DaF in Griechenland

Mitglied Werden!

Αρχείο 2005 - 2017

Καταγγελία για συμπεριφoρά επιμορφωτή στη Ρόδο

22.03.2008 Από τις νεοδιόριστες καθηγήτριες ΠΕ07 των Δωδεκανήσων, που συμμετέχουν στη Β´ και Γ´ φάση εισαγωγικής επιμόρφωσης λάβαμε καταγγελία, την οποία υπογράφουν:

Αθανασίου Αικατερίνη (Γυμνάσιο Καλυθιών, Ρόδος)
Αργυρίου Ιωάννα (Γυμνάσιο Μασσάρων, Ρόδος)
Αυγερινού Σύλβια (2ο Γυμνάσιο Ρόδου)
Μαυρακάκη Χρύσα (2ο Γυμνάσιο Κω)
Παπαθανασίου Αλεξάνδρα (Γυμνάσιο Παραδεισίου, Ρόδος)
Πατσιά Σταυρούλα (1ο Γυμνάσιο Καλύμνου)
Τσόπελα Βασιλική (6ο Γυμνάσιο Ρόδου)


ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑΣ

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Με την παρούσα θα θέλαμε να καταγγείλουμε την ανάρμοστη συμπεριφορά του κυρίου Νικολάου Χρυσοχόου (ΠΕ06), ο οποίος παρουσιάστηκε την Κυριακή, 16.03.2008 στο 7ο Γυμνάσιο Ρόδου ενώπιον νεοδιόριστων συναδέλφων των ειδικοτήτων ΠΕ 06 Αγγλικών και ΠΕ 07 Γερμανικών, ως επιμορφωτής για τη διεξαγωγή του θεωρητικού μέρους της Β’ φάσης της εισαγωγικής επιμόρφωσης.

Πέραν του γεγονότος ότι ο εν λόγω κύριος προσήλθε παντελώς απροετοίμαστος και δίχως ίχνος υλικού προς συζήτηση ή επεξεργασία στην αίθουσα, κατά το μεγαλύτερο μέρος του πεντάωρου «σεμιναρίου» αρκέστηκε στο να πλατειάζει περί της μη χρησιμότητας του σχεδίου μαθήματος, καθώς ένα απλό ξεφύλλισμα του διδακτικού βιβλίου στην αρχή της χρονιάς αρκεί για να μας βοηθήσει να καλύψουμε τους εκάστοτε στόχους. Έτσι απορρίφθηκαν ουσιαστικά ακόμα και οι πιο σύγχρονες διδακτικές μέθοδοι διδασκαλίας ξένων γλωσσών, που όλοι μας διδαχθήκαμε ως φοιτητές, εξεταστήκαμε στο γραπτό διαγωνισμό του ΑΣΕΠ και οι οποίες αποτέλεσαν προϋπόθεση για την επιτυχία μας.

Προς απογοήτευση όλων μας η ποιότητα του θεωρητικού μέρους της φάσης αυτής ήταν χείριστη και στερούνταν οποιουδήποτε εποικοδομητικού χαρακτήρα λόγω της προφανούς έλλειψης κατάρτισης ή διάθεσης του εισηγητή να συμβάλλει στην επιτυχή διεξαγωγή των εργασιών του σεμιναρίου. Οι στόχοι, οι οποίοι περιγράφονται στο αναλυτικό πρόγραμμα, σε καμία περίπτωση δεν καλύφθηκαν και σαφώς δεν προετοιμαστήκαμε για τη φάση των δειγματικών διδασκαλιών, που θα ακολουθούσε. Έτσι χάθηκε μια ευκαιρία να παρουσιαστούν και να συζητηθούν σε επιστημονικό επίπεδο πρακτικά θέματα που αφορούν τη μάθηση, τα προβλήματα διδασκαλίας, τη διαχείριση της τάξης ή την αξιολόγηση των μαθητών. Ζητήματα που απασχολούν όλους μας και ειδικά τους νεοδιόριστους συναδέλφους. Το αποτέλεσμα και ο αντίκτυπος στους επιμορφωμένους υπήρξε καθ’ όλα μηδαμινός.

Τέλος κρίνεται απαραίτητο να αναφερθεί ενδεικτικά ένα σχόλιο, με το οποίο ισοπεδώθηκε κυριολεκτικά η ίδια η υπόσταση του εκπαιδευτικού, όταν ο κ. Χρυσοχόος εξυμνούσε τους ζωηρούς μαθητές του, μιας κι εκείνοι είναι που συνήθως καταξιώνονται στη ζωή, σε αντίθεση με τους πιο ήσυχους, οι οποίοι «καταλήγουν σαν εμάς, δημόσιοι υπάλληλοι χωρίς όνειρα, χωρίς τίποτα…», όπως αυτολεξεί είπε.

Σαφώς και ο καθένας μας έχει το δικαίωμα της άποψής του. Αναρωτιόμαστε όμως γιατί να σπαταλάμε πολύτιμο χρόνο ενώπιον «επιμορφωτών», οι οποίοι παρά την πολύχρονη εμπειρία τους στον χώρο της εκπαίδευσης, στερούνται επαγγελματικής συνείδησης και αίσθησης καθήκοντος ακόμα και απέναντι σε συναδέλφους. Είναι λυπηρό να υποβιβάζεται έτσι απροκάλυπτα ο επιμορφωτικός χαρακτήρας των Π.Ε.Κ., ο οποίος αποτελεί μέρος μιας προσπάθειας βελτίωσης του σαφώς προβληματικού συστήματος παιδείας της χώρας μας. Όταν μάλιστα κύμα νέων ανθρώπων, γεμάτοι όνειρα αλλά και προσδοκίες, έχει τα τελευταία χρόνια εισαχθεί στην εκπαίδευση δίνοντας μια άλλη πνοή στην πεπαλαιωμένη και καταδικαστέα «νοοτροπία του δημοσίου υπαλλήλου».

Οι κάτωθι υπογεγραμμένοι του κλάδου ΠΕ 07 θεωρούμε αναγκαία τη γνωστοποίηση του περιστατικού αυτού, όχι μόνο προς ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των αρμόδιων φορέων, αλλά και σαν μέρος μια ευρύτερης προσπάθειας εξάλειψης τέτοιων φαινομένων σε έναν τόσο ευαίσθητο χώρο, όπως αυτός της εκπαίδευσης.

Ρόδος, 18.03.2008