DaF in Griechenland

Mitglied Werden!

Αρχείο 2005 - 2017

Με απεργίες αντιδρούν στο πολυνομοσχέδιο ωρομίσθιοι, δημόσιοι και ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί (04.05.2010)

04.05.2010 Ανακοίνωση της Ο.Λ.Μ.Ε.

Ξεσηκωθείτε!!

Έξω ο μηχανισμός Ε.Ε. – ΔΝΤ από την Ελλάδα

Όλοι στην απεργία 4 και 5 Μάη - Όλοι στους δρόμους

Το ΔΣ της ΟΛΜΕ καλεί όλους και όλες τους/τις εκπαιδευτικούς να αντιδράσουν δυναμικά στα κυβερνητικά μέτρα πρωτοφανούς σκληρότητας και αγριότητας που  λεηλατούν το εισόδημα, διαλύουν τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα σε όλο το Δημόσιο και Ιδιωτικό Τομέα. Η κυβέρνηση μέσα σε λίγες μέρες θα νομοθετήσει την κατάργηση μισθολογικών, ασφαλιστικών και εργασιακών κατακτήσεων και δικαιωμάτων μισού και πλέον αιώνα.
Στις κυβερνητικές εξαγγελίες μεταξύ άλλων περιέχονται:

ΜΙΣΘΟΙ:
• Η νέα σοβαρή μείωση μισθών (συνολικά μέχρι 12%) με παραπέρα μείωση των επιδομάτων κατά 8%  και την κατάργηση των δώρων και του επιδόματος άδειας και την αντικατάστασή τους με επίδομα 1000 €. Για τους εκπαιδευτικούς αυτό σημαίνει μείωση των ετήσιων αποδοχών κατά 2 μισθούς.
• Μηδενικές αυξήσεις μέχρι το 2013.

ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ:
• Η μείωση των συντάξεων με την κατάργηση των δώρων και του επιδόματος άδειας και την αντικατάστασή τους με επίδομα 800 €.
• Επιβολή ΛΑΦΚΑ (κρατήσεις 5-10%) στις συντάξεις πάνω από 1400€.

ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ:
• Ο καθορισμός της σύνταξης με βάση τις αποδοχές όλου του ασφαλιστικού βίου.
• Η κατάργηση ακόμη και της 37ετίας και η θεσμοθέτηση της παραμονής στη δουλειά για 40 χρόνια προκειμένου να πάρουμε πλήρη σύνταξη.
• Ο αυτόματος μηχανισμός προσαρμογής των συντάξεων στο προσδόκιμο ζωής.
• Στα 60 χρόνια το ελάχιστο όριο συνταξιοδότησης.
• Εξίσωση ορίων ηλικίας ανδρών και γυναικών (στα 65 χρόνια) από το 2011.

ΑΛΛΑ ΜΕΤΡΑ:
• Αύξηση του φόρου στα καύσιμα, ποτά και τσιγάρα κατά 10%.
• Εκ νέου αύξηση του ΦΠΑ (από 21 σε 23%, από 10% σε 11% και από 5% σε 5,5%).
• Μείωση του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων κατά 1 δις. €, άρα ακόμα περισσότερο μείωση των δαπανών για την παιδεία και το κοινωνικό κράτος.

Με βάση όλα τα παραπάνω οι εκπαιδευτικοί θα έχουν απώλεια 3 μηνιαίων μισθών το χρόνο.
Τέλος από σήμερα έχει γίνει γνωστό ότι η τρόικα ΕΚΤ-ΕΕ-ΔΝΤ έχει δηλώσει ότι αν απαιτηθεί θα παρθούν και νέα μέτρα και η κυβέρνηση ήδη έχει συμφωνήσει.
Θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι η κυβέρνηση έχει εκχωρήσει βασικά κυριαρχικά δικαιώματα στην τρόικα. Επί της ουσίας μιλάμε για οικονομική κατοχή. Θα πρέπει επίσης να γίνει γνωστό ότι  η Ευρωπαϊκή ένωση, το ΔΝΤ και η ΕΚΤ δε δίνουν δεκάρα για τις κοινωνικές επιπτώσεις που θα έχουν τα μέτρα αυτά. Δε δίνουν δεκάρα για την ελληνική οικονομία που υποτίθεται ότι θέλουν να διασώσουν. Το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι να μη χάσουν τα λεφτά τους και τα κέρδη τους οι δανειστές και οι τοκογλύφοι. Σε όλες τις χώρες που έχει επέμβει το ΔΝΤ μέχρι σήμερα είχαμε χρεοκοπία, εκβιασμούς, κρίση, φτώχεια και ανεργία.
Καμία σχέση δεν έχουν με το χρέος οι αποφάσεις αυτές. Τα μέτρα είναι ο στόχος. Τα νούμερα τα λένε όλα. Ο δανεισμός των 110 δις είναι μέρος των τόκων της επόμενης τριετίας. Αμέσως μετά η Ελλάδα θα βρεθεί αντιμέτωπη με τους τόκους των δανείων που παίρνει τώρα. Αν αποδεχτούμε τη λογική ότι οι εργαζόμενοι θα πληρώσουμε τα βάρη τότε πρέπει να αποδεχτούμε την εξαθλίωσή μας για πάντα και χιλιάδες απολύσεις στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα.
Ποια νέα μέτρα θα ακολουθήσουν για να χορτάσει η Λερναία Ύδρα; Τα κεφάλια είναι πολλά και δε χορταίνουν παρά μόνο αν πάρουν ό,τι με αγώνες κατακτήθηκε εδώ κι έναν αιώνα.
Είναι χαρακτηριστικό  πως ακόμα και με αυτά τα μέτρα η κυβέρνηση και η τρόικα δηλώνουν πως το χρέος της κυβέρνησης μετά τη λήξη του προγράμματος σταθερότητας το 2014 θα αυξηθεί από το 133,3 % επί του ΑΕΠ σε 144, 3% επί του ΑΕΠ !!
Καλούμε όλους τους συναδέλφους σε γενικό αγωνιστικό ξεσηκωμό ενάντια στην πιο αντιλαϊκή, αντεργατική αλλά και αντιδημοκρατική επιδρομή στα μισθολογικά, εργασιακά και ασφαλιστικά μας δικαιώματα.

ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ 4 ΚΑΙ 5 ΜΑΗ 2010
ΚΑΙ ΣΤΑ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΑ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗ ΧΩΡΑ
ΑΘΗΝΑ: ΤΡΙΤΗ 4/5 στις 12 μ. στα ΠΡΟΠΥΛΑΙΑ
ΤΕΤΑΡΤΗ 5/5 στις 11 π.μ. στο ΜΟΥΣΕΙΟ (προσυγκέντρωση)

Από το Δ.Σ. της ΟΛΜΕ
 
30.04.2010 Υπερψηφίστηκε χθες στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας. Η υπουργός Παιδείας, Άννα Διαμαντοπούλου, ανέφερε μεταξύ άλλων πως το νομοσχέδιο πραγματοποιεί την «επανάσταση του αυτονόητου», σημειώνοντας πως «στο σύνολό της, η συμμετοχή των βουλευτών αγκαλιάζει και υποστηρίζει τη λογική αυτή». Στη διάρκεια της ακρόασης των ενδιαφερομένων φορέων, στην πρωινή συνεδρίαση της Επιτροπής, ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ Δημήτριος Πεππές, εξέφρασε τη ριζική αντίθεση της Ομοσπονδίας στο νομοσχέδιο, ζητώντας την απόσυρσή του. Υποστήριξε ωστόσο πως «οι εκπαιδευτικοί είναι οι τελευταίοι που θα έρθουν σε σύγκρουση με τους μαθητές τους».
«Εμείς είπαμε ότι ερχόμαστε να αντιδράσουμε σε ένα σχέδιο νόμου το οποίο κατατέθηκε 20 μέρες πριν τις εξετάσεις και αισθανθήκαμε, όχι ότι εκβιάζουμε εμείς τους μαθητές μας, αλλά ότι εκβιαζόμαστε επειδή έχουμε τις εξετάσεις να μην αντιδράσουμε», ανέφερε.
«Συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο. Επειδή το Δ.Σ. της ΟΛΜΕ έχει την ευθύνη του και επειδή δεν θέλουμε να είναι οι μαθητές αυτοί που θα την πληρώσουν, στην χθεσινή μας απόφαση, η εισήγησή μας είναι να μην υπάρχει καμία απεργιακή κινητοποίηση για τις εξετάσεις. Θα πάμε σε κινητοποιήσεις μαζί με όλους τους εργαζόμενους, για να αντιμετωπίσουμε αυτήν την επίθεση που γίνεται στα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων όλης της χώρας», πρόσθεσε.
Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ29.04.2009
Συνεδριάζει
η ΔΙΑΡΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΜΟΡΦΩΤΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ, με θέμα ημερήσιας διάταξης:
Επεξεργασία και εξέταση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων «Αναβάθμιση του ρόλου του εκπαιδευτικού – καθιέρωση κανόνων αξιολόγησης και αξιοκρατίας στην εκπαίδευση και λοιπές διατάξεις».
Εισηγητές: Μιχαήλ Παντούλας από το ΠΑΣΟΚ και Ελισσάβετ (Ελίζα) Βόζεμπεργκ από τη ΝΔ.

___________________________________________________________________________

ΚΑΛΕΣΜΑ ΑΓΩΝΑ – ΩΡΑ ΓΙΑ ΜΑΧΗ!
ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΟΛΕΣ
Στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο σήμερα, Πέμπτη, 29/4, 18.00 στα Προπύλαια.
Στις 4ωρες στάσεις εργασίας (στο διδακτικό έργο του καθενός) με βάση την απόφαση της ΔΟΕ από Τετάρτη 28/4 έως και Δευτέρα 3/5
Στις 3ωρες στάσεις εργασίας με βάση την απόφαση της ΟΛΜΕ (τις τελευταίες ώρες του πρωινού προγράμματος, τις πρώτες του απογευματινού και του νυχτερινού) από Πέμπτη 29/4 έως και Δευτέρα 3/5
Στην πορεία για τον εορτασμό της εργατικής Πρωτομαγιάς στις 10.30πμ στο Μουσείο (επί της Πατησίων)
Στην ΑΠΕΡΓΙΑ 4 και 5 Μάη
Στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο την Τρίτη, 4/5, 12.30μ.μ.
Χτες διευθύνσεις, γραφεία και διευθυντές έκαναν τα πάντα, προκειμένου να μην απεργήσουν οι ωρομίσθιοι στα δημοτικά σχολεία και να μη συμμετέχουν οι αναπληρωτές στις στάσεις εργασίας λέγοντας ψέματα ότι «δεν καλυπτόμαστε» ή ότι «μπορούμε να απεργήσουμε, αλλά πρέπει να είμαστε την ίδια στιγμή στα σχολεία» κλπ. Όμως, έκαναν λάθος, αφού δεν υπολόγισαν την αγανάκτηση και την οργή μας για το νομοσχέδιο που μας απολύει. Συνάδελφε, για οποιοδήποτε πρόβλημα έχεις στο σχολείο σου, αν σου λένε ψέματα ότι δεν καλύπτεσαι για να απεργήσεις, επικοινώνησε με το 6970139038, 6994027752 και με το 2103242144 (ΔΟΕ) ή το 2103318624 (ΟΛΜΕ).
Την Τρίτη 4/5, καλούμε σε πανελλαδικό συλλαλητήριο. Για όσους συναδέλφους επιθυμούν να έρθουν στην Αθήνα θα μπουν πούλμαν από συλλόγους και ομοσπονδίες. Επικοινωνήστε με τα παραπάνω τηλέφωνα.

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ
ΑΔΙΟΡΙΣΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ
adioristoi.blogspot.com
6994027752

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΩΡΟΜΙΣΘΙΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ
www.oromisthioi.gr
6970139038

_____________________________________________________________________________

ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΤΗΣ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑΣ ΕΝΩΣΗΣ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΩΝ ΚΑΙ ΩΡΟΜΙΣΘΙΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ (ΠΕΑ) ΣΤΗ ΔΙΑΡΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΜΟΡΦΩΤΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ

Αξιότιμοι κυρίες και κύριοι, μέλη της Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων,
ως εκπρόσωπος της Πανελλήνιας Ένωσης Αναπληρωτών και Ωρομισθίων Εκπαιδευτικών (Π.Ε.Α.) η οποία αντιπροσωπεύει πάνω από 30.000 εκπαιδευτικούς - αναπληρωτές και ωρομίσθιους - σας απευθύνομαι με τη σημερινή μου παρουσία εδώ (και σας ευχαριστώ για την πρόσκληση) με σκοπό να σας γνωρίσω τις πάγιες θέσεις και τα αιτήματα της Ένωσης, σχετικά με τις αλλαγές στο χώρο της εκπαίδευσης που προωθεί η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων.
Οι πρώτες παρατηρήσεις μας αναφορικά με το κατατεθέν Σχέδιο Νόμου για την Παιδεία από την Υπουργό κα Διαμαντοπούλου έχουν ως εξής :

1. Ζητούμε τη συνέχιση των διορισμών μονίμων εκπαιδευτικών με το ισχύον σύστημα και μετά το 2012 (χρονικό όριο που προτείνεται στο σχέδιο νόμου) με ποσοστό 60% από το νέο προτεινόμενο πίνακα διορισμών και 40% από τον πίνακα προϋπηρεσίας, ώστε να αποσυμφορηθούν οι υφιστάμενοι πίνακες προϋπηρεσίας. Θεωρούμε ότι το μεταβατικό στάδιο των δύο ετών, που προτείνεται στο σχέδιο νόμου, δεν είναι επαρκές αφού περιλαμβάνει τους προγραμματισμένους διορισμούς που αντιστοιχούν στη φετινή σχολική χρονιά 2010-2011, σε βάθος διετίας.
2. Θεωρούμε ότι επιβάλλεται η διασφάλιση του διορισμού των ενταγμένων στον πίνακα τριανταμήνου (παράγραφος 1 του άρθρου 5 του ν.3687/2008 ΦΕΚ 159 Α’ ) καθώς και η συνέχιση εφαρμογής της ρύθμισης του εικοσιτετραμήνου (παράγραφος 2 του άρθρου 5 του ν.3687/2008 ΦΕΚ 159 Α’ ), με διορισμούς πέραν των ποσοστών 60% - 40%, ώστε να αποσυμφορηθούν ταχύτερα οι υφιστάμενοι πίνακες προϋπηρεσίας.
3. Σχετικά με τις μεταβατικές διατάξεις, όπως αυτές ορίζονται στην παράγραφο 5 του άρθρου 9 του κατατεθέντος σχεδίου νόμου, θεωρούμε ότι είναι επιτακτική η ανάγκη μείωσης του ορίου των εικοσιτεσσάρων μηνών προϋπηρεσίας, που προτείνεται στο σχέδιο νόμου, προκειμένου οι εκπαιδευτικοί να εντάσσονται κατ εξαίρεση στους τελικούς πίνακες κατάταξης εκπαιδευτικών.
4. Θεωρούμε ότι η προτεινόμενη μοριοδότηση της προϋπηρεσίας στο νέο πίνακα διορισμών και προσλήψεων είναι ελάχιστη σε σχέση με τους κόπους και τις θυσίες χιλιάδων εκπαιδευτικών, οι οποίοι υπηρετούν και στηρίζουν εδώ και πολλά χρόνια το δημόσιο σχολείο. Σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να θεωρηθεί ισχυρή και ουσιαστική η προτεινόμενη, από το κατατεθέν σχέδιο νόμου, μοριοδότηση της προϋπηρεσίας των αναπληρωτών και ωρομισθίων εκπαιδευτικών.
Οφείλουμε να αναφέρουμε ότι το σχέδιο νόμου περιλαμβάνει δύο από τα αιτήματα που είχαμε θέσει υπόψη του Υπουργείου. Αναφέρομαι:
α) Στην πρόσληψη προσωρινών αναπληρωτών και ωρομίσθιων εκπαιδευτικών στη Σιβιτανίδειο Δημόσια Σχολή Τεχνών και Επαγγελμάτων (Σ.Δ.Σ.Τ.Ε.) για την κάλυψη των εκπαιδευτικών αναγκών που θα γίνεται από τους πίνακες των παραγράφων 2 και 5 του άρθρου 9 του κατατεθέντος σχεδίου νόμου. Επιπροσθέτως, θεωρούμε αξιοκρατικό την εφαρμογή του ίδιου τρόπου πρόσληψης και στις περιπτώσεις της Πρόσθετης Διδακτικής Στήριξης (Π.Δ.Σ.) και των Σχολείων Δεύτερης Ευκαιρίας (Σ.Δ.Ε.).
β) Στην αναγνώριση της προϋπηρεσίας των αναπληρωτών και ωρομισθίων εκπαιδευτικών, μετά το μόνιμο διορισμό, για τη βαθμολογική τους εξέλιξη – ρύθμιση η οποία θεωρούμε ότι θα ισχύσει αναδρομικά.

Κυρίες και Κύριοι,
Σας γνωστοποιούμε ότι οι εξαγγελίες της ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας από το Νοέμβριο του 2009 και μέχρι σήμερα που αφορούν στις σχεδιαζόμενες αλλαγές στο χώρο της εκπαίδευσης, προκαλούν κύματα διαμαρτυρίας και αισθήματα απογοήτευσης στους συναδέλφους εκπαιδευτικούς, που για πολλά χρόνια και μέχρι σήμερα υπηρετούν το δημόσιο σχολείο. Η διαφαινόμενη ανατροπή του ισχύοντος συστήματος προσλήψεων στην εκπαίδευση συνιστά κατάφωρη παραβίαση των εργασιακών δικαιωμάτων πολλών χιλιάδων εκπαιδευτικών, αναπληρωτών και ωρομισθίων.
Με δεδομένη την δύσκολη σημερινή πραγματικότητα και τις κραυγές απόγνωσης των συναδέλφων μας για περιθωριοποίηση της εκπαιδευτικής τους προσφοράς, ελπίζουμε ότι οι προτάσεις θα εισακουστούν και θα βάλουν τέλος στην αγωνία ανθρώπων-εκπαιδευτικών που υπηρετούν ταπεινά εδώ και πολλά χρόνια τη δημόσια εκπαίδευση.
Σας ευχαριστώ για την ακρόαση.


____________________________________________________________________________ 


Ο.Λ.Μ.Ε

Ερμού & Κορνάρου 2
ΤΗΛ: 210 32 30 073 – 32 21 255
FAX: 210 32 27 382
email:olme@otenet.gr
www.olme.gr

Αθήνα, 28/4/10
ΠΡΟΣ:
τα Δ.Σ. των ΕΛΜΕ

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΓΙΑ ΤΟ ΑΠΕΡΓΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Το Δ.Σ. της ΟΛΜΕ στην συνεδρίασή του την 28η/4/2010 αποφάσισε τη συνέχιση των απεργιακών κινητοποιήσεων ως εξής:

1. Πραγματοποίηση της 24ωρης Πανελλαδικής Απεργίας την 4η/5/2010 για το «πολυνομοσχέδιο» που κατέθεσε στη Βουλή η πολιτική ηγεσία του Υπ.Παιδείας, κάνοντας χρήση της εξουσιοδότησης που έχει δοθεί στο Δ.Σ. από τη Γ.Σ. των Προέδρων των ΕΛΜΕ.
2. Συμμετοχή στη Γενική Απεργία (ΑΔΕΔΥ – ΓΣΕΕ) την 5η /5/2010 και στα απεργιακά συλλαλητήρια.
3. Συμμετοχή στις Πρωτομαγιάτικες συγκεντρώσεις που θα πραγματοποιηθούν σε όλες τις πόλεις της χώρας (Αθήνα: Προσυγκέντρωση στο Μουσείο στις 10.30 π.μ.).

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΡΑΣΗΣ ΠΡΟΣ ΤΙΣ Γ.Σ. ΤΩΝ ΕΛΜΕ

(προστίθεται στην εισήγηση που σας έχει ήδη αποσταλεί)
1. Προτείνουμε οι Γ.Σ. των ΕΛΜΕ να εξουσιοδοτήσουν το Δ.Σ. της ΟΛΜΕ να κηρύξει δύο (2) 24ωρες Απεργίες (ή 48ωρη), σε συντονισμό με τα Τριτοβάθμια συνδικαλιστικά όργανα (ΑΔΕΔΥ – ΓΣΕΕ) και σε περίπτωση που δεν προχωρήσουν αυτά, να συντονιστούμε με Δευτεροβάθμιες Ομοσπονδίες του Δημόσιου και του Ιδιωτικού τομέα. Οι απεργιακές κινητοποιήσεις θα εκδηλωθούν με την κατάθεση του ν/σχ που αφορά στο Ασφαλιστικό.
2. Οι Γ.Σ. των ΕΛΜΕ να πραγματοποιηθούν από 4 – 6/5/2010 και η Γ.Σ. των Προέδρων των ΕΛΜΕ θα γίνει στην Αθήνα στις 7/5/2010 (Ξεν. «Novotel», Μιχ. Βόδα 4 – 6, τηλ.: 2108200700).


____________________________________________________

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΩΡΟΜΙΣΘΙΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ


Να τους πετάξουμε στο δρόμο, πριν το κάνουν αυτοί


Συνάδελφοι και συναδέλφισσες,

Μετά από μια σειρά θολές, προσβλητικές, συκοφαντικές και ανακριβείς δηλώσεις το Υπουργείο Παιδείας κατέληξε σε συγκεκριμένο νομοσχέδιο το οποίο ως στόχο έχει την κατάργηση των μόνιμων διορισμών στο δημόσιο σχολείο, την εισαγωγή φακέλου προσόντων ως τρόπο διορισμού με κατάργηση των εργασιακών δικαιωμάτων των πτυχίων μας και πλήρη απαξίωση της προϋπηρεσίας, την εισαγωγή της αξιολόγησης ως μέσο απόλυσης των εκπαιδευτικών, τη διάλυση του δημόσιου σχολείου.
Αναλυτικότερα:
Τρόπος διορισμού: με απαραίτητη προϋπόθεση το Πιστοποιητικό Παιδαγωγικής και Διδακτικής Επάρκειας, το οποίο και θα δίνεται από τα πανεπιστήμια και συνεργαζόμενους φορείς (βλ. ενώσεις, επιστημονικούς συλλόγους, 6μηνα σεμινάρια επί πληρωμή) θα μπορούμε να δώσουμε στο διαγωνισμό ΑΣΕΠ, στον οποίο όμως δε θα υπάρχουν πλέον προκηρυγμένες μόνιμες θέσεις.
Το μόνο που θα παρέχει η επιτυχία σε αυτόν είναι η δυνατότητα εισαγωγής του ονόματός μας σε μια λίστα – πίνακα, στην οποία πλέον συνυπολογίζονται μόρια γλωσσομάθειας, πιστοποιητικά ecdl κοκ, μεταπτυχιακά και διδακτορικά και…η προϋπηρεσία.
Η προϋπηρεσία, όμως, είναι σαφώς απαξιωμένη, αφού με το νέο τρόπο μοριοδότησης 18 μήνες πραγματικής δουλειάς στο σχολείο ισούνται με τη γνώση μιας ξένης γλώσσας και κατοχή ecdl, ενώ το ανώτατο σύνολο μορίων προϋπηρεσίας μπορεί κανείς να το αποκτήσει με 42 χρόνια ωρομισθίας ή 7 χρόνια αναπλήρωσης πλήρους ωραρίου.
Επιπλέον, όλη η ευθύνη για τον ορισμό των κενών μετατίθεται στους διευθυντές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Δεδομένου ότι οι μόνιμοι εκπαιδευτικοί υποχρεούνται σε 5ωρες τουλάχιστον υπερωρίες και σε ανάληψη δεύτερης ειδικότητας μαζί με τη σύμπτυξη τμημάτων (30 μαθητές ανά τάξη) και το κλείσιμο σχολείων με βάση τον «Καλλικράτη» τα κενά στα σχολεία, άρα και οι θέσεις για μόνιμο διορισμό, εκμηδενίζονται, οι μέχρι τώρα ωρομίσθιοι και οι περισσότεροι αναπληρωτές θα είναι άνεργοι, ενώ ελάχιστοι θα γίνουν αναπληρωτές μειωμένου ωραρίου.
Ωρομισθία – Αναπλήρωση: Μόνο ως απάτη μπορεί να χαρακτηριστεί η δήλωση περί κατάργησης της ωρομίσθιας, όταν την ίδια στιγμή θεσμοθετείται ο αναπληρωτής μειωμένου ωραρίου, ένας νέος ωρομίσθιος που απλώς θα έχει περισσότερες διοικητικές υποχρεώσεις (επιτηρήσεις, εφημερίες, υπευθυνότητες τάξεις κοκ).
Δόκιμος Εκπαιδευτικός: αν ποτέ καταφέρει κάποιος να κατοχυρώσει δικαίωμα διορισμού αυτό δε σημαίνει ότι μονιμοποιείται, αφού θα έχει να αντιμετωπίσει πλέον την αξιολόγηση και τον Μέντορα βάσει των οποίων θα κρίνεται όχι η μετάταξη, αλλά η μονιμοποίησή του.
Μεταβατικές ρυθμίσεις: Μηδενική είναι η μεταβατική ρύθμιση. Δημιουργούνται 2 πίνακες από τους οποίους θα προσλαμβάνονται την επόμενη 2ετία μόνιμοι και αναπληρωτές. Στον πρώτο του 60% καταχωρούνται όλοι οι συνάδελφοι με επιτυχία στο ΑΣΕΠ, ακόμα και οι διοριστέοι του τελευταίου διαγωνισμοί που δεν έχουν τοποθετηθεί . Στον πίνακα του 40% καταχωρούνται συνάδελφοι με προϋπηρεσία χωρίς ΑΣΕΠ.
Είναι προφανές ότι με τη μείωση των διορισμών και των προσλήψεων των αναπληρωτών από το Πρόγραμμα Σταθερότητας (50% λιγότεροι μόνιμοι, 70% λιγότεροι αναπληρωτές) από τον πίνακα του 60% θα απορροφηθούν, αν απορροφηθούν, μόνο οι διοριστέοι του προηγούμενου ΑΣΕΠ, ενώ η προϋπηρεσία των συναδέλφων που θα δουλέψουν ως αναπληρωτές από τον πίνακα του 40% δε θα υπολογίζεται πουθενά για δύο ολόκληρα χρόνια.
Το αποτέλεσμα: τα πτυχία καταργούνται, η προϋπηρεσία όχι μόνο δεν πριμοδοτείται, αλλά απαξιώνεται πλήρως, η ωρομισθία δεν καταργείται, οι μόνιμοι διορισμοί εκμηδενίζονται.
Μέχρι τώρα νομίζαμε ότι είμαστε η εξαίρεση. Όμως, η εφαρμογή του Προγράμματος Σταθερότητας και η είσοδος της χώρας στο Δ.Ν.Τ. σημαίνει ότι γινόμαστε ο κανόνας. Απολύσεις, ανεργία, μείωση μισθών, κατάργηση της δημόσιας ασφάλισης είναι η επίθεση που δεχόμαστε όλοι οι εργαζόμενοι. Μια τέτοια μάχη πρέπει να τη δώσουμε όλοι μαζί, δυναμικά και αποφασιστικά. Συνάδελφε μην υπογράψεις με τη στάση σου τη διάλυση του δημόσιου σχολείου ούτε την καταδίκη μας στην ανεργία μετά από χρόνια στην ωρομισθία και την αναπλήρωση σε κάθε γωνιά της Ελλάδας. Ένας δρόμος υπάρχει…ο δρόμος του μαζικού, συλλογικού αγώνα, της απεργίας!

____________________________________________________________________________________________

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ (Π.Ε.Α.)
ΜΑΥΡΟΚΟΡΔΑΤΟΥ 6 & ΕΜΜ. ΜΠΕΝΑΚΗ, ΑΘΗΝΑ, 10678
ΤΗΛ.: 6976430602, 6944987985, 6977444386
http://www.anaplirotes.gr
http://clubs.pathfinder.gr/anaplirotes
e-mail: pea@otenet.gr
Αρ. Πρωτ.: 722
Αθήνα, 27/04/2010
 
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Η Πανελλήνια Ένωση Αναπληρωτών και Ωρομισθίων Εκπαιδευτικών (Π.Ε.Α.), έχοντας μελετήσει το πολυνομοσχέδιο για την παιδεία, εκφράζει τη δυσαρέσκειά της καθώς δεν προηγήθηκε συνάντηση της ηγεσίας του Υπουργείου με αντιπροσώπους της Ένωσης, όπως άλλωστε είχε προαναγγελθεί από την Υπουργό κα Διαμαντοπούλου, ώστε να κατατεθούν οι απόψεις της Ένωσης σχετικά με το προαναφερθέν σχέδιο νόμου.
Όπως διαφαίνεται από το κατετεθέν στη Βουλή πολυνομοσχέδιο για την παιδεία, τα βασικά αιτήματα της Π.Ε.Α., που αφορούν στο διορισμό και την πρόσληψη των εκπαιδευτικών - όπως αυτά τέθηκαν στη συνάντηση που είχε αντιπροσωπεία του Δ.Σ. της Ένωσης την Παρασκευή 16 Απριλίου 2010 με την Υπουργό κα Διαμαντοπούλου και την Υφυπουργό κα Χριστοφιλοπούλου - δεν εκφράζονται σε βασικά άρθρα του πολυνομοσχεδίου. Συγκεκριμένα:
1. Δεν υπάρχει καμιά αναφορά στο πολυνομοσχέδιο για επιμήκυνση της μεταβατικής περιόδου, πέραν των δύο ετών. Το μεταβατικό στάδιο που δίνεται περιλαμβάνει τους διορισμούς που αντιστοιχούν στη φετινή σχολική χρονιά 2010-2011, μοιρασμένους στα δύο.
2. Οι διατάξεις του πολυνομοσχεδίου για την μοριοδότηση της προϋπηρεσίας κρίνονται τουλάχιστον ανεπαρκείς, καθώς αναιρούν τους κόπους και τις θυσίες, υπηρεσίας πολλών ετών, χιλιάδων εκπαιδευτικών, αφαιρώντας τους ουσιαστικά το δικαίωμα εργασίας στο δημόσιο σχολείο.
3. Επισημαίνουμε το γεγονός ότι υπάρχουν χιλιάδες εκπαιδευτικοί με προϋπηρεσία κάτω των 24 μηνών, την οποία έχουν αποκτήσει υπηρετώντας από 3-8 έτη ως αναπληρωτές ή/και ωρομίσθιοι στο δημόσιο σχολείο και οι οποίοι κυριολεκτικά αφανίζονται από την εκπαίδευση.
4. Δεν υπάρχει αναφορά σε μείωση του ορίου προϋπηρεσίας των 24 μηνών για ένταξη στον τελικό πίνακα κατάταξης εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, μετά το πέρας της μεταβατικής περιόδου και με ισχύ μέχρι το μόνιμο διορισμό των εκπαιδευτικών.
5. Δεν διευκρινίζεται ο αριθμός και ο τρόπος απορρόφησης των εκπαιδευτικών που εμπίπτουν στις διατάξεις του 24μηνου με επιτυχία στον ΑΣΕΠ και του 30μηνου.

Για όλους τους παραπάνω λόγους εκφράζουμε την αγανάκτηση όλων των αναπληρωτών και ωρομισθίων και ζητούμε από την ηγεσία του Υπουργείου να συναντήσει τους εκπροσώπους μας άμεσα, προκειμένου να καταθέσουμε τις απόψεις μας επί της τελικής μορφής του πολυνομοσχεδίου και πριν αυτό συζητηθεί στη Βουλή.


Για το Δ.Σ.

Η Πρόεδρος

Δουλγεράκη Αθηνά

Η Οργ. Γραμματέας

Παντζαρτζή Ευανθία


___________________________________________________

Ο.Λ.Μ.Ε.

Ερμού & Κορνάρου 2
ΤΗΛ: 210 32 30 073 – 32 21 255
FAX: 210 32 27 382
email:olme@otenet.gr
www.olme.gr

Αθήνα, 27/4/10

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Σχετικά με το νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας «Αναβάθμιση του ρόλου του εκπαιδευτικού – καθιέρωση κανόνων αξιολόγησης και αξιοκρατίας στην εκπαίδευση και λοιπές διατάξεις»

Σαφή και βέβαιη υποβάθμιση τόσο στους/τις εκπαιδευτικούς όσο και στην ίδια την εκπαίδευση θα επιφέρει, εφόσον ψηφιστεί, το σχέδιο νόμου του Υπ. Παιδείας με τον ψευδεπίγραφο τίτλο «Αναβάθμιση του ρόλου του εκπαιδευτικού».
Επισημαίνουμε καταρχάς το γεγονός ότι η υπουργός Παιδείας έσπευσε να καταθέσει στη Βουλή το σχέδιο νόμου χωρίς προηγουμένως να το κοινοποιήσει στις εκπαιδευτικές ομοσπονδίες, όπως είχε υποσχεθεί, αλλά και παρά την έκκλησή μας να μην κατατεθεί πριν προχωρήσει το Υπ. Παιδείας σε συλλογική διαπραγμάτευση με την ΟΛΜΕ.
Διατρέχοντας κανείς τις σελίδες του σχεδίου, ενός σχεδίου που περιλαμβάνει διατάξεις πολύ χειρότερες από εκείνες που είχαν δοθεί νωρίτερα στη δημοσιότητα, αντιλαμβάνεται την αιτία αυτής της τακτικής του υπ. Παιδείας. Οι ρυθμίσεις που προτείνει το Υ. Παιδείας αγνοούν το σύνολο σχεδόν των αναγκαίων μέτρων για τη στήριξη και αναβάθμιση του εκπαιδευτικού και του έργου του (καθιέρωση ετήσιας επιμόρφωσης, μισθολογική, επιστημονική και εργασιακή αναβάθμισή του). Ευθυγραμμισμένες με το γενικότερο πνεύμα του προγράμματος σταθερότητας, οι προτάσεις του υπ. Παιδείας οδηγούν σε ακόμη μεγαλύτερη συρρίκνωση των εργασιακών δικαιωμάτων των εκπαιδευτικών.
Συγκεκριμένα:

• Μέσα από το προτεινόμενο σύστημα διορισμών θεσμοθετεί μια πραγματική Οδύσσεια για τους αδιόριστους εκπαιδευτικούς, που υποχρεώνονται σε ένα συνεχές κυνηγητό τίτλων σπουδών και μορίων, για να αποκτήσουν τη δυνατότητα να ενταχθούν στη δημόσια εκπαίδευση, από την οποία όμως μπορούν εύκολα πάλι να εξοστρακιστούν με τη λήξη της περιόδου δοκιμασίας.

Με τις σχετικές ρυθμίσεις η εκπαιδευτική προϋπηρεσία εξαφανίζεται μέσα σε ένα σύνολο ποικίλων μοριοδοτήσεων, με αποτέλεσμα δεκάδες χιλιάδες εκπαιδευτικοί, που έχουν προσφέρει επί πολλά χρόνια σημαντικές υπηρεσίες στη δημόσια εκπαίδευση ως αναπληρωτές και ωρομίσθιοι, να αντιμετωπίζονται ουσιαστικά ως «αναλώσιμο προϊόν».


• Η δημόσια εκπαίδευση μετατρέπεται σε ένα απέραντο πεδίο διαρκούς επιτήρησης και ελέγχου από το Υπ. Παιδείας με τη χρήση και των νέων τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνίας, με πρόσχημα την «αξιολόγηση» και την «αξιοκρατία». Οι εκπαιδευτικοί που θέλουν να εξελιχθούν σε στελέχη της εκπαίδευσης υποχρεώνονται να εμπλακούν σε διαδικασίες «αξιολόγησης» των συναδέλφων τους.


• Προωθείται η καθιέρωση της δημοσιοποίησης των αποτελεσμάτων της «αξιολόγησης» κάθε σχολείου, με συνέπεια να ανοίγει ο δρόμος για μια διαδικασία «διαπόμπευσης» σχολικών μονάδων και εκπαιδευτικών. Ανάλογες πρακτικές σε άλλες χώρες συνέβαλαν στη διεύρυνση των μορφωτικών ανισοτήτων και στη δημιουργία σχολείων διαφορετικών ταχυτήτων.


Διευρύνεται το καθεστώς της αστάθειας και της αβεβαιότητας ακόμη και των μόνιμων εκπαιδευτικών, καθώς οι θεωρούμενοι ως «πλεονάζοντες» εκπαιδευτικοί μπορούν, χωρίς τη θέλησή τους, να σταλούν σε οποιαδήποτε περιοχή της χώρας.


• Επιχειρείται η περαιτέρω ενίσχυση της χειραγώγησης των εκπαιδευτικών από την εκάστοτε εξουσία.


Καλούμε την κυβέρνηση να αποσύρει το σχέδιο νόμου και να προχωρήσει σε ουσιαστικό διάλογο με τις εκπαιδευτικές ομοσπονδίες μέσω της διαδικασίας των συλλογικών διαπραγματεύσεων, όπως άλλοτε προβλέπεται από την κείμενη νομοθεσία.
Η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας πρέπει να κατανοήσει ότι τα μεγάλα προβλήματα της εκπαίδευσης δεν αντιμετωπίζονται με νόμους και ρυθμίσεις αντίθετες προς τα συμφέροντα της εκπαίδευσης, που επιβάλλονται εκβιαστικά από την εξουσία. Διαφορετικά, θα αναλάβει το κόστος μια ακόμη αποτυχημένης εκπαιδευτικής «μεταρρύθμισης».

Για το Δ.Σ. της ΟΛΜΕ

Ο Πρόεδρος
Δημήτρης Πεππές

Ο Γεν. Γραμματέας
Νίκος Παπαχρήστος


______________________________________________________________________________________________

ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ (ΔΟΕ)


Απόφαση του Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. για το πρόγραμμα δράσης του κλάδου

Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε., στη σημερινή του συνεδρίαση, εκτιμώντας την ολομέτωπη επίθεση στα δικαιώματα των εργαζομένων, καθώς και την κατάθεση του αντιεκπαιδευτικού πολυνομοσχεδίου με τη διαδικασία του επείγοντος στη Βουλή αποφάσισε:
α. Την οργάνωση έκτακτης συνέντευξης τύπου μαζί με την ΟΛΜΕ την Πέμπτη 29/4 στα γραφεία της ΔΟΕ
β. Την κήρυξη τετράωρης διευκολυντικής στάσης εργασίας στο διδακτικό ωράριο του κάθε εκπαιδευτικού για τις 28, 29, 30 Απριλίου και 3 Μαΐου 2010, για να δοθεί η δυνατότητα οργάνωσης και ανάπτυξης δράσεων από το εκπαιδευτικό κίνημα και τους Τοπικούς Συλλόγους
γ. Την οργάνωση πανεκπαιδευτικού Συλλαλητηρίου την Πέμπτη 29-4-2010 και ώρα 18.00 στα Προπύλαια και πορεία προς τη Βουλή.
δ. Συμμετοχή στις απεργιακές συγκεντρώσεις της 1ης Μάη σε όλη τη χώρα
ε. Την κήρυξη 48ωρης απεργιακής κινητοποίησης στις 4 και 5 Μαΐου 2010
Την Τρίτη 4/5 διοργανώνουμε πανεκπαιδευτικά συλλαλητήρια στις μεγάλες πόλεις και καλούμε σε πανελλαδικό πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο 12.00 στα Προπύλαια. Καλούνται οι Σύλλογοι της περιφέρειας να μισθώσουν λεωφορεία για τη συμμετοχή των συναδέλφων στο συλλαλητήριο της Αθήνας.
Την Τετάρτη 5/5 συμμετέχουμε στα πανεργατικά συλλαλητήρια σε όλη τη χώρα.
στ. Νέα 48ωρη απεργιακή κινητοποίηση τις ημέρες εισαγωγής και ψήφισης του πολυνομοσχεδίου στην ολομέλεια της Βουλής και σε συντονισμό με το εργατικό κίνημα.
Την πρώτη μέρα της απεργιακής κινητοποίησης θα διοργανωθεί νέο πανελλαδικό συλλαλητήριο στην Αθήνα.
Θα εκδοθεί ενημερωτικό υλικό για την προώθηση των αγωνιστικών κινητοποιήσεων (αφίσα κ.λπ.)
Το επόμενο διάστημα και μέχρι στις 7-5-2010 έκτακτες Γ.Σ. των Συλλόγων της χώρας με πρόταση για κλιμάκωση του αγώνα.
Ολομέλεια προέδρων στις 10-5-2010.
Παλεύουμε ενάντια στα αντεργατικά μέτρα και για την απόσυρση του πολυνομοσχεδίου του Υπουργείου Παιδείας.
Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. καλεί όλους τους συναδέλφους να συμμετέχουν μαζικά και μαχητικά στις απεργιακές κινητοποιήσεις και συλλαλητήρια που πραγματοποιούνται τις ίδιες μέρες σε όλες τις πόλεις της Ελλάδας.

Για το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε.


Ο Πρόεδρος

Μπράτης Δημήτρης

Ο Γενικός Γραμματέας

Οικονόμου Τριαντάφυλλος

______________________________________________________________________________

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ

Αριθ. Πρωτ:19445
Αθήνα, 27/4/2010

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ


Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΟΙΕΛΕ κατά τη σημερινή του συνεδρίαση με αντικείμενο τη δημοσίευση του «Πολυνομοσχεδίου» από το Υπουργείο Παιδείας πήρε τις ακόλουθες αποφάσεις:

Α) Κηρύσσει 48ωρη απεργία των ιδιωτικών εκπαιδευτικών την Τρίτη 4 και Τετάρτη 5 Μαΐου 2010 καταγγέλλοντας την αθέτηση και ανατροπή των σημείων στα οποία είχε εξασφαλιστεί προσέγγιση εκπαιδευτικών, ιδιοκτητών και Υπουργείου, στο πλαίσιο του διαλόγου που οργανώθηκε από το Υπουργείο, και την αντικατάστασή τους από όλες τις μονομερείς διεκδικήσεις των ιδιοκτητών.
Β) Καλεί όλους τους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς σε συγκέντρωση κάτω από τα γραφεία της ΟΙΕΛΕ (Χαλκοκονδύλη και Πατησίων) το πρωί της Τρίτης 4/5/2010 ώρα 10:30 και πορεία προς τη Βουλή για να επιδώσουν στο Προεδρείο της τη διαμαρτυρία και τα αιτήματά τους.
Γ) Καλεί τους συντάκτες των ΜΜΕ σε συνέντευξη Τύπου την Τετάρτη 28/4/2010 ώρα 12:30 στα γραφεία της ΟΙΕΛΕ (Χαλκοκονδύλη 13 6ος όροφος), για να αποκαλύψει την αθέτηση των συμφωνημένων εκ μέρους του Υπουργείου, που εισάγει την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων στον ιδιωτικό τομέα και παραδίδει το δημόσιο αγαθό της εκπαίδευσης στην εκμετάλλευση των επιχειρηματικών συμφερόντων.

Για το Δ.Σ. της ΟΙΕΛΕ


Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΟΥΡΟΥΤΟΣ

Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΖΑΓΛΗΣ