DaF in Griechenland

Mitglied Werden!

Αρχείο 2005 - 2017

ΝΑ ΞΕΚΙΝΗΣΟΥΝ ΦΕΤΟΣ ΟΙ ΔΙΟΡΙΣΜΟΙ ΠΕ07 & ΠΕ05 ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ

ΝΑ ΞΕΚΙΝΗΣΟΥΝ ΦΕΤΟΣ ΟΙ ΔΙΟΡΙΣΜΟΙ ΠΕ07 & ΠΕ05 ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ 14.06.2007 Αρνητική ήταν η επίσημη απάντηση που έδωσε ο Ειδικός Γραμματέας του ΥΠΕΠΘ κ. Κ. Ράμμας, στο αίτημα που υπέβαλλε η Πανελλήνια Ένωση με το Υπόμνημα της 30ης Μαΐου, για το ξεκίνημα από φέτος της δημιουργίας οργανικών θέσεων καθηγητών Γερμανικής και Γαλλικής Γλώσσας στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση.

Οι 630 περίπου καθηγητές Γερμανικής και Γαλλικής Γλώσσας, που θα διοριστούν τον Αύγουστο θα τοποθετηθούν στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση και θα συμπληρώνουν το ωράριό τους στην Πρωτοβάθμια. Οι αυξημένες ανάγκες που θα προκύψουν φέτος στα Δημοτικά σχολεία θα καλυφθούν με προσλήψεις ωρομισθίων. Υπενθυμίζεται πως φέτος το μάθημα «Δεύτερη Ξένη Γλώσσα» θα επεκταθεί και στην ΣΤ´ Δημοτικού, θα απαιτηθεί δηλαδή διπλάσιο εκπαιδευτικό προσωπικό.

Από το ΥΠΕΠΘ δεσμεύτηκαν πως από την επόμενη σχολική χρονιά (2008-09) θα ξεκινήσει η διαδικασία δημιουργίας οργανικών θέσεων στην Πρωτοβάθμια και θα δοθεί το δικαίωμα μετάταξης, σε όσους συναδέλφους της Δευτεροβάθμιας το επιθυμούν.

Από την πλευρά της Πανελλήνιας Ένωσης τέθηκε το ζήτημα της καθυστέρησης που σημειώθηκε πέρυσι, μια που η διδασκαλία του μαθήματος «Δεύτερη Ξένη Γλώσσα» άρχισε ουσιαστικά από τον Ιανουάριο του 2007. Από το ΥΠΕΠΘ μας διαβεβαίωσαν πως είναι έτοιμοι, αμέσως μετά το α´ κύμα αναπληρωτών, να ξεκινήσουν οι προσλήψεις ωρομισθίων στα δημοτικά. Ο στόχος είναι μέσα στο Σεπτέμβριο να έχουν ξεκινήσει τα μαθήματα στα δημοτικά σχολεία.

30.05.2007
Υπόμνημα
προς την Υπουργό Παιδείας, κ. Γιαννάκου, απέστειλε το Δ.Σ. της Πανελλήνιας Ένωσης με θέμα την απασχόληση των μόνιμα διορισμένων συναδέλφων στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση επισημαίνοντας τους κινδύνους αποτυχίας της απόφασης του ΥΠΕΠΘ για επέκταση του μαθήματος «Δεύτερη Ξένη Γλώσσα» και στη ΣΤ´Δημοτικού από το σχολικό έτος 2007-08.


ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΟΥ ΥΠΟΜΝΗΜΑΤΟΣ

Προς την
Υπουργό Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων
κ. Μαριέττα Γιαννάκου

Κοινοποίηση:
- κ. Γ. Καλό, Υφ.Ε.Π.Θ.
- κ. Α. Καραμάνο, Γενικό Γραμματέα ΥΠ.Ε.Π.Θ.,
- κ. Κ. Ράμμα, Ειδικό Γραμματέα ΥΠ.Ε.Π.Θ.,
-κ. Κ. Κουτρομάνο, Γεν. Δ/ντη Διοίκησης Προσωπικού Α/θμιας και Β/θμιας Εκπ/σης,
-κ. Π. Νταβαρίνο, Δ/ντη της Δ/νσης Σπουδών Β/θμιας Εκπ/σης,
-κ. Γ. Αντωνιάδη, Δ/ντη της Δ/νσης Προσωπικού Β/θμιας Εκπ/σης,
-κ. Κ. Χατζηδάκη, Δ/ντη της Δ/νσης Προσωπικού Α/θμιας Εκπ/σης
- κ. Θ. Δρούλια, Δ/ντρια της Δ/νσης Σπουδών Α/θμιας Εκπ/σης,
- κ. Δ. Γεώργα, Πρόεδρο Δ.Σ. ΟΛΜΕ,
-κ. Δ. Μπράτη, Πρόεδρο Δ.Σ. ΔΟΕ,
-Συλλογικούς Φορείς Καθηγητών Γαλλικής Γλώσσας Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης


Αξιότιμη κυρία Υπουργέ,

ενόψει των αποφάσεών σας για τους διορισμούς εκπαιδευτικών της ειδικότητας Γερμανικής Γλώσσας (ΠΕ07), σας απευθύνουμε την παρούσα επιστολή θέλοντας να επισημάνουμε την κατάσταση που θα διαμορφωθεί την ερχόμενη σχολική χρονιά όσον αφορά στην ειδικότητά μας.
Με την επέκταση της διδασκαλίας του μαθήματος «Δεύτερη Ξένη Γλώσσα» στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση και συγκεκριμένα στην Ε’ και Στ’ τάξη των 6θέσιων και άνω Δημοτικών σχολείων προκύπτουν αυξημένες ανάγκες σε εκπαιδευτικό προσωπικό ΠΕ07.
Κατά την τρέχουσα σχολική χρονιά περισσότεροι από 700 ωρομίσθιοι συνάδελφοί μας υλοποίησαν την απόφαση του ΥΠΕΠΘ για διδασκαλία του μαθήματος «Δεύτερη Ξένη Γλώσσα» στην Ε’ τάξη σε 2500 περίπου 6/θέσια και άνω Δημοτικά σχολεία. Ωστόσο, οι δεδομένες συνθήκες εργασίας των ωρομισθίων και η έλλειψη προσωπικού σε ένα μεγάλο μέρος της επαρχίας οδήγησαν εκατοντάδες σχολικές μονάδες στην εφαρμογή του παλαιού Ωρολόγιου Προγράμματος χωρίς την προσθήκη δεύτερης ξένης γλώσσας. Θεωρούμε πως οι μαθητές όλης της επικράτειας έχουν τα ίδια δικαιώματα και το γεγονός της αδυναμίας λειτουργίας τμημάτων δεύτερης ξένης γλώσσας σε περισσότερα από 700 Δημοτικά σχολεία αποβαίνει σε βάρος της ελληνικής υπαίθρου.
Πιστεύουμε πως κατά τη σχολική χρονιά 2007-08 το πρόβλημα που προαναφέραμε θα διογκωθεί καθώς το νέο Ωρολόγιο Πρόγραμμα της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης θα εφαρμοστεί και στην ΣΤ’ τάξη.

Δεδομένου ότι:
α) οι μόνιμοι συνάδελφοι που υπηρετούν ήδη στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση δεν επαρκούν για την κάλυψη των αναγκών στα Γυμνάσια και τα Λύκεια που προσφέρουν το μάθημα της Γερμανικής Γλώσσας,
β) οι ωρομίσθιοι που θα προσληφθούν δεν θα μπορέσουν να στελεχώσουν παρά μόνο ένα μέρος των 6/θέσιων και άνω Δημοτικών Σχολείων. Στις περισσότερες περιοχές της χώρας ο αριθμός των μελών του Πίνακα Μηδενικής Προϋπηρεσίας είναι εξαιρετικά χαμηλός με αποτέλεσμα την αδυναμία εκδήλωσης ενδιαφέροντος για πρόσληψη λόγω δυσβάσταχτων εργασιακών συνθηκών. Ενδεικτικά αναφέρουμε, πως κατά την τρέχουσα σχολική χρονιά μόνο για τις ανάγκες της Ε’ τάξης τοποθετήθηκαν στις περισσότερες περιφέρειες της χώρας ωρομίσθιοι συνάδελφοι με χρόνο λήψης Πτυχίου Γερμανικής Φιλολογίας το 2006.
Οι 400 περίπου συνάδελφοι (διοριστέοι διαγωνισμού ΑΣΕΠ, συμβασιούχοι από τον Ενιαίο Πίνακα Διορισμών, πολύτεκνοι, ΙΔΑΧ, ανακλήσεις, κ.α.) που θα διοριστούν τον ερχόμενο Αύγουστο, αποτελούν ένα βήμα στην ουσιαστική βελτίωση των συνθηκών διδασκαλίας του μαθήματος «Δεύτερη Ξένη Γλώσσα».
Κυρία Υπουργέ,
θεωρούμε πως για την επιτυχή και ολοκληρωμένη επέκταση του μαθήματος «Δεύτερη Ξένη Γλώσσα» στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση θα πρέπει να τοποθετούνται από φέτος νεοδιόριστοι συνάδελφοι ΠΕ07 και ΠΕ05 κατά ένα μέρος αποκλειστικά στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, όπως συμβαίνει με τις άλλες ειδικότητες που εργάζονται στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση. Επίσης να δοθεί το δικαίωμα μετάταξης από την Β/θμια στην Α/θμια Εκπαίδευση σε όσους μόνιμα διορισμένους συναδέλφους ΠΕ07 και ΠΕ05 το επιθυμούν. Στη χώρα μας λειτουργούν περισσότερα από 1100 12/θέσια Δημοτικά σχολεία και ικανός αριθμός 11/θέσιων, 10/θέσιων, κ.ο.κ. Η πρότασή μας μπορεί να υλοποιηθεί με σωστό προγραμματισμό και με έγκαιρη συνεργασία των αρμόδιων τμημάτων του ΥΠΕΠΘ.
Η λύση της συμπλήρωσης ωραρίου των μόνιμα διορισμένων συναδέλφων από την Β/θμια στην Α/θμια Εκπ/ση θα πρέπει να ξεκινήσει να υλοποιείται άμεσα με την έναρξη του νέου σχολικού έτους και όχι στα μέσα της σχολικής χρονιάς, όπως συνέβη φέτος. Αποτέλεσμα αυτής της καθυστέρησης ήταν η αδυναμία λήψης αποφάσεων στις Διευθύνσεις Β/θμιας Εκπ/σης για τη διάθεση συναδέλφων καθώς οποιαδήποτε τέτοια κίνηση θα προκαλούσε αναστάτωση στα εβδομαδιαία προγράμματα που είχαν ήδη καταρτιστεί τόσο στις σχολικές μονάδες της Β/θμιας, όσο και της Α/θμιας Εκπ/σης.

Κυρία Υπουργέ,
σας καλούμε να λάβετε υπόψη σας τις επισημάνσεις μας κατά τη λήψη των τελικών σας αποφάσεων σχετικά με την κάλυψη των φετινών αναγκών του κλάδου ΠΕ07 και ζητούμε συνάντηση με τον αρμόδιο Υφυπουργό.
Με εκτίμηση
Για το Δ.Σ. της Πανελλήνιας Ένωσης Καθηγητών Γερμανικής Γλώσσας Π.Ε.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΚΑΡΑΤΣΙΟΜΠΑΝΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Ο Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΓΙΑΤΡΑΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Υπόμνημα