DaF in Griechenland

Mitglied Werden!

Αρχείο 2005 - 2017

Κυριακή 5 Απριλίου: Ανοιχτή συνέλευση ωρομισθίων και στη Θεσσαλονίκη – Τι αποφασίστηκε στη συνέλευση της Αθήνας στις 29/03

ΑΝΟΙΧΤΟ ΚΑΛΕΣΜΑ ΩΡΟΜΙΣΘΙΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ
σε ανοιχτή συνέλευση την Κυριακή 5 Απρίλη 6 μ.μ. στο ΕΚΘ (Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης), Αριστοτέλους 32 (επί της Φιλίππου) στη Θεσσαλονίκη

Συνάδελφοι,
τα τελευταία χρόνια ο θεσμός της ωρομισθίας αποτελεί μείζον ζήτημα στη δημόσια εκπαίδευση. Γνωρίζουμε όλοι μας τι σημαίνει αυτό, τις συνθήκες εργασίας και τα αποτελέσματα αυτής της πολιτικής:
υποαπασχόληση - λίγες ώρες εργασίας - ελαστικές συμβάσεις εργασίας - διασκορπισμός των ωρών σε πολλά σχολεία - εξευτελιστικά χαμηλές αμοιβές - πληρωμές με καθυστέρηση από 2 μήνες ως και πλέον από 2 χρόνια - μη πληρωμή οδοιπορικών, μη πληρωμή σε αργίες κ.τ.λ.  - μη αξιοκρατικά κριτήρια πρόσληψης σε όλες τις δομές της εκπαίδευσης - ελλιπής ιατροφαρμακευτική κάλυψη, μη παροχή γονικών αδειών και υποβαθμισμένα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.
Όλα αυτά συνεπάγονται επισφαλείς συνθήκες, ένα συνεχή αγώνα για την επιβίωση! Αυτό είναι το καθεστώς ομηρίας με αντίβαρο το θέλγητρο – φόβητρο ενός αβέβαιου διορισμού..
Είμαστε εργαζόμενοι δεύτερης κατηγορίας, γεμάτοι άγχος και ανασφάλεια. Με τελικό αποτέλεσμα την υποβάθμιση του περιεχομένου της παιδείας μας

Φτάνοντας λοιπόν στα όρια της αξιοπρέπειας μας, ζητώντας τα αυτονόητα καλέστηκε και πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 22 Μάρτη 2009, ως πρώτο βήμα, συζήτηση για τη συγκρότηση πρωτοβουλίας ανοιχτής συνέλευσης ωρομισθίων εκπαιδευτικών. Στη συνάντηση παραβρέθηκαν ωρομίσθιοι όλων των ειδικοτήτων α/βάθμιας και β/θμιας εκπαίδευσης.

Ως κατάληξη της συζήτησης προτείνουμε να δραστηριοποιηθούμε για:
σημαντική αύξηση στην ωριαία αποζημίωση – καταβολή των δεδουλευμένων κάθε μήνα – αξιοπρεπείς συλλογικές συμβάσεις με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα και  ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ του θεσμού της ΩΡΟΜΙΣΘΙΑΣ

Η κίνησή μας δεν είναι η μοναδική, αλλά ήδη στην Αθήνα έγινε το πρώτο βήμα, όπου ύστερα από κάλεσμα συλλόγων πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης  πραγματοποιήθηκε μια πρώτη συνάντηση και έχει δρομολογηθεί Ανοιχτή Συνέλευση ωρομισθίων εκπαιδευτικών για την Κυριακή 29 Μάρτη 5 το απόγευμα στα γραφεία της ΔΟΕ

Συνάδελφοι κανείς δεν πρόκειται να λύσει τα προβλήματά μας.
ΜΟΝΟ ΕΜΕΙΣ ΜΕ ΤΗ ΔΡΑΣΗ ΜΑΣ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΤΟ ΠΕΤΥΧΟΥΜΕ. Ας συνειδητοποιήσουμε ότι η απουσία μας παρατείνει την απαράδεχτη κατάσταση που βιώνουμε. Στο χέρι μας είναι να οργανωθούμε και να διεκδικήσουμε τα δικαιώματά μας.
Να συνδιαμορφώσουμε απόψεις και  να συναποφασίσουμε την περαιτέρω δράση μας.

Για την Πρωτοβουλία για Ανοιχτή Συνέλευση Ωρομισθίων

Εφέογλου Έλενα, εικαστικός, elenaefeoglou@yahoo.com
Καλκοπούλου Ελένη, πληροφορικός, ekalkopo@gmail.com
Καριπίδης Αλέξανδρος, πληροφορικός, 6974595897 asimos_alex@yahoo.gr
Μπουκόνη Χαρά, εικαστικός, hara.pg@hotmail.com
Παπαϊωάννου Αθανάσιος, πληροφορικός, apapaion@gmail.com
Παπαχρυσάνθου Μικαέλλα, μουσικός, mika_papach@hotmail.com
Σκόρδου Κωνσταντίνα, γερμανικών, 6946032513 
Σπάθας Γρηγόρης,  πληροφορικός,
grspatha@yahoo.com
Τζώτζιου Δήμητρα, εικαστικός,  6977040779 mimikart@hotmail.com
 
περισσότερες πληροφορίες:

http://www.facebook.com/group.php?gid=71634619208


Δελτίο Τύπου της Ανοιχτής Συνέλευσης Ωρομισθίων Εκπαιδευτικών 29/03/09
Πραγματοποιήθηκε, με μεγάλη προσέλευση, ανοιχτή συνέλευση Ωρομισθίων Εκπαιδευτικών και με συμμετοχή εκπροσώπων των συλλόγων «Αθηνά», «Αριστοτέλης», «Α’ Αθήνας», «Παρθενώνας», «Κ.Σωτηρίου», «Δ.Γληνός», «Πρόοδος» και «Αιγάλεω» η οποία συζήτησε και αποφάσισε τα εξής:

1.Οι ωρομίσθιοι βιώνουν ανασφάλεια, ομηρία, μισή δουλειά, μισή ζωή, ολίγη ασφάλιση, δύο ως τέσσερα σχολεία ακόμα και σε διαφορετικές πόλεις. Εργάζονται για ψίχουλα. ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΠΛΗΡΩΘΕΙ από τον Οκτώβρη. Δεν ξέρουν αν και που θα δουλεύουν τον επόμενο χρόνο, με τη σκιά του περαστικού να τους ακολουθεί, με την αίσθηση της προσωρινότητας να τους κατατρέχει.
Είναι γνωστές οι ευθύνες των κυβερνήσεων χρόνια τώρα, για την καθιέρωση και γιγάντωση του φαινομένου της ωρομισθίας, την απαξίωση των πτυχίων, την ομηρία χιλιάδων νέων εκπαιδευτικών και τα φαινόμενα εργασιακού μεσαίωνα στην καρδιά της δημόσιας εκπαίδευσης: Το 25% των εκπαιδευτικών απασχολείται με καθεστώς ελαστικής εργασίας (ωρομίσθιοι και αναπληρωτές), με την ωρομισθία να αυξάνεται συνεχώς και να επεκτείνεται (πρωινή ζώνη, 2η ξένη γλώσσα) καλύπτοντας τις ανάγκες για εκπαιδευτικό δυναμικό με τον πιο φτηνό τρόπο. Η απειλή είναι γενική και αφορά το μέλλον της εκπαίδευσης και τις εργασιακές σχέσεις όλων των εκπαιδευτικών.

2.Η κυβέρνηση επιχειρεί τον πλήρη και οριστικό διαχωρισμό των νεοεισερχόμενων στο Δημόσιο καλώντας την ΑΔΕΔΥ σε διάλογο για νέο μισθολόγιο, που θα ισχύει μόνο για τους προσληφθέντες από το 2010. Επιδιώκουν την περαιτέρω μισθολογική υποβάθμιση και ελαστικοποίηση της εργασίας και για τους μόνιμους. Άλλωστε ο Υπουργός Οικονομίας σε συνέντευξή του δήλωσε ότι: «… οι δημόσιοι υπάλληλοι, οι οποίοι θυμίζω, ότι απολαμβάνουν το προνόμιο της μονιμότητας και της ασφάλειας…», απειλώντας ευθέως το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή εργασία.

3.Η εργασιακή πραγματικότητα των ωρομισθίων χειροτερεύει συνεχώς. Η ωριαία αντιμισθία, μετά από πάγωμα 13 χρόνων αυξήθηκε φέτος μόλις 0,65€, ενώ η δέσμευση του ίδιου του πρωθυπουργού μετά την απεργία του 2006 για αύξηση τουλάχιστον στα 10€ καθαρά τότε, παραμένει στις καλένδες.

4.Με τον ασφαλιστικό νόμο Πετραλιά και την αύξηση των ενσήμων από 50 σε 100 ως προϋπόθεση για ασφαλιστική κάλυψη, πολλοί ωρομίσθιοι αδυνατούν να εκδώσουν ασφαλιστικό βιβλιάριο και να πάρουν το επίδομα ανεργίας.

Διεκδικούμε:
- Κατάργηση της ωρομισθίας. Κανένας εργαζόμενος στο σχολείο με ελαστικές μορφές εργασίας, κάλυψη όλων των εκπαιδευτικών αναγκών με μόνιμο προσωπικό και μαζικούς διορισμούς σε ένα ενιαίο 12χρονο σχολείο, με 20 μαθητές ανά τάξη και μείωση του ωραρίου των εκπαιδευτικών.

- Άμεση μετατροπή όλων των συμβάσεων των ωρομισθίων σε 12μηνες συμβάσεις αναπληρωτών στην προοπτική του μόνιμου διορισμού όλων.

- Κατάργηση του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ και των ελαστικών συστημάτων πρόσληψης.

- Όχι σε νέο μισθολόγιο για τους νεοπροσλαμβανόμενους.

Όσο δουλεύουν ως ωρομίσθιοι η σύμβασή τους να περιλαμβάνει:

- Το διπλασιασμό της ωριαίας αποζημίωσης και καταβολή της απαρέγκλιτα στο τέλος κάθε μήνα.

- Την πληρωμή και στις επίσημες αργίες, όπως προέβλεπε σχετική εγκύκλιος (1984) που καταργήθηκε το 1998.

- Τα κενά και οι μετακινήσεις να αμείβονται ως ώρες εργασίας και κάλυψη των οδοιπορικών.

- Τον υπολογισμό της προϋπηρεσίας με ενιαίο τρόπο σε Α/βάθμια και Β/βάθμια (με αναγωγή στις 21 ώρες την εβδομάδα).

- Τη μη ανάθεση εφημερίων ή σίτισης των μαθητών, που συμβαίνει παράνομα, παρά το γεγονός ότι δεν προβλέπει η σύμβασή τους τέτοιο έργο.

- Τη διαφανή διαδικασία πρόσληψης από ενιαίους πίνακες με συμμετοχή εκπροσώπου των συλλόγων στις προσλήψεις.

- Να μην πληρώνουμε έξοδα μηχανογράφησης για το εκκαθαριστικό της πληρωμής.

- Να μην υπογράφουμε παρουσιολόγιο.

- Όχι στη μονομερή μείωση από την πλευρά του εργοδότη, των ωρών εργασίας κατά τη διάρκεια της χρονιάς,

Στην Συνέλευση αποφασίστηκαν τα εξής:
Α. Μαζική Παράσταση διαμαρτυρίας στα γραφεία της Διεύθυνσης Α’ Β/θμιας Εκπαίδευσης Α’ Αθήνας (Δώρου 9, Ομόνοια), την Πέμπτη, 2/4/09, στις 8.30 πμ
Β. Συμμετοχή στην απεργία της Πέμπτης 2/4/09, και στη διαδήλωση, από το Μουσείο στις 11πμ
Γ. Μαζική παράσταση διαμαρτυρίας στο ΥΠΕΠΘ, την Τετάρτη 8/4, στις 10πμ, (στάση Μετρό Νερατζιώτισσα 9.30πμ).
Δ. Νέα Ανοιχτή Συνέλευση Ωρομισθίων, την Κυριακή 26/4, στις 5μμ, στα γραφεία της ΔΟΕ (Ξενοφώντος 15Α , Σύνταγμα)

Πρωτοβουλία για δίκτυο επικοινωνίας των ωρομισθίων:
Κολοτούρου Ευγενία, 6974431517
carmen@mail.gr
Κουράκης Νίκος 6932594899 kourakisnikos@gmail.com
Κατσούλας Στάθης 6972411061 statkats@gmail.com
Γιαννακίδης Στάθης 6977738890 stathis@hotmail.com
Λάγιος Πολυχρόνης 6944798016 xlagios@hotmail.com
Μάστορη Γαρυφαλλιά 6936371092 gmastori@yahoo.gr
Πιπής Δημήτριος 6946239663
Σερβετάς Γιώργος 6972282956
greathbum@gmail.com
Κυπρίδου Χριστίνα 6974901134 christinakyp@yahoo.gr