DaF in Griechenland

Mitglied Werden!

Αρχείο 2005 - 2017

«Κατανοώντας την Ελλάδα» - Συζήτηση στο Goethe-Institut Athen

«Κατανοώντας την Ελλάδα»
Γερμανο-Ελληνικές Πολιτιστικές Μεταφορές στον 20ο Αιώνα
με αφορμή το ομώνυμο βιβλίο των εκδόσεων Böhlau

Τρίτη 12 Οκτωβρίου 2010, 19:30
Αίθουσα του Goethe-Institut Athen, Ομήρου 14-16
γερμανικά και ελληνικά με μετάφραση
Είσοδος ελεύθερη
Τηλ.: +30 210 3661 043

Στη συζήτηση συμμετέχουν:

Hagen Fleischer
Καθηγητής Νεότερης Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών (συντονιστής)

Χρυσούλα Καμπά
Καθηγήτρια Νεότερης Γερμανικής Λογοτεχνίας στο Πανεπιστήμιο του Όσναμπρικ

Μαριλίζα Μητσού
Καθηγήτρια Νεοελληνικής Λογοτεχνίας στο Πανεπιστήμιο Μονάχου

Γιώργος Ξηροπαΐδης
Καθηγητής για Ιστορία Αισθητικών και Φιλοσοφικών Ιδεών του 18ου και 19ου Αιώνα στη Σχολή Καλών Τεχνών Αθήνας

Ο τόμος «Κατανοώντας την Ελλάδα. Γερμανοελληνικές πολιτιστικές μεταφορές τον 20ό αιώνα», που επιμελήθηκαν η Χρυσούλα Καμπά και η Μαριλίζα Μητσού, κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Böhlau (Βιέννη, Κολωνία, Βαϊμάρη) και έχει ήδη κινήσει το ενδιαφέρον του γερμανικού και ελληνικού τύπου. Πριν από τρία χρόνια, όταν ακόμη σχεδιαζόταν η έκδοση, οι επιμελήτριες δεν θα μπορούσαν να φανταστούν πόσο επίκαιρη και αναγκαία θα γινόταν λίγο αργότερα η συζήτηση για το πώς Έλληνες και Γερμανοί αντιλαμβάνονται τον «άλλον».

«Ελλάς» σημαίνει στα γερμανικά τον πολιτισμό της ελληνικής αρχαιότητας και ταυτόχρονα την ονομασία με την οποία αυτοπροσδιορίζεται η σύγχρονη Ελλάδα. Ωστόσο, ποια είναι η θέση της Ελλάδας στον πολιτισμικό χάρτη της Ευρώπης; Ποια είναι η τυπολογία των αμοιβαίων ελληνογερμανικών σχημάτων αντίληψης τον 20ό αιώνα και σε ποιον βαθμό συμφωνούν με τα άλλα δυτικοευρωπαϊκά; Με ποιον τρόπο και από ποιούς προέκυψε η εικόνα που έχουν διαμορφώσει Έλληνες και Γερμανοί για τον εαυτό τους και τον εκάστοτε άλλον; Ποιοι ήταν οι συντελεστές αυτής της διμερούς και συνάμα ευρωπαϊκής διαδικασίας; Ποια είναι τα επακόλουθα αυτής της τυποποιημένης αντίληψης, που επιβιώνει ακόμη, μολονότι η εξεταζόμενη χρονική περίοδος (1900 - περ. 1967) είναι ιστορικά οριοθετημένη;

Τα κείμενα του τόμου καλύπτουν ολόκληρο το φάσμα των ελληνογερμανικών σχέσεων, από τον γερμανόφωνο λογοτεχνικό συντηρητισμό στην καμπή του 20ού αιώνα, τις παρεμβάσεις στο χώρο του πολιτισμού και της επιστήμης κυρίως κατά τη ναζιστική περίοδο, τα χρόνια της Κατοχής έως τις συνέπειες του μεταπολεμικού διχασμού της Ευρώπης σε δυτικό και ανατολικό στρατόπεδο για τις πολιτιστικές και πολιτικές συναλλαγές των δύο χωρών. Η θέση που φαίνεται να διατρέχει ολόκληρο τον τόμο είναι πως οι αστοχίες στην αμοιβαία αντίληψη Ελλήνων και Γερμανών, που παρατηρούνται από την ίδρυση του ελληνικού κράτους, ουδέποτε παραμερίστηκαν. Παρακολουθώντας εκ του σύνεγγυς την εξέλιξη αυτού του φαινομένου, οι συνεργάτες του βιβλίου θέτουν νέες προϋποθέσεις για την απαραίτητη περαιτέρω επεξεργασία της πολιτισμικής μνήμης των δύο χωρών.