DaF in Griechenland

Mitglied Werden!

Αρχείο 2005 - 2017

Τι αποφάσισαν οι ωρομίσθιοι

16.06.2009 Δελτίο Τύπου εξέδωσε το Συντονιστικό Ωρομισθίων Εκπαιδευτικών, μετά τις ανοιχτές συνελεύσεις που πραγματοποιήθηκαν σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, στις οποίες συμμετείχαν ωρομίσθιοι όλων των κλάδων της εκπαίδευσης.
Ειδική αναφορά γίνεται στο Δελτίο Τύπου στις καθυστερήσεις στις πληρωμές των ειδικοτήτων Γαλλικής και Γερμανικής γλώσσας που εργάζονται στην Πρωτοβάθμια, και δεν έχουν λάβει ούτε ένα Ευρώ από την αρχή της χρονιάς!

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟΥ ΩΡΟΜΙΣΘΙΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ 15/06/09

Την Κυριακή 14/6/2009 πραγματοποιήθηκε ανοιχτή συνέλευση ωρομισθίων με κεντρικά θέματα τον απολογισμό των δράσεων του Συντονιστικού και τον προγραμματισμό των τελευταίων δράσεων για τη φετινή χρονιά.

Κεντρικό ζήτημα που απασχόλησε τη συνέλευση, η παρέμβαση του Συντονιστικού στα συνέδρια της ΔΟΕ (21-24/6) και της ΟΛΜΕ (25-28/6) με στόχο την ανάδειξη των βασικών αιτημάτων των ωρομισθίων σε σχέση με την ελαστική εργασία στην εκπαίδευση, με την παρουσία μελών του Συντονιστικού και με ενημέρωση και περαιτέρω συλλογή υπογραφών του ψηφίσματος.

Επίσης, συζητήθηκαν τα εξής ζητήματα:

Η ποινική δίωξη της πρώην Διευθύντριας του 132ου Δημοτικού Σχολείου Αθηνών, Στέλλας Πρωτονοταρίου, η οποία διώκεται για τη δράση της, που είχε στόχο την ομαλότερη ένταξη των αλλοδαπών μαθητών του σχολείου της και των γονέων τους, οργανώνοντας μαθήματα στους μεν μαθητές, των μητρικών τους γλωσσών στους δε γονείς μαθήματα ελληνικής. Σημειωτέων, ότι είχε την υποστήριξη και έδρασε μετά από σχετικές αποφάσεις των Συλλόγων Διδασκόντων και Γονέων. Το Συντονιστικό Ωρομισθίων Εκπαιδευτικών αποφάσισε την ηθική και πρακτική στήριξη στη δίκη της, που διεξάγεται την Τρίτη 16/06/2009, και ώρα 09:00 π.μ. στο Α’ Πλημμελειοδικείο Αθηνών (Ευελπίδων).

Η ποινική δίωξη του συναδέλφου ωρομισθίου από την Αριδαία Πέλλας, με την κατηγορία της ταυτόχρονης εργασίας στην Πρόσθετη Διδακτική Στήριξη και στην ιδιωτική εκπαίδευση, και αποφασίστηκε η στήριξή του, με το σκεπτικό ότι τέτοιου είδους διώξεις στρέφονται κατά του δικαιώματος στην εργασία.

Η αναστολή διορισμών των Μουσικών (ΠΕ 16) μετά την έκδοση αποτελεσμάτων του διαγωνισμού ΑΣΕΠ του Οκτωβρίου 2008, και παρά τη σχετική εγκύκλιο, που προέβλεπε διορισμούς και για το σχ. έτος 2008-09, με απάντηση του ΥΠΕΠΘ ότι το Γεν. Λογιστήριο του Κράτους δεν εγκρίνει τα σχετικά κονδύλια. Εκφράστηκε κάποια σχετική ανησυχία εν όψει της έκδοσης των αποτελεσμάτων των υπολοίπων ειδικοτήτων.

Οι καθυστερήσεις στις πληρωμές των ειδικοτήτων Γαλλικής και Γερμανικής γλώσσας, που σύμφωνα με απαντήσεις των διευθύνσεων Β’ και Γ’ Αθήνας, δεν θα γίνουν πριν το Νοέμβριο.

Η αναθεώρηση των όρων των Συμβάσεων σχετικά με την απαγόρευση ταυτόχρονης εργασίας σε φροντιστήρια και ωδεία και το πάγιο αίτημα για αύξηση της ωριαίας αποζημίωσης στα 10 ευρώ.

Η επιστολή συναδέλφισσας, όπου καταγγέλει την απαγόρευση που της έγινε στη συνέλευση του Συλλόγου Ηρακλείου και Νέας Ιωνίας να αναγνώσει το κάλεσμα της πρωτοβουλίας για την κινητοποίηση του Σαββάτου 30/05/09, και η εν γένει απαξίωσή των προβλημάτων των ωρομισθίων.

Η επερχόμενη συνάντηση του Συντονιστικού Ωρομισθίων Εκπαιδευτικών με τον υπουργό Παιδείας, Άρη Σπηλιωτόπουλο, η οποία παρότι έχει ζητηθεί αρκετές φορές, μόλις τις τελευταίες μέρες και μετά τις διαστάσεις που πήρε το θέμα, υπήρξε δέσμευση ότι θα πραγματοποιηθεί.

Το αίτημα του Συντονιστικού Ωρομισθίων Εκπαιδευτικών (σύμφωνα και με το αίτημα της ΟΛΜΕ), οι προσλήψεις στην ΠΔΣ, από τη νέα χρονιά να γίνονται από τον ενιαίο πίνακα. Επίσης έγινε ενημέρωση για τις πληρωμές, όπου διαπιστώθηκε ότι τις τελευταίες μέρες έχουν προχωρήσει με αρκετά πιο γρήγορους ρυθμούς, σε σχέση με μια προηγούμενη περίοδο (Στην Α’Βάθμια εκπαίδευση – ολοήμερα δημοτικά).

Είναι αναμφισβήτητο ότι το γεγονός αυτό αποτελεί μια πρώτη νίκη για τη δράση μας, αφού και η ίδια η δραστηριότητα του Συντονιστικού Ωρομισθίων Εκπαιδευτικών στην Αθήνα και της Πρωτοβουλίας Ωρομισθίων στη Θεσσαλονίκη, αλλά και οι διαστάσεις που έχει πάρει το θέμα της ωρομισθίας με βάση την πολύ πετυχημένη κινητοποίηση της 30ης Μάη, όπως επίσης και η μεγάλη δημοσιότητα, φαίνεται να πιέζουν το Υπουργείο, τουλάχιστον σε μια κατεύθυνση πιο γρήγορης διευθέτησης του ζητήματος των πληρωμών.

Καλούμε τους συναδέλφους ωρομισθίους:

- Την Κυριακή 21/6, στις 5.30μμ, στο Ξενοδοχείο NOVOTEL (Μιχαήλ Βόδα 46 & Μακεδονίας, Αθήνα), σε μαζική παράσταση, στην πανηγυρική συνεδρίαση του Συνεδρίου της ΔΟΕ.

- Την Πέμπτη 25/6, στις 6.30μμ, επίσης στο ξενοδοχείο NOVOTEL, σε μαζική παράσταση στην πανηγυρική συνεδρίαση του Συνεδρίου της ΟΛΜΕ.

- Την παρουσία στην παρέμβαση του Συντονιστικού στα συνέδρια της ΔΟΕ (21-24/6) και της ΟΛΜΕ (25-28/6).

- Τη συνέχιση συλλογής υπογραφών και email προκειμένου να μεγαλώσει ακόμα περισσότερο το δίκτυο επικοινωνίας Πανελλαδικά.

Συνάδελφοι,
Μέσα σε μόλις 3 μήνες από τη λειτουργία και δράση του Συντονιστικού Ωρομισθίων, καταφέραμε πολλά πράγματα:
- Το να έρθουμε σε επαφή και να συζητήσουμε για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε,
- Το να ενημερώσουμε γονείς, δασκάλους και καθηγητές, για την κατάσταση σχετικά με την ωρομισθία,
- Το να ανοιχτεί το θέμα στην κοινωνία,
- Το να πιεστεί το Υπουργείο, μη έχοντας να δώσει ουσιαστικές απαντήσεις, επισπεύδοντας το θέμα των πληρωμών – δεσμευόμενο για συνάντηση με τον Υπουργό,
- Το να πάρουν θέση η ΔΟΕ και η ΟΛΜΕ.
- Πολλοί περισσότεροι συνάδελφοι ωρομίσθιοι σε σχέση με άλλες χρονιές να πάρουν μέρος στις συνελεύσεις και εκλογές των διδασκαλικών συλλόγων και των ΕΛΜΕ

Κυρίως όμως, καταφέραμε να συνειδητοποιήσουμε, ότι αν δεν κινητοποιηθούμε εμείς οι ίδιοι, δεν θα αλλάξουν τα πράγματα.

Πρωτοβουλία για δίκτυο επικοινωνίας των ωρομισθίων:

Κολοτούρου Ευγενία, 6974431517 veniak75@gmail.com
Κουράκης Νίκος 6932594899 kourakisnikos@gmail.com
Κατσούλας Στάθης 6972411061 statkats@gmail.com
Μάστορη Γαρυφαλλιά 6936371092 gmastori@yahoo.gr
Κυπρίδου Χριστίνα 6974901134 christinakyp@yahoo.gr
Σωτηρίου Ελένη 6944346740 eleni_sotiriou@yahoo.gr
Μπαρούτας Γιώργος 6978258546 gbarou@gmail.com
Γεροντέλη Τζέλα 6945837406 tzelager@yahoo.com
Γιαννακάκη Μαρία 6977910013 margian1gr@yahoo.gr
Χονδρομάρας Άγγελος 6944120074 a_chondromaras@yahoo.gr

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ
ΩΡΟΜΙΣΘΙΩΝ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝΚυριακή 14 Ιουνίου

-> ΑΘΗΝΑ: 18:30, γραφεία της ΔΟΕ, πλατεία συντάγματος

-> ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: 18:30, Ερμού 23 με Βενιζέλου (κτίριο της αντιρατσιστικής πρωτοβουλίας)

ΠερισσότεραΤο Σάββατο 30 Μαΐου συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας των ωρομίσθιων εκπαιδευτικών όλων των κλάδων της εκπαίδευσης:
ΑΘΗΝΑ: 12 π.μ. στην Πλατεία Συντάγματος
ΘΕΣ/ΝΙΚΗ: 10 π.μ. στο Άγαλμα Βενιζέλου


Την Κυριακή 26 Απρίλη, μετά από τις συνελεύσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, πάρθηκε απόφαση για ΣΥΛΛΟΓΗ ΥΠΟΓΡΑΦΩΝ κάτω από το παρακάτω κείμενο - ψήφισμα:

ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΥΠΟΓΡΑΦΩΝ