DaF in Griechenland

Mitglied Werden!

Αρχείο 2005 - 2017

ΟΛΜΕ: Ενημέρωση για τη συνάντηση με τον Υφυπουργό Παιδείας (05.12.2012)

Δελτίο Τύπου

Για τη συνάντηση ΔΣ ΟΛΜΕ και Υφυπουργού Παιδείας
           
Στο πλαίσιο της κινητοποίησης για τις συγχωνεύσεις τμημάτων και τα κενά εκπαιδευτικών που είχε διοργανωθεί από την ΟΛΜΕ στο Υπουργείο Παιδείας σήμερα, 5/12/12, πραγματοποιήθηκε συνάντηση αντιπροσωπείας του ΔΣ της ΟΛΜΕ και εκπροσώπων ΕΛΜΕ της Αττικής με τον Υφυπουργό Παιδείας κ. Θ. Παπαθεοδώρου και τον Ειδικό Γραμματέα κ. Σ. Γκλαβά.

Το ΔΣ της ΟΛΜΕ κατήγγειλε για μια ακόμη φορά τη μνημονιακή πολιτική του  Υπουργείου Παιδείας, που αφήνει, τρεις μήνες μετά την έναρξη των μαθημάτων, χωρίς εκπαιδευτικούς τα σχολεία.

Καταγγείλαμε πως υπάρχουν πάνω από 2.000 κενά στις σχολικές μονάδες της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, αλλά και την πολιτική του Υπ. Παιδείας και την τακτική των Διευθυντών των Διευθύνσεων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ΔΔΕ) να δίνουν εντολές συγχωνεύσεων τμημάτων στο τέλος του Νοέμβρη προκειμένου να «εξοικονομηθούν» εκπαιδευτικοί για να διατεθούν σε κενά που υπάρχουν, με όλες τις αρνητικές συνέπειες που αυτό θα έχει στην εκπαιδευτική διαδικασία.
           
Καταγγείλαμε την αδυναμία του Υπουργείου Παιδείας, που έχει φτάσει στο σημείο να μη διδάσκονται ακόμα και μαθήματα κατεύθυνσης των πανελλαδικών εξετάσεων σε Γενικά Λύκεια ή μαθήματα ειδικότητας σε ΕΠΑΛ και ΕΠΑΣ σε μαθητές που πρόκειται να λάβουν πτυχίο τον ερχόμενο Ιούνη!

Απαιτήσαμε το διορισμό εκπαιδευτικών για να καλυφθούν αμέσως όλα τα κενά και όχι να συγχωνεύονται τμήματα που λειτουργούσαν στα σχολεία ήδη για 3 μήνες. Επισημάναμε και το παράνομο των ενεργειών της διοίκησης να συγχωνεύονται τμήματα αυτή την περίοδο.

Ο Υφυπουργός Παιδείας αναγνώρισε ότι υπάρχουν τα κενά στα σχολεία και μας δήλωσε πως το Υπουργείο έχει ζητήσει επιπλέον πιστώσεις, που δεν δόθηκαν.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου:
1. Υπάρχουν μόνο 120 πιστώσεις για αναπληρωτές αυτή τη στιγμή!!
2. Οι περίπου 12.500 πιστώσεις αναπληρωτών που είχαν εξαγγελθεί  στην αρχή της χρονιάς είναι για 7μηνες συμβάσεις, πράγμα που στην ουσία σημαίνει περίπου 9.000 αναπληρωτές.
3. Έχει ζητηθεί από το Υπουργείο Οικονομικών να μετατραπούν οι πιστώσεις σε 8μηνης διάρκειας (που στην πράξη σημαίνει περίπου 800 πιστώσεις ακόμη για το επόμενο διάστημα).
4. Θα ξεκινήσουν προσλήψεις ωρομισθίων κυρίως σε μουσικά και τεχνικά σχολεία (πιστώσεις για 30.000 ώρες).
Ο Υφυπουργός μας δήλωσε πως δεν έχει δοθεί εντολή από το Υπουργείο για συγχωνεύσεις τμημάτων, απλά μια γενική κατεύθυνση στις ΔΔΕ για «συγκράτηση των κενών».
Θέσαμε επίσης το ζήτημα των συναδέλφων που αδυνατούν λόγω υγείας να έχουν πλήρες διδακτικό ωράριο.
Όπως φαίνεται και από τις απαντήσεις του Υφυπουργού Παιδείας, η ύπαρξη των κενών στα σχολεία είναι αποτέλεσμα  της πολιτικής του μνημονίου, που πλήττει δραματικά και τη δημόσια εκπαίδευση.
Απαιτείται το επόμενο διάστημα να συνεχίσουμε τον αγώνα μας ενάντια στην πολιτική που διαλύει το δημόσιο σχολείο, αξιοποιώντας όλες τις μορφές δράσης, σε συντονισμό με όλους τους φορείς της εκπαιδευτικής κοινότητας, και τα άλλα εργατικά  συνδικάτα.
Απαιτούμε από τους διευθυντές ΔΔΕ να μη δίνουν παράνομες εντολές συγχωνεύσεων τμημάτων και από το Υπουργείο Παιδείας να καλυφθούν όλα τα κενά εκπαιδευτικών τώρα.
Απέναντι στην επιχειρούμενη διάλυση του δημόσιου σχολείου απαντάμε με την κοινή μας δράση.Κινητοποίηση για τις συγχωνεύσεις τμημάτων και τα κενά
 
            Το Δ.Σ. της ΟΛΜΕ καταγγέλλει την μνημονιακή πολιτική του  Υπουργείου Παιδείας που αφήνει, τρεις μήνες μετά την έναρξη των μαθημάτων, χωρίς εκπαιδευτικούς τα σχολεία. Συγκεκριμένα αυτή τη στιγμή υπολογίζουμε πως υπάρχουν πάνω από 2000 κενά στις σχολικές μονάδες της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, όταν από μια πρώτη έρευνα σε 25 ΔΔΕ, υπάρχουν 934 καταγεγραμμένα κενά εκπαιδευτικών (στοιχεία της προηγούμενης εβδομάδας από ΕΛΜΕ και αιρετούς).

Καταγγέλλουμε την πολιτική του Υπ. Παιδείας και την τακτική των Προϊσταμένων ΔΔΕ να δίνουν εντολές συγχωνεύσεων τμημάτων στο τέλος του Νοέμβρη  προκειμένου να «εξοικονομηθούν» εκπαιδευτικοί για να διατεθούν σε κενά που υπάρχουν.
          
Αυτό σημαίνει πως αν συγχωνευτούν τμήματα την περίοδο αυτή οι μαθητές θα απαιτηθεί να αλλάξουν καθηγητές, συμμαθητές, αίθουσα και να δημιουργήσουν από την αρχή την παιδαγωγική – εκπαιδευτική τους ομάδα με ό,τι αρνητικό αυτό συνεπάγεται για την εκπαιδευτική διαδικασία.
          
Καταγγέλλουμε το Υπ. Παιδείας που αδιαφορώντας για τις επιπτώσεις της πολιτικής των περικοπών στους μαθητές, δίνει οδηγίες συγχώνευσης τμημάτων αυτή την περίοδο.
           
Καταγγέλλουμε επίσης τις εντολές διευθυντών ΔΔΕ για υποχρεωτικές υπερωρίες ή ακόμα και τις εντολές για μείωση των υποχρεωτικών ωρών διδασκαλίας μαθημάτων, προκειμένου να «καλυφθούν» τα κενά.

Καταγγέλλουμε την αδιαφορία του Υπουργείου Παιδείας που έχει φτάσει στο σημείο να μην διδάσκονται ακόμα και μαθήματα κατεύθυνσης των πανελλαδικών εξετάσεων σε Γενικά Λύκεια ή μαθήματα ειδικότητας σε ΕΠΑΛ και ΕΠΑΣ σε μαθητές που πρόκειται να λάβουν πτυχίο τον ερχόμενο Ιούνη!

Απαιτούμε το διορισμό εκπαιδευτικών για να καλυφθούν αμέσως όλα τα κενά και όχι να συγχωνεύονται τμήματα που λειτουργούσαν στα σχολεία ήδη για 3 μήνες.
          
Οργανώνουμε την ΤΕΤΑΡΤΗ 5-12-12 στις 12.30 μ.μ. διαμαρτυρία στο Υπουργείο Παιδείας στην οποία καλούμε εκπαιδευτικούς και γονείς να συμμετάσχουν.
           
Καλούμε τα Δ.Σ. των ΕΛΜΕ σε συνεργασία με τους γονείς και τους μαθητές να οργανώσουν διαμαρτυρίες στις ΔΔΕ και στις Περιφ. Δ/νσεις.

Για τη συμμετοχή των συναδέλφων στις διαμαρτυρίες κηρύσσουμε 3ωρη στάση εργασίας 11 π.μ. – 2 μ.μ. και 2 μ.μ. – 5 μ.μ.