DaF in Griechenland

Mitglied Werden!

Αρχείο 2005 - 2017

Κινητικότητα στο θέμα των απλήρωτων βαθμολογητών του ΚΠγ (20.06.2014)


Σύμφωνα με ανεπίσημη ενημέρωση, παρουσιάζεται κινητικότητα στο θέμα της πληρωμής των δεδουλευμένων των βαθμολογητών του Κρατικού Πιστοποιητικού Γλωσσομάθειας. Συγκεκριμένα:
1. Η Διεύθυνση Πιστοποίησης της Γνώσης Ξένων Γλωσσών, με την αριθ. 1824/ΚΒ/13-06-2014 επιστολή της, γνωστοποιεί ότι η Υπηρεσία Δημοσιονομικού Ελέγχου του Υ.ΠΑΙ.Θ. εξέδωσε το υπ' αρ. 69728/12-06-2014 χρηματικό ένταλμα για την καταβολή των αποζημιώσεων των Βαθμολογητών ΚΠΓ Νοεμβρίου 2013. Ως εκ τούτου, το θέμα των δεδουλευμένων της εξεταστικής περιόδου Νοεμβρίου 2013 έχει διευθετηθεί.
2. Για τα δεδουλευμένα των εξεταστικών περιόδων Νοεμβρίου 2012 και Μαΐου 2013, για τα οποία υπήρξε εμπλοκή, έχουν γίνει διορθωτικές ενέργειες και εκ νέου επεξεργασία και υποβολή των δικαιολογητικών από την Υπηρεσία Δημοσιονομικού Ελέγχου του Υ.ΠΑΙ.Θ.

_______________________________________

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ

(Ο.Ι.Ε.Λ.Ε.)

Αρθ. Ιδρ. Απόφασης Πρωτοδ. Αθηνών 20376/58

Χαλκοκονδύλη 13, 104-32, Αθήνα

                                                                                                                                  Τηλ: 5238148, 5230819

Fax: 5230819

e-mail: oiele@ath.forthnet.gr

 site:   www.oiele.gr

 

Αθήνα, 12/6/2014

Αριθμ. Πρωτ:38061

 

ΠΡΟΣ

Τον  Υπουργό Παιδείας  και Θρησκευμάτων  κ. Α. Λοβέρδο


Κύριε Υπουργέ,

 

Οι καταγγελίες που λάβαμε από συλλόγους καθηγητών της Γερμανικής Γλώσσας σχετικά με την μη καταβολή των δεδουλευμένων τους για τις υπηρεσίες που προσέφεραν στις εξετάσεις για το Κρατικό Πτυχίο Γλωσσομάθειας δεν μας εκπλήσσουν.

Αν και οι συνάδελφοί μας μιλούν καλόπιστα για «λάθη υπηρεσιών του Υ.ΠΑΙ.Θ.», η Ομοσπονδία μας, έχοντας πλήρη εικόνα της κατάστασης που επικρατεί στο χώρο της πιστοποίησης και της κατάρτισης, εκτιμά πως η μη καταβολή νόμιμων δεδουλευμένων σε εκπαιδευτικούς που συμμετέχουν σε εξετάσεις που αφορούν πιστοποίηση καλής γνώσης ξένης γλώσσας από κρατικό θεσμό εντάσσεται σε ένα ευρύτερο σχέδιο που έχει με ιδιαίτερη φροντίδα εκπονήσει η απελθούσα πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας και έχει ως στόχο την μεταφορά κάθε τέτοιας διαδικασίας από το δημόσιο στα χέρια ιδιωτών. Η κρατική πιστοποίηση καλής γνώσης ξένης γλώσσας που είναι ο κανόνας σε κάθε χώρα της Ε.Ε. εδώ τείνει να εξαφανιστεί, ελέω των σκοτεινών σχέσεων διαπλοκής ανάμεσα σε κύκλους του Υ.ΠΑΙ.Θ. και επιχειρηματικά συμφέροντα. Η ιστορία που ξεκίνησε να γράφεται με την κατάργηση τεχνικών ειδικοτήτων από τη δημόσια εκπαίδευση προς όφελος κολοσσιαίων ιδιωτικών ΙΕΚ, ή με την πρόσφατη υπογραφή ΚΥΑ για την χρήση Η/Υ που αφήνει ανεξέλεγκτους τους ιδιωτικούς φορείς πιστοποίησης, όπως σας ενημέρωσαν εχθές οι τρείς συμμετέχοντες κοινωνικοί εταίροι στο Δ.Σ. του ΕΟΠΠΕΠ ώστε να «πουλούν» πιστοποιητικά γνώσης, συνεχίζεται.

Ζητούμε από τη νέα πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας να σκύψει στο πρόβλημα και θεωρούμε δεδομένο ότι θα αποζημιώσει άμεσα τους εκπαιδευτικούς που προσέφεραν τις υπηρεσίες τους σε ένα δημόσιο θεσμό. Όμως αυτό δεν αρκεί. Καλείστε να βάλετε φραγμό στη διάλυση κάθε είδους δημοσίου ελέγχου και δραστηριότητας στο χώρο της πιστοποίησης προσόντων εν συνόλω, διότι η επέλαση ανεξέλεγκτων επιχειρηματικών δυνάμεων θα καταστήσει αγαθά που στην υπόλοιπη Ευρώπη είναι δημόσια ή κρατικά εποπτευόμενα και αυστηρά πιστοποιημένα με διαφανείς διαδικασίες σε εμπορικά προϊόντα αμφισβητήσιμης – τουλάχιστον – εκπαιδευτικής αξίας.

Η ΟΙΕΛΕ δεν θα παρακολουθήσει αμέτοχη τη διάλυση δημόσιων θεσμών και της κρατικής εποπτείας στο χώρο της πιστοποίησης προσόντων. Θα παρέμβει άμεσα σε κάθε εγχώριο και ευρωπαϊκό θεσμό, ώστε να αναδείξει το ιδιαίτερα σοβαρό αυτό ζήτημα που θέτει άμεσα θέμα ισονομίας προσόντων ανάμεσα σε εκατομμύρια καταρτιζόμενους πολίτες σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ελπίζουμε στη συνάντηση μας που θα γίνει σύντομα το συγκεκριμένο ζήτημα να είναι ένα από τα θέματα που θα μας απασχολήσει έτσι, ώστε να δοθούν λύσεις υπέρ του δημόσιου συμφέροντος και της ελληνικής κοινωνίας

 

ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ. ΤΗΣ Ο.Ι.Ε.Λ.Ε.

 

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                  Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

                                                                                      α.α.

ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΟΥΡΟΥΤΟΣ                       Ο ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ                                                                                                                          ΑΛΕΚΟΣ ΓΟΥΛΑΣ                                                 

_____________________________________________________

Με έγγραφό του το Διοικητικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας Ένωσης Καθηγητών Γερμανικής Γλώσσας Π.Ε. ζητά επείγουσα συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα του Υ.ΠΑΙ.Θ. κ. Αθανάσιο Κυριαζή, ώστε να αντιμετωπιστούν άμεσα τα δίκαια αιτήματα που θέτουν οι βαθμολογητές του Κρατικού Πιστοποιητικού Γλωσσομάθειας (ΚΠγ) και να ξεκινήσει η διόρθωση των γραπτών. Η Ένωσή μας συμπαραστέκεται στον αγώνα των βαθμολογητών του ΚΠγ και καλεί την Πολιτεία να δώσει λύσεις, με γνώμονα το σεβασμό της αξιοπρέπειας των εκπαιδευτικών λειτουργών, που εθελοντικά στηρίζουν το θεσμό εδώ και πάνω από μία δεκαετία, με πενιχρές απολαβές και το τελευταίο διάστημα εντελώς απλήρωτοι.

 

ΤΟ ΕΓΓΡΑΦΟ ΠΟΥ ΚΑΤΕΘΕΣΑΝ ΟΙ ΒΑΘΜΟΛΟΓΗΤΕΣ ΓΕΡΜΑΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΤΟΥ ΚΠγ ΣΤΟ Υ.ΠΑΙ.Θ

Μαρούσι, 4-6-2014

Θέμα: Μη καταβολή δεδουλευμένων αμοιβών

Το σώμα βαθμολογητών του Κρατικού Πιστοποιητικού Γλωσσομάθειας (ΚΠγ) για τη Γερμανική Γλώσσα, που αποτελείται από περίπου 40 ειδικά επιμορφωμένους εκπαιδευτικούς Γερμανικής με υψηλά προσόντα, και σε συνέχεια των ενεργειών διαμαρτυρίας των αντίστοιχων βαθμολογητών Αγγλικής και Ισπανικής Γλώσσας επιθυμούμε να σας ενημερώσουμε για τα ακόλουθα:

Σύμφωνα με ομόφωνη απόφαση των μελών του Σώματος σκοπεύουμε να απέχουμε από τη διαδικασία βαθμολόγησης των γραπτών όλων των επιπέδων της τρέχουσας εξεταστικής περιόδου του Μαΐου 2014, η οποία αρχίζει τη Δευτέρα 2 Ιουνίου 2014.

Η ομόφωνη αυτή απόφασή μας προκλήθηκε από το έγγραφο της Διεύθυνσης Πιστοποίησης της Γνώσης Ξένων Γλωσσών (αριθμ. Πρωτ. 49432/ΚΒ/01-04-2014), μέσω του οποίου μας διαβιβάσθηκε έγγραφο του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους από το οποίο συνάγεται ότι δεν πρόκειται να λάβουμε τις αμοιβές μας για το έργο βαθμολόγησης που επιτελέσαμε για τις εξεταστικές περιόδους Νοεμβρίου 2012, Μαΐου 2013 και εκκρεμεί το θέμα των αμοιβών της εξεταστικής περιόδου Νοεμβρίου 2013. Επισημαίνουμε ότι στις 18 Μαρτίου 2014 υπέβαλαν οι βαθμολογητές της Αγγλικής σχετική αναφορά στο Γ.Γ. του Υ.ΠΑΙ.Θ (αριθμ. Πρωτ. 350/18-03-2014), η οποία έχει κοινοποιηθεί στην αρμόδια διεύθυνση, αλλά μέχρι τώρα δεν έχουμε καμία απολύτως ενημέρωση σχετική με την εκκρεμότητα των αμοιβών από τους αρμόδιους προϊσταμένους της Δ/νσης Πιστοποίησης. Επίσης, παραμένουν χωρίς απάντηση αφενός η σχετική παρέμβαση από το Συνήγορο του Πολίτη, όπου προσέφυγαν συνάδελφοι της Αγγλικής το Μάρτιο 2014 και αφετέρου η επερώτηση στη Βουλή του βουλευτή κου Κουράκη.

Εκφράζουμε την αγανάκτηση μας και θεωρούμε απαράδεκτη τη μη καταβολή δεδουλευμένων αμοιβών μας λόγω λαθών της αρμόδιας υπηρεσίας του Υ.ΠΑΙ.Θ και για τα οποία δε φέρουμε καμία ευθύνη, πόσο μάλλον όταν και με δεδομένο ότι δεν επιβαρύνουμε τον κρατικό προϋπολογισμό εφόσον οι υποψήφιοι καταβάλουν εξέταστρα τα οποία υπερκαλύπτουν το συνολικό κόστος της διεξαγωγής των εξετάσεων.

Αντιλαμβανόμαστε τη δυσχερή θέση των υποψηφίων και των οικογενειών τους, οι οποίοι έχουν καταβάλει όχι μόνο προσπάθεια και χρήματα αλλά πολλοί εξ αυτών έχουν ταλαιπωρηθεί και με μετακινήσεις σε άλλες πόλεις όπως επίσης αντιλαμβανόμαστε και τη γενικότερη οικονομική κατάσταση. Αυτός άλλωστε ήταν και ο λόγος που κάνουμε υπομονή από το 2012 και συνεχίζουμε να επιτελούμε το έργο μας και μάλιστα στο χώρο στάθμευσης του Υπουργείου, σε ένα χώρο χωρίς φυσικό εξαερισμό και φως με ότι αυτό συνεπάγεται. Όταν όμως πληροφορούμεθα την οριστική απώλεια των δεδουλευμένων δύο τουλάχιστον εξεταστικών περιόδων, οι δε αρμόδιοι απαξιούν να μας ενημερώσουν εγγράφως, δε μένει άλλη οδός από αυτήν που επιλέξαμε. Οι ευθύνες θα πρέπει να αναζητηθούν στην αρμόδια υπηρεσία του Υ.ΠΑΙ.Θ. και όχι στους βαθμολογητές, οι οποίοι με συνέπεια ασκούν το έργο τους υπό αντίξοες συνθήκες και ελέγχονται γι’ αυτό. Οι αμοιβές μας έχουν περικοπεί αλλά δεν σκοπεύουμε να εργαζόμαστε δωρεάν. Η αδράνεια του Υπουργείου στις εκκλήσεις των βαθμολογητών αλλά και της προέδρου της ΚΕΕ για αλλαγή του χώρου βαθμολόγησης αναδεικνύουν άλλωστε το σεβασμό με τον οποίο μας αντιμετωπίζει. Είμαστε και απλήρωτοι και αναλώσιμοι.

Θέλουμε τέλος να εκφράσουμε την απογοήτευση μας για τον τρόπο που το Υ.ΠΑΙ.Θ χειρίζεται το ΚΠγ (φέτος καθυστέρησε πολύ να ανακοινώσει το πότε θα διεξαχθούν οι εξετάσεις) απαξιώνοντας το και στρέφοντας τους υποψήφιους στην πιστοποίηση από ξένα ιδρύματα, τη στιγμή που θα έπρεπε να το προβάλλει και να το προωθεί. Σημειωτέον ότι πρόκειται για το πλέον αξιόπιστο πιστοποιητικό γλωσσομάθειας, ενταγμένο ήδη κατά τα προαπαιτούμενα του ΑΣΕΠ και της ΕΕ  καθώς και ενταγμένο στο Ενιαίο Πρόγραμμα Σπουδών για τις Ξένες Γλώσσες, που εφαρμόζεται πιλοτικά στα σχολεία όλης της χώρας. Οι βαθμολογητές Γερμανικών του ΚΠγ από την αρχή πίστεψαν και στήριξαν το θεσμό του ΚΠγ για τους ανωτέρω λόγους και ελπίζουμε αυτός να ενισχυθεί προς όφελος της παρεχόμενης παιδείας, την οποία όλοι εμείς οι εκπαιδευτικοί υπηρετούμε.

ΟΙ ΒΑΘΜΟΛΟΓΗΤΕΣ ΓΕΡΜΑΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΤΟΥ ΚΠΓ

 

ΤΟ ΕΓΓΡΑΦΟ ΤΟΥ ΔΣ ΤΗΣ ΠΕΚΑΓΕΠΕ