DaF in Griechenland

Mitglied Werden!

Αρχείο 2005 - 2017

«Όποιος περικόπτει, κατακρημνίζεται» - Μαζικά συλλαλητήρια σε όλη τη χώρα (18.09.2013)

«Όποιος περικόπτει, κατακρημνίζεται» - Μαζικά συλλαλητήρια σε όλη τη χώρα (18.09.2013) «Όποιος περικόπτει, κατακρημνίζεται» - Μαζικά συλλαλητήρια σε όλη τη χώρα (18.09.2013) Στιγμιότυπο από το συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη. Εμφανίστηκαν μέχρι και συνθήματα στα γερμανικά («Όποιος περικόπτει, κατακρημνίζεται») για την ευαισθητοποίηση της παγκόσμιας κοινής γνώμης. (Φωτογραφία:Oly)
    
Απεργιακά συλλαλητήρια στο πλαίσιο της 48ωρης κινητοποίησης κατά της διαθεσιμότητας και των απολύσεων δημοσίων υπαλλήλων πραγματοποιήθηκαν σε όλη τη χώρα

Στην Αθήνα διοργανώθηκαν το πρωί δύο συλλαλητήρια, από την ΑΔΕΔΥ στην πλ. Κλαυθμώνος και από το ΠΑΜΕ στην Ομόνοια. Κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης του ΠΑΜΕ, χαιρετισμό απηύθυνε η Νίκη Χρονοπούλου, μέλος της Ομοσπονδίας Διοικητικών Υπαλλήλων ΑΕΙ, ενώ ο Νίκος Δάρδαλης, στέλεχος του ΠΑΜΕ εκπαιδευτικών, κατά την ομιλία του, τόνισε μεταξύ άλλων την κοινωνική ανάγκη για δημόσια, δωρεάν παιδεία, υγεία και για την εξασφάλιση των ασφαλιστικών ταμείων.Επίσης ο κ. Δάρδαλης κάλεσε σε μαζική συμμετοχή στη γενική συνέλευση της 19ης Σεπτεμβρίου. Στη συγκέντρωση, διαβάστηκε η καταγγελία των Σωματείων του Πειραιά για τη δολοφονία του 34χρονου Παύλου Φύσσα στο Κερατσίνι από μέλη της Χρυσής Αυγής.Ακολούθησε πορεία της ΑΔΕΔΥ στη Βουλή, για να αολοκληρωθεί το συλαλλητήριο λίγο μετά τις 2:30. Σταδιακά δόθηκαν στην κυκλοφορία οι δρόμοι, ενώ άνοιξε και ο σταθμός του Μετρό στο Σύνταγμα.

Λίγο πριν τις 2 το μεσημέρι επεισόδια σημειώθηκαν μπροστά από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, όταν ομάδα περίπου 30 νεαρών που φορούσαν κουκούλες, επιτέθηκε με πέτρες εναντίον της αστυνομικής δύναμης που φρουρεί το υπουργείο.
Η ΑΔΕΔΥ αντιτίθεται στις πολιτικές που «απαξιώνουν το Δημόσιο Τομέα, καταστρέφουν ότι έχει απομείνει από τις κοινωνικές παροχές και την πρόνοια και πλήττουν τους Δημόσιους Υπαλλήλους που εδώ και τέσσερα χρόνια υφίστανται τις απάνθρωπες πολιτικές των μνημονίων».

Την Παρασκευή θα συνεδριάσει η ΕΕ της ΑΔΕΔΥ από κοινού με τα προεδρεία των Ομοσπονδιών - Μελών της, για να εκτιμηθούν οι εξελίξεις και να συνεκτιμηθούν οι αποφάσεις που θα ληφθούν από τις γενικές συνελεύσεις των εργαζομένων σε όλο το Δημόσιο και να αποφασιστούν τα επόμενα αγωνιστικά και απεργιακά βήματα.

Το Σάββατο θα συνέλθει το Γενικό Συμβούλιο της ΑΔΕΔΥ, προκειμένου να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις για τη συνέχιση και κλιμάκωση του αγώνα.

Συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα
Στη Θεσσαλονίκη, χιλιάδες άτομα πήραν μέρος στα δύο συλλαλητήρια που έγιναν με πρωτοβουλία της Ένωσης Δημοσιοϋπαλληλικών Οργανώσεων (ΕΔΟΘ) και του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου (ΕΚΘ), στο άγαλμα του Βενιζέλου, και του ΠΑΜΕ, στην πλατεία Αγίας Σοφίας.

Δημόσιοι υπάλληλοι, καθηγητές, δάσκαλοι, νοσοκομειακοί γιατροί, εργαζόμενοι στους Δήμους, φοιτητές και μαθητές, συγκεντρώθηκαν στο άγαλμα του Βενιζέλου και μετά έκαναν επί αρκετή ώρα πορεία τους κεντρικούς δρόμους της πόλης.

Στη διάρκεια της πορείας κυριάρχησαν συνθήματα κατά της κυβέρνησης και των Μνημονίων.

Ένταση επικράτησε σε δύο σημεία, στις διασταυρώσεις της οδού Σαλαμίνος με την Κουντουριώτου και Τσιμισκή, αντίστοιχα, όπου η Αστυνομία είχε τοποθετήσει κάθετα στο δρόμο κλούβες και δεν επέτρεψε στους διαδηλωτές να πλησιάσουν στην περιοχή που βρίσκονται τα γραφεία της Χρυσής Αυγής.

Οι διαδηλωτές διαμαρτυρήθηκαν, κατηγόρησαν τους αστυνομικούς ότι «προστατεύουν δολοφόνους» με αφορμή τη δολοφονία του 34χρονου στο Κερατσίνι, και φώναξαν συνθήματα κατά της Χρυσής Αυγής και της Αστυνομίας.

Κάποιοι έγραψαν με σπρέι σύνθημα κατά της Χρυσής Αυγής σε κλούβα της Αστυνομίας. Η ένταση δεν πήρε μεγαλύτερες διαστάσεις και οι διαδηλωτές συνέχισαν την πορεία κατευθυνόμενοι προς το υπουργείο Μακεδονίας-θράκης.

Οι διαδηλωτές του ΠΑΜΕ έκαναν πορεία από την πλατεία Αγίας Σοφίας μέχρι το υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης.

Στα Ιωάννινα, πορεία διαμαρτυρίας, κατά του μέτρου της διαθεσιμότητας, πραγματοποιείται ώρα από το Εργατικό Κέντρο προς την Περιφέρεια Ηπείρου.

Στην πορεία συμμετέχουν μαζικά εργαζόμενοι στον Δημόσιο τομέα, φοιτητές και μαθητές.
Ξεχωριστή πορεία πραγματοποίησε λίγο νωρίτερα το ΠΑΜΕ, ενώ έξω από την Περιφέρεια Ηπείρου, πραγματοποιούν συγκέντρωση οι κτηνοτρόφοι, οι οποίοι όπως υποστηρίζουν, παραμένουν απλήρωτοι 4 μήνες από την γαλακτοβιομηχανία ΔΩΔΩΝΗ.
Ωστόσο, διαδηλωτές, καλούν τον κόσμο να συμμετάσχει στις 7 το απόγευμα, σε νέα συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο κέντρο της πόλης, για την δολοφονία του 34χρονου στο Κερατσίνι.
Συγκέντρωση και πορεία ενάντια στις απολύσεις, την κινητικότητα υπαλλήλων και τις πολιτικές που ακολουθούνται πραγματοποιήθηκε και στο Ηράκλειο.
Στις 10:30 το πρωί εργαζόμενοι του δημόσιου και ιδιωτικού φορέα, με δυναμική συμμετοχή εκπαιδευτικών και μαθητών, συγκεντρώθηκαν έξω από τα γραφεία του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου και στη συνέχεια ακολούθησε πορεία στους κεντρικούς δρόμου της πόλης, με πανό και συνθήματα κατά της κυβερνητικής πολιτικής και της τρόικας, αλλά και με αντιφασιστικά συνθήματα, μετά και τη δολοφονία 34χρονου στο Κερατσίνι.
Ξεχωριστή συγκέντρωση πραγματοποίησε το ΠΑΜΕ, στις 11:00 στην πλατεία Ελευθερίου Βενιζέλου, στα Λιοντάρια, και πορεία στους δρόμους της πόλης.
Αύριο, Πέμπτη, στις 19:00 το Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου διοργανώνει συγκέντρωση στην πλατεία Ελευθερίας.
Ένταση και επεισόδια σημάδεψαν το συλλαλητήριο της ΑΔΕΔΥ στα Χανιά. Όλα ξεκίνησαν όταν η πορεία των διαδηλωτών, που μέχρι εκείνη την ώρα ήταν ειρηνική, βρέθηκε έξω από τα γραφεία της Χρυσής Αυγής στην οδό Τζανακάκη.
Την ώρα που ο κύριος όγκος των διαδηλωτών αποχωρούσε από το σημείο, με κατεύθυνση την πλατεία της Αγοράς, ομάδα νεαρών που είχε παραμείνει στον δρόμο έξω από τα γραφεία, κινήθηκε κατά των αστυνομικών που είχαν παραταχθεί μπροστά από την είσοδο των γραφείων της Χρυσής Αυγής με πυροσβεστήρες που περιείχαν χρώμα, ξύλα και πέτρες.
Οι αστυνομικοί αντέδρασαν και, κάνοντας χρήση χημικών, ανάγκασαν τους νεαρούς να φύγουν προς το κέντρο της πόλης. Η ατμόσφαιρα ήταν αποπνικτική, πολίτες έτρεχαν για να προστατευθούν, ενώ πολλά καταστήματα κατέβασαν ρολά.
Η οδός Τζανακάκη έκλεισε για όλα τα οχήματα, με αποτέλεσμα στο κέντρο της πόλης να επικρατήσει κυκλοφοριακό κομφούζιο. Στην ίδια οδό παρέμειναν παρατεταγμένες αστυνομικές δυνάμεις, ενώ οι νεαροί διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στην πλατεία της Αγοράς, φωνάζοντας συνθήματα κατά της Χρυσής Αυγής και της αστυνομίας.

Πρόγραμμα κινητοποιήσεων

• Οι καθηγητές (ΟΛΜΕ) συνεχίζουν τις πενθήμερες επαναλαμβανόμενες απεργίες που έχουν ξεκινήσει από τη Δευτέρα
• Οι δάσκαλοι (ΔΟΕ) πραγματοποιούν 48ωρη απεργία, σήμερα και αύριο
• Οι νοσοκομειακοί γιατροί και οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους έως και αύριο
• Οι εργαζόμενοι στους δήμους (ΠΟΕ-ΟΤΑ) πραγματοποιούν 48ωρη απεργία
• Οι εργαζόμενοι στον ΟΑΕΔ και τα ασφαλιστικά ταμεία συνεχίζουν την πενθήμερη κινητοποίησή τους που έχει ξεκινήσει από τη Δευτέρα.
• Οι δικαστικοί υπάλληλοι βρίσκονται σε 48ωρη απεργία
• Οι μηχανικοί του δημοσίου συμμετέχουν στην 48ωρη κινητοποίηση
• Οι εργαζόμενοι στο εθνικό τυπογραφείο συμμετέχουν στην 48ωρη απεργία
• Στάση εργασίας (11:00 - 15:00) οι εργαζόμενοι σε ΟΣΕ και Προαστιακό
• Οι υπάλληλοι στα λιμάνια σε στάση εργασίας (11:00 - 15:00)
•  Στάση εργασίας από τις ενώσεις του Τύπου (09:00 - 12:00)

Newsroom ΔΟΛ