DaF in Griechenland

Mitglied Werden!

Αρχείο 2005 - 2017

Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Προτύπου Γυμνασίου Ευαγγελικής Σχολής Σμύρνης: Έχουμε υποχρέωση να επισημάνουμε την αντίθεσή μας με τις Υπουργικές Αποφάσεις για τη Β΄ Ξένη γλώσσα

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ & ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ

ΠΡΟΤΥΠΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ

ΕΥΑΓΓΕΛΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΣΜΥΡΝΗΣ

 Λέσβου 4, 171 23 Ν. Σμύρνη

 sylogosev@gmail.com

 

Ν. Σμύρνη 22/05/2017

 

Προς:

Υπουργό Παιδείας, Έρευνας & Θρησκευμάτων,
κ. Κ. Γαβρόγλου

Κοιν.:

 •  Γενικό Γραμματέα ΥΠ.Π.Ε.Θ.  κ. Γ. Παντή
 • Πρόεδρο του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής

                                                                                     Πολιτικής, κ. Γεράσιμο Κουζέλη

 • Προϊστάμενο της Δ/νσης Σπουδών,

       Προγρ/ων & Οργάνωσης Π.Ε κ. Γ. Πολίτη

 • Προϊστάμενο της Δ/νσης Σπουδών,

          Προγραμμάτων & Οργάνωσης Δ.Ε,
     κ. Σ. Κωνσταντάτο

-  Περιφερειακό Διευθυντή Α/βάθμιας & Β/βάθμιας

    Εκπ/σης Αττικής, κ. Χαρ. Λόντο

 • Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δ’    
       Αθήνας, κ. Α. Βαρελά
 • Διευθυντή Π. Γυμνασίου Ευαγγελικής   

    Σχολής Σμύρνης, κ. Ν. Λινάρδο

 

 

Αξιότιμοι κύριοι

 

Ως Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων των μαθητών και μαθητριών του ΠΓΕΣΣ έχουμε πλήρη επίγνωση του θεσμικού μας ρόλου και λειτουργώντας σύμφωνα με το Καταστατικό μας, λαμβάνουμε, στο βαθμό του δυνατού, όλες εκείνες τις πρόνοιες ώστε σε συνεργασία με τη Διεύθυνση του Γυμνασίου να διασφαλίσουμε την εύρυθμη λειτουργία του Σχολείου.

Ως εκ τούτου, θεωρούμε ότι ως γονείς έχουμε υποχρέωση να επισημάνουμε την αντίθεσή μας με τις Υπουργικές Αποφάσεις για τη Δευτεροβάθμια (ΦΕΚ Αρ. Φύλλου 1171/τ.Β΄/4-4-2017) και την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση (ΦΕΚ Αρ. Φύλλου 1324/τ.Β΄/26-04-2016) που αφορούν τη διδασκαλία της Β΄ ξένης γλώσσας.

Συγκεκριμένα θεωρούμε ότι οι εν λόγω αποφάσεις :

 • Αντιφάσκει με τις κυβερνητικές εξαγγελίες για αναβάθμιση του μαθήματος καταργώντας μάλιστα τις πρόσφατες υπουργικές αποφάσεις του Οκτωβρίου 2016 της ίδιας κυβέρνησης.
 • Η εφαρμογή και των δύο Υπουργικών Αποφάσεων από το σχολικό έτος 2017-18 καταργεί κάθε έννοιας ισονομίας στην ελληνική εκπαίδευση, υποβαθμίζει περαιτέρω την παροχή ξενόγλωσσης εκπαίδευσης και δημιουργεί αρνητικό μαθησιακό και παιδαγωγικό κλίμα στερώντας τα κίνητρα μάθησης, καθώς κάποιοι μαθητές θα διδάσκονται την ξένη γλώσσα επιλογής τους, κάποιοι άλλοι στην Ε' τάξη του Δημοτικού θα υποχρεωθούν να διδαχθούν άλλη γλώσσα από αυτή που επέλεξαν και φθάνοντας Α΄ Γυμνασίου, κάποιοι θα αναγκαστούν να αλλάξουν ξανά γλώσσα. 
 • Η ρύθμιση, σύμφωνα με την οποία θα πρέπει να ταυτίζονται αριθμητικά τα τμήματα Β΄ ξένης γλώσσας μιας τάξης με τα υφιστάμενα τμήματα γενικής παιδείας, οδηγεί πλέον στη σύσταση αποκλειστικά γαλλόφωνων ή γερμανόφωνων τάξεων και σχολείων σε όλες τις βαθμίδες της Εκπαίδευσης, εξέλιξη που με τους αγώνες μας την περίοδο 2011-12 είχαμε αποτρέψει.
 • Ανατρέπει για πολλοστή φορά τον οικογενειακό προγραμματισμό αναφορικά με την επιθυμητή επιλογή της εκάστοτε Β’ ξένης γλώσσας.
 • Πλήττει καίρια τον οικονομικό προϋπολογισμό των γονέων, αφού τους ωθεί υποχρεωτικά στην ιδιωτική ξενόγλωσση εκπαίδευση, αδιαφορώντας για τις δυσμενέστατες οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες που αυτοί βιώνουν.
 • Δεν επιτρέπει την παροχής μιας σταθερής, ποιοτικής και πιστοποιήσιμης Ξενόγλωσσης Παιδείας μέσα από τις δομές της δημόσιας και δωρεάν εκπαίδευσης στην χώρα μας, αναιρώντας στην πράξη την δέσμευση της Πολιτείας για άμεση και ουσιαστική αναμόρφωσή της. Καθιστά ανέφικτη τη δυνατότητα σύνδεσης της παρεχόμενης Ξενόγλωσσης Εκπαίδευσης στο Δημόσιο Σχολείο με το Κρατικό Πιστοποιητικό Γλωσσομάθειας (Κ.Π.Γ.).
 • Απαξιώνεται πλήρως το μάθημα της Β΄ ξένης γλώσσας και οι λειτουργοί του, σε μια εποχή που η γνώση ξένων γλωσσών αποτελεί έναν από τους Πυλώνες στους οποίους στηρίζεται η προσπάθεια για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας σε μια σειρά σημαντικών τομέων (π.χ. τουρισμός, ένταξη ποιοτικών ελληνικών προϊόντων στις ξένες αγορές).
 • Αντίκειται στην έμπρακτη εφαρμογή της Πολιτικής Προαγωγής της Πολυγλωσσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης την οποία έχει συνυπογράψει και η Ελλάδα.

Οι οικογένειες των μαθητών και μαθητριών και πρωτίστως τα παιδιά αναμένουν από το σχολείο αυτό να πληρεί όλα εκείνα τα στοιχεία που δικαιολογούν την επιμονή, την προσπάθεια και το ζήλο για φοίτηση σε αυτό.

Είμαστε βέβαιοι ότι οι σκέψεις μας αυτές σας βρίσκουν σύμφωνους και αναμένουμε από εσάς να μεριμνήσετε για την άμεση ανάκληση των δύο υπουργικών αποφάσεων.

 

Με εκτίμηση,

Για το Δ.Σ.

Η Πρόεδρος

Ελένη Παπακωνσταντίνου

H Γ. Γραμματέας

Φρύνη Δετσαρίδου

 

H ΕΠΙΣΤΟΛΗ