DaF in Griechenland

Mitglied Werden!

Αρχείο 2005 - 2017

Η θέση του ΣΥΡΙΖΑ για την Επάρκεια (21.01.2015)

Η θέση του ΣΥΡΙΖΑ για την Επάρκεια (21.01.2015)

Σε σχετική ερώτηση ο Συντονιστής Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Τάσος Κουράκης μεταξύ των άλλων απάντησε:

«Τα πτυχία επιπέδου Γ2 πιστοποιούν την άριστη γνώση της ξένης γλώσσας-όχι την διδακτική επάρκεια του κατόχου τους- και ως τέτοια πρέπει να παραμείνουν, δίνοντας μοριοδότηση στον δημόσιο και πιστοποίηση προσόντων στον ιδιωτικό τομέα. Στα δημόσια και ιδιωτικά σχολεία της επικράτειας, καθώς και στα φροντιστήρια ξένων γλωσσών, θα μπορούν να διδάξουν μόνο οι κάτοχοι πτυχίου της αντίστοιχης ξένης φιλολογίας. Οι μέχρι τώρα εργαζόμενοι στα φροντιστήρια ξένων γλωσσών, με προσόν την κατοχή διπλώματος επιπέδου Γ2, θα συνεχίσουν απρόσκοπτα την εργασία τους»


Για να διαβάσετε ολόκληρη την απάντηση του κ. Κουράκη μεταβείτε εδώ

------------------------------------------------------------------------------------------


22.12.2014 Εισάγουμε σε δημόσια διαβούλευση , σύμφωνα με το ν.4048/2012 (ΦΕΚ 34/τΑ´/-23-02-2014),το σχέδιο νόμου για την Διαδικασία πιστοποίησης και εποπτείας των Φορέων χορήγησης πιστοποιητικών γνώσης ξένων γλωσσών της ημεδαπής και αναγνώρισης φορέων της αλλοδαπής και αντιστοίχισης τίτλων γνώσης ξένων γλωσσών της αλλοδαπής με τα πιστοποιητικά της ημεδαπής, με σκοπό την αναβάθμιση των δομών και τη λειτουργία τους.
    Σας καλώ να συμμετάσχετε στη διαδικασία της δημόσιας διαβούλευσης του παρόντος σχεδίου νόμου, υποβάλλοντας παρατηρήσεις, σχόλια και προτάσεις, μέχρι την 29η Δεκεμβρίου 2014.


Σας ευχαριστώ, 
   

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ
 ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ


Για να μεταβείτε στη δημόσια διαβούλευση πατήστε εδώ



------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


02.12. 2014 Υπέρ της κατάργησης της επάρκειας μέσα στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής νομοθεσίας, τάσσεται η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Κέντρων Ξένων Γλωσσών (Palso – είναι η μεγαλύτερη Ομοσπονδία Ιδιοκτητών ΚΞΓ της χώρας), με ψήφισμα προς την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας σημειώνοντας ωστόσο ότι «σε καμία περίπτωση να μη θιγούν κεκτημένα δικαιώματα των ήδη κατόχων επάρκειας και άδειας διδασκαλίας», θέση με την οποία συμφωνούν τόσο οι επιστημονικές ενώσεις των εκπαιδευτικών Αγγλικής, Γαλλικής και Γερμανικής Φιλολογίας, τα αντίστοιχα πανεπιστημιακά τμήματα και η ΟΙΕΛΕ.

Για να διαβάσετε το ψήφισμα της Palso μεταβείτε εδώ


------------------------------------------------------------------------------------------------------


18.11.2014 Στην εκπομπή του δημοσιογράφου κ. Ν. Χατζηνικολάου με καλεσμένο τον Υπουργό Παιδείας κ. Ανδρέα Λοβέρδο συμμετείχε και ο συνάδελφος Δαμιανός Νεράντζης, καθηγητής Γερμανικής στο Κολλέγιο Ψυχικού. Για να δείτε το διάλογο Νεράντζη – Λοβέρδου για το θέμα της «επάρκειας» και το Κρατικό Πιστοποιητικό Γλωσσομάθειας μεταβείτε εδώ

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


13.11.2014 Με νεότερο έγγραφό τους προς την πολιτική ηγεσία του Υ.ΠΑΙ.Θ - και καθώς συνεχίζονται οι διεργασίες για την «επάρκεια» - οι επιστημονικές ενώσεις των εκπαιδευτικών Γαλλικής (ΠΕ05), Αγγλικής (ΠΕ06) και Γερμανικής (ΠΕ07) Φιλολογίας καλούν το Υ.ΠΑΙ.Θ να προβεί άμεσα σε σχετική πρόσκληση συμμετοχής των εμπλεκόμενων φορέων σε όλες τις σχετικές συζητήσεις για την προετοιμασία της νομοθετικής πρωτοβουλίας για τη λύση του χρονίζοντος αυτού θέματος.


ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ ΓΑΛΛΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

www.apf.gr

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ ΓΑΛΛΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΚΑΙ ΦΙΛΟΛΟΓΙΑΣ

ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ -  www.pasykaga.gr

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ ΓΑΛΛΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΚΑΙ ΦΙΛΟΛΟΓΙΑΣ ΠΤΥΧΙΟΥΧΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ

www.aplf.gr

 

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΑΓΓΛΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ & ΦΙΛΟΛΟΓΙΑΣ Α.Π.Θ.

alumni_enl@enl.auth.gr

 

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ ΓΕΡΜΑΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

www.deutsch.gr

 

 

Αθήνα / Θεσσαλονίκη, 12-11- 2014

 

ΠΡΟΣ:

- Υπουργό Παιδείας & Θρησκευμάτων

Καθ. κ. Αν. Λοβέρδο

ΚΟΙΝ.:

- Υφυπουργό Παιδείας και

Θρησκευμάτων κ. Α. Δερμεντζόπουλο

- Γενικό Γραμματέα Υ.ΠΑΙ.Θ κ. Α. Κυριαζή

- Πρύτανη Ε.Κ.Π.Α. Καθ. κ. Θ. Φορτσάκη

- Πρύτανη Α.Π.Θ Καθ. κ. Π. Μήτκα

- Προέδρους Τμημάτων Ξένων Γλωσσών & Φιλολογιών Ε.Κ.Π.Α. και Α.Π.Θ.

- Τμήματα Παιδείας των κομμάτων

της ελληνικής Βουλής

- Συλλόγους Φοιτητών/τριών Ε.Κ.Π.Α και Α.Π.Θ

- Πανελλήνια Ένωση Καθηγητών Αγγλικής της Δημόσιας Εκπαίδευσης

- Ένωση Καθηγητών Αγγλικής Δημόσιας Εκπαίδευσης Βόρειας Ελλάδας

- Ο.Λ.Μ.Ε.

- Δ.Ο.Ε.

- Ο.Ι.Ε.Λ.Ε.

- Συλλόγους εκπαιδευτικών εργαζόμενων

στα Κέντρα Ξένων Γλωσσών

- Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών

Κέντρων Ξένων Γλωσσών (PALSO)

- Σχολικούς Συμβούλους ΠΕ05, ΠΕ06 και ΠΕ07

 

ΘΕΜΑ: «Αξιόπιστη διαδικασία ρύθμισης του καθεστώτος χορήγησης επάρκειας προσόντων διδασκαλίας Ξένων γλωσσών στην ελληνική επικράτεια»

 

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

 

Διαπιστώνουμε με θλίψη ότι ξεκίνησε η διαδικασία καθορισμού κριτηρίων για τη χορήγηση επάρκειας προσόντων διδασκαλίας Ξένων γλωσσών στην ελληνική επικράτεια, χωρίς τη συμμετοχή εκπροσώπων των Τμημάτων Ξένων Γλωσσών & Φιλολογιών των ΑΕΙ και των επιστημονικών φορέων των εκπαιδευτικών!


‘Όπως πολύ καλά γνωρίζετε, η ελληνική Βουλή ψήφισε τον Μάρτιο του 2014 (νόμος 4250 - ΦΕΚ 74/Α´/26-3-2014) τα ακόλουθα: «Με απόφαση του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, που εκδίδεται εντός ενός (1) μηνός από τη δημοσίευση του παρόντος νόμου, καθορίζονται τα κριτήρια για τη χορήγηση επάρκειας προσόντων διδασκαλίας ξένης γλώσσας, καθώς και κάθε άλλο σχετικό θέμα». Η προβλεπόμενη από το νόμο Υπουργική Απόφαση δεν έχει ακόμη εκδοθεί και μετά την παρέλευση σχεδόν εξαμήνου ξαφνικά πληροφορούμαστε πως πραγματοποιήθηκε σύσκεψη για το θέμα, ερήμην των άμεσα ενδιαφερομένων…


Πιστεύουμε πως και εσείς, ως ο αρμόδιος Υπουργός και Καθηγητής του συνταγματικού δικαίου, μοιράζεστε μαζί μας την εκτίμηση, πως είναι αδιανόητο για ένα ευρωπαϊκό κράτος να λειτουργεί κατά αυτόν τον τρόπο, ιδιαίτερα σε θέματα που αφορούν εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες του. Για την επίλυση σύνθετων προβλημάτων, όπως τα παραπάνω, θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη πέρα από επιστημονικά, παιδαγωγικά και ακαδημαϊκά κριτήρια και οι κοινωνικοοικονομικές παράμετροι που το συνθέτουν. Προϋπόθεση λοιπόν θα έπρεπε να αποτελεί η διαβούλευση με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς όχι εν κρυπτώ, αλλά με διαφάνεια και πλήρη δημοσιότητα.


Καταθέτουμε σε εσάς, στους αρμόδιους εκπαιδευτικούς φορείς και στην ελληνική κοινωνία τις απόψεις και  τις προτάσεις μας για το θέμα:

1. Γνωρίζουμε ότι το καθεστώς για την «επάρκεια διδασκαλίας Ξένης γλώσσας» σε απλούς απόφοιτους Λυκείου ρυθμίζεται από τον αναγκαστικό νόμο 2545 του 1940, εποχή κατά την οποία  η χώρα δε διέθετε επαρκή αριθμό ανάλογα καταρτισμένου προσωπικού για τη διδασκαλία των Ξένων γλωσσών και η ανάγκη αυτή καλύφθηκε «εκ των ενόντων» με τον προαναφερθέντα νόμο . Έκτοτε μισό και πλέον αιώνα μετά η χώρα προχώρησε μπροστά και αποτελεί ισότιμο μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

2. Δημιουργήθηκαν αντίστοιχα Τμήματα Ξένων Γλωσσών και Φιλολογιών στα πανεπιστήμια της χώρας. Η γνώση και η εκπαίδευση που παρέχουν σύμφωνα με τα προγράμματα σπουδών τους σε ό,τι αφορά στην αντίστοιχη ξένη γλώσσα, τη δομή της και τη λειτουργία της, τη λογοτεχνία, τον πολιτισμό, καθώς και σε ό,τι αφορά στις σύγχρονες μεθόδους διδακτικής και παιδαγωγικής όπως και η εξειδίκευση στην διδασκαλία μίας γλώσσας και φιλολογίας είναι υψηλής ποιότητας. Όλα αυτά καθώς και τα έτη σπουδών (4ετής φοίτηση) καθιστούν τους πτυχιούχους των αντίστοιχων τμημάτων των Α.Ε.Ι. μας τους πλέον επαρκώς καταρτισμένους αλλά και τους μόνους κατάλληλους σε εθνικό επίπεδο για διδασκαλία των ξένων γλωσσών στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα καθώς οι γνώσεις και τα προσόντα που αποκτούν κατά τη διάρκεια των σπουδών τους είναι από τα υψηλότερα σε ευρωπαϊκό αλλά και παγκόσμιο επίπεδο.

3. Η διδασκαλία της ξένης γλώσσας απευθύνεται τόσο σε άτομα που ευρίσκονται στην ευαίσθητη παιδική ή και εφηβική ηλικία και ως εκ τούτου απαιτούνται οι εξειδικευμένες γνώσεις διδακτικής μεθοδολογίας και παιδαγωγικής και ψυχολογίας που μόνο τα αντίστοιχα τμήματα των Α.Ε.Ι. προσφέρουν. Το ίδιο ισχύει και για τη διδασκαλία σε ενήλικες.

4. Άλλο είναι η χορήγηση ενός «πτυχίου»- πιστοποιητικού  άριστης γνώσης μιας ξένης γλώσσας και άλλο η διδακτική και παιδαγωγική επάρκεια διδασκαλίας της. Αυτήν την παιδαγωγική επάρκεια κανένα μικρής ή και μεγάλης διάρκειας σεμινάριο, από φορείς συχνά άσχετους με το αντικείμενο και από διδάσκοντες αμφίβολης επιστημονικής επάρκειας, δεν μπορεί να την καλύψει ή και να την εξομοιώσει με την πανεπιστημιακή φοίτηση και τη διδασκαλία από πανεπιστημιακούς δασκάλους.

5. Ούτε η επιτυχία σε μια εξέταση 3 περίπου ωρών, από φορείς συχνά μη εποπτευόμενους από το  Υ.ΠΑΙ.Θ. και μη πιστοποιημένους από την ελληνική και την ευρωπαϊκή νομοθεσία, μπορεί να αποτελέσει πιστοποίηση «επάρκειας» για τη διδασκαλία μιας ξένης γλώσσας. Να υπενθυμίσουμε ότι ενώ η προηγούμενη πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας παρέκαμψε  τον αρμόδιο οργανισμό για την πιστοποίηση φορέων (τον ΕΟΠΠΕΠ) και έδωσε απευθείας άδεια σε οποιονδήποτε να εκδίδει πιστοποιητικά προσόντων χωρίς ουσιαστικό έλεγχο (Ν. 4250/2014, άρθρο 5, παρ. 3).

6.  Μέχρι το Μάρτιο του 2014 που ανακόπηκε η έκδοση νέων αδειών διδασκαλίας δεκάδες χιλιάδες πολίτες έχουν πάρει άδεια διδασκαλίας ξένων γλωσσών στην Ελλάδα. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν πάνω από 6.000 εκκρεμείς αιτήσεις στο Υ.ΠΑΙ.Θ.

α. Σύμφωνα με ποια επιστημονικά κριτήρια «δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι» χρήστηκαν καθηγητές με δικαίωμα διδασκαλίας χωρίς να έχουν πατήσει το πόδι τους στα Πανεπιστήμια;

β. Είναι δυνατόν σε μια ευρωπαϊκή χώρα η οποία σύμφωνα με τις δηλώσεις των πολιτικών της σέβεται τις δεσμεύσεις της να παραδίδεται η εκπαίδευση των επιθυμούντων να διδαχθούν μια ξένη γλώσσα σε «επαρκειούχους» που θα χρήζονται εκπαιδευτικοί με μια απλή αίτηση «μετά χαρτοσήμου»; 

γ. Με ποιο παιδαγωγικό επιχείρημα θα πεισθούν οι μαθητές του ελληνικού σχολείου για την αξία της γνώσης και της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης όταν με μία διάταξη νόμου θα εξομοιώσετε όλους αυτούς που κοπίασαν να εισαχθούν στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση και να αποφοιτήσουν από αυτήν με κόστος οικονομικό και ψυχικό με απλούς αποφοίτους λυκείου κατόχους ενός πιστοποιητικού γλωσσομάθειας αμφίβολης ποιότητας;

7. Πως θα πεισθούν οι  γονείς και κηδεμόνες των μαθητών ή και οι ενήλικες που επιθυμούν να μάθουν μια ξένη γλώσσα, η οποία σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία σε εποχή οικονομικής κρίσης κοστίζει και πληρώνεται πολύ ακριβά, ότι η ρύθμιση αυτή έχει στόχο την αναβάθμιση των παρεχόμενων εκπαιδευτικών υπηρεσιών και δεν αποσκοπεί σε  μικροπολιτικά οφέλη ή σε εξυπηρέτηση των οικονομικών συμφερόντων των φροντιστηριούχων και κάποιων σχολαρχών;

8. Η εισροή χιλιάδων κατόχων απλών πιστοποιητικών  καλής γνώσης ξένης γλώσσας στο χώρο της διδασκαλίας ξένων γλωσσών αφενός μεν καταδικάζει τους καθ’ ύλην αρμόδιους για να διδάξουν ξένες γλώσσες πτυχιούχους των ξένων φιλολογικών τμημάτων, ή των παιδαγωγικών τμημάτων στην ανεργία, ή στη μισθολογική υποβάθμιση, αφετέρου δε ναρκοθετεί την ποιότητα των παρεχόμενων εκπαιδευτικών υπηρεσιών, τις οποίες οι πολίτες πληρώνουν ακριβά, καθώς μεγάλο μέρος των εκπαιδευτών δεν διαθέτουν ακαδημαϊκά την παιδαγωγική επάρκεια».

Επειδή οι μόνοι επιστημονικά επαρκείς και κατάλληλοι για τη διδασκαλία μιας ξένης γλώσσας σε όλα τα επίπεδα και σε όλα τα ιδρύματα που παρέχουν ξενόγλωσση εκπαίδευση είναι οι απόφοιτοι των τμημάτων των ξενόγλωσσων φιλολογιών,

ζητάμε

α. Να μη δοθεί καμία νέα άδεια διδασκαλίας στην ελληνική επικράτεια σε άτομα που το μόνο τους προσόν είναι η κατοχή ενός πιστοποιητικού άριστης γνώσης οποιασδήποτε ξένης γλώσσας

και καλούμε σε κοινές παρεμβάσεις

α. όλους τους γονείς και κηδεμόνες καθώς και τους συλλογικούς φορείς τους ώστε να μην επιτρέψουν την παράδοση της ξενόγλωσσης εκπαίδευσης των παιδιών τους σε επιστημονικά ανεπαρκείς «επαρκειούχους»

β. τους φοιτητές των αντίστοιχων τμημάτων και τους Συλλόγους των αποφοίτων και μεταπτυχιακών να μη δεχθούν τη σχεδιαζόμενη υποβάθμιση των πανεπιστημιακών πτυχίων, ώστε να προασπίσουν την ελάχιστη επαγγελματική κατοχύρωση τους, αφού άλλωστε είναι οι μοναδικοί έχοντες τα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα: άριστη γνώση της ξένης γλώσσας και παράλληλα διδακτική και παιδαγωγική επάρκεια, μέσα από έναν τετραετή προπτυχιακό κύκλο σπουδών στα ΑΕΙ που για ένα μεγάλο τμήμα των νεότερων αποφοίτων συμπληρώνεται και από μεταπτυχιακές σπουδές.

 

Αξιότιμε κε Υπουργέ


Αναμένουμε τις δικές σας ενέργειες και τη σχετική πρόσκληση συμμετοχής σε όλες τις σχετικές συζητήσεις για την προετοιμασία της νομοθετικής πρωτοβουλίας που σχεδιάζετε να αναλάβετε για τη λύση του χρονίζοντος αυτού θέματος.

 

Με εκτίμηση

 

Τα Διοικητικά Συμβούλια των φορέων των εκπαιδευτικών των κλάδων ΠΕ05 – ΠΕ06 – ΠΕ07


------------------------------------------------------------------------------------------------


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΟΙΕΛΕ (02.11.2014)

Ο χώρος της πιστοποίησης προσόντων είναι ένα τεράστιο πεδίο ανομίας και ασυδοσίας και χρειάζεται ισχυρή πολιτική βούληση και τόλμη, ώστε να συγκρουστεί κανείς με κατεστημένα συμφέροντα δεκαετιών. Τρανό παράδειγμα αδιαφάνειας και διαφθοράς είναι ο χώρος της πιστοποίησης προσόντων για την εκμάθηση ξένων γλωσσών. Ομάδες συμφερόντων εκμεταλλεύονται το νομοθετικό κενό που υπάρχει (ακόμη και σήμερα η υπάρχουσα νομοθεσία για την πιστοποίηση προσόντων για τις ξένες γλώσσες είναι προκατοχική) και εκδίδουν αμφίβολης νομιμότητας «τίτλους».
Δυστυχώς το Υπουργείο Παιδείας για ζητήματα πιστοποίησης της γλωσσομάθειας προτιμά, από όλους τους κοινωνικούς εταίρους, να έχει ως μοναδικούς συνομιλητές ορισμένους από τους μεγαλοϊδιοκτήτες κέντρων ξένων γλωσσών και πιο συγκεκριμένα τη EUROPALSO. Γιατί αυτή η επιλεκτικότητα; Μήπως επειδή το συγκεκριμένο εργοδοτικό σωματείο «έστησε» με άθλιες διαδικασίες δήθεν σωματείο εργαζόμενων ελεγχόμενο από το ίδιο, ώστε να υπογραφεί η ελεεινή ψευδοσύμβαση της ντροπής που προβλέπει ωρομίσθιο 2,92 ευρώ την ώρα (250 ευρώ το μήνα για τους «τυχερούς» που έχουν πλήρες ωράριο;) Μήπως επειδή κάποιοι επιδιώκουν στην εκπαίδευση να εξαπλωθούν τέτοιου τύπου εργασιακές σχέσεις σε ολόκληρο το φάσμα της εκπαίδευσης και να επωφελούνται ελάχιστοι επιτήδειοι και «ημέτεροι» επιχειρηματίες εις βάρος χιλιάδων εργαζόμενων και της κοινωνίας;
Τις επόμενες ημέρες δίδεται στην πολιτική ηγεσία του Υ.ΠΑΙ.Θ. μια ευκαιρία. Με το νέο νομοθέτημα που έρχεται σε συζήτηση στη Βουλή να θέσει τα χρονίζοντα ζητήματα για την πιστοποίηση  προσόντων στο χώρο της εκμάθησης ξένων γλωσσών.
Θυμίζουμε ότι για το ζήτημα είχε συσταθεί ομάδα εργασίας από την τότε Υπουργό Παιδείας κ. Διαμαντοπούλου ομάδας εργασίας που είχε καταλήξει σε μια πολύ σημαντική εισήγηση (για να διαβάσετε την εισήγηση της ομάδας εργασίας για τα πιστοποιητικά γλωσσομάθειας και τη διασφάλιση της αξιοπιστίας τους πατήστε εδώ). Τα πορίσματα της έρευνας της ομάδας εργασίας αποκαλύπτουν σε μεγάλο βαθμό το πρόβλημα που συνοψίζεται σε δύο βασικούς άξονες:
· Τα δήθεν «πτυχία» καλής γνώσης ξένης γλώσσας εκδίδονται συχνά από οργανισμούς εγχώριους μη πιστοποιημένους από την ελληνική και τη διεθνή νομοθεσία, ενώ η προηγούμενη πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας παρέκαμπτε τον αρμόδιο οργανισμό για την πιστοποίηση φορέων (τον ΕΟΠΠΕΠ) και έδινε απευθείας άδεια σε οποιονδήποτε να εκδίδει πιστοποιητικά προσόντων χωρίς ουσιαστικό έλεγχο, εκμεταλλευόμενη φωτογραφική διάταξη που επέτρεπε την αδιαφανή αυτή λειτουργία (Ν. 4250/2014, άρθρο 5, παρ. 3).
· Ορισμένοι εξ αυτών των τίτλων (π.χ. το Proficiency) αυθαίρετα χρησιμοποιούνται ως πιστοποιήσεις επάρκειας διδασκαλίας ξένης γλώσσας. Όμως εδώ οφείλουμε να υπογραμμίσουμε ότι άλλο είναι η πιστοποίηση καλής χρήσης μιας ξένης γλώσσας και άλλο η επάρκεια διδασκαλίας της. Διότι στη δεύτερη περίπτωση αυτός που θέλει να διδάξει μια ξένη γλώσσα θα πρέπει να έχει πρώτα απ’ όλα πιστοποιητικό διδακτικής επάρκειας, όπως ορίζεται από την ισχύουσα νομοθεσία. Η εισροή χιλιάδων κατόχων απλών πιστοποιητικών (αμφίβολης νομιμότητας, επαναλαμβάνουμε) καλής γνώσης ξένης γλώσσας στο χώρο της διδασκαλίας ξένων γλωσσών αφενός μεν καταδικάζει τους καθ’ ύλην αρμόδιους για να διδάξουν ξένες γλώσσες πτυχιούχους των ξένων φιλολογικών τμημάτων, ή των παιδαγωγικών τμημάτων στην ανεργία, ή στη μισθολογική υποβάθμιση, αφετέρου δε ναρκοθετεί την ποιότητα των παρεχόμενων εκπαιδευτικών υπηρεσιών, τις οποίες οι πολίτες πληρώνουν ακριβά, καθώς μεγάλο μέρος των εκπαιδευτών δεν διαθέτουν ακαδημαϊκά την παιδαγωγική επάρκεια.
Τα οργανωμένα συμφέροντα που δρουν στο χώρο δεν είχαν επιτρέψει στο Υπουργείο Παιδείας να νομοθετήσει με βάση τα πορίσματα της ομάδας εργασίας, καθώς η τότε πολιτική ηγεσία είχε προφανώς υποκύψει σε πιέσεις. Σήμερα βλέπουμε την ιστορία να επαναλαμβάνεται. Όπως προαναφέρθηκε, στο διάλογο για την πιστοποίηση συστημάτων γλωσσομάθειας αποκλείστηκαν όλοι οι εκπρόσωποι των εκπαιδευτικών και, πέρα από κάποιους υπηρεσιακούς παράγοντες, συμμετέχουν μόνο οι «σερίφηδες» του χώρου, οι μεγαλοϊδιοκτήτες που εκμεταλλεύονται με μαφιόζικες μεθόδους τον κόπο χιλιάδων εργαζόμενων και εξαπατούν την ελληνική κοινωνία.
Τι θα πράξει, άραγε, ο Υπουργός Παιδείας; Θα τολμήσει να συγκρουστεί με τα κατεστημένα, συντεχνιακά συμφέροντα μιας ολιγομελούς ομάδας επιχειρηματιών που λυμαίνονται το χώρο; Θα τολμήσει την κάθαρση στο χώρο της ξενόγλωσσης εκπαίδευσης και της πιστοποίησης προσόντων σ’ αυτήν, ή  θα αποδειχθούν οι πρόσφατες τοποθετήσεις του περί καταπολέμησης της ανομίας επικοινωνιακά τρικ και έπεα πτερόεντα;


----------------------------------------------------------------------------------------


Πραγματοποιηθήκε την Παρασκευή 10.10.2014 συνάντηση εκπροσώπων της ΟΙΕΛΕ με τους επιστημονικούς φορείς των Εκπαιδευτικών Ξένων Γλωσσών. Την επιστημονική ένωση των πτυχιούχων  Γερμανικής Φιλολογίας (Π.Ε.ΚΑ.ΓΕ.Π.Ε) εκπροσώπησε η Πρόεδρος κ. Στεφανία-Μπετίνα-Αλβίνα Τίλε. Στη συνάντηση τέθηκαν τα σοβαρά προβλήματα διαφάνειας και νομιμότητας στον τρόπο πιστοποίησης γνώσης και χρήσης ξένων γλωσσών στη χώρα μας, ενώ αναλύθηκε εκτενώς το ζήτημα της χορήγησης της επάρκειας διδασκαλίας και των αρνητικών συνεπειών της στη διασφάλιση ποιοτικών κριτηρίων στην παροχή ξενόγλωσσης εκπαίδευσης.

Για να διαβάσετε το Δελτίο τύπου από τη συνάντηση μεταβείτε εδώ


-------------------------------------------------------------------------------------------------------


ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ ΓΑΛΛΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

www.apf.gr

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ ΓΑΛΛΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΚΑΙ ΦΙΛΟΛΟΓΙΑΣ

ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ -  www.pasykaga.gr

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ ΓΑΛΛΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΚΑΙ ΦΙΛΟΛΟΓΙΑΣ ΠΤΥΧΙΟΥΧΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ

www.aplf.gr

 

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΑΓΓΛΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ & ΦΙΛΟΛΟΓΙΑΣ Α.Π.Θ.

alumni_enl@enl.auth.gr

 

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ ΓΕΡΜΑΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

www.deutsch.gr

 

 

Αθήνα / Θεσσαλονίκη, 06-10-2014

 

ΠΡΟΣ:

- Υπουργό Παιδείας & Θρησκευμάτων

Καθ. κ. Αν. Λοβέρδο

ΚΟΙΝ.:

- Υφυπουργό Παιδείας και

Θρησκευμάτων κ. Α. Δερμεντζόπουλο

- Γενικό Γραμματέα Υ.ΠΑΙ.Θ κ. Α. Κυριαζή

- Πρύτανη Ε.Κ.Π.Α. Καθ. κ. Θ. Φορτσάκη

- Πρύτανη Α.Π.Θ Καθ. κ. Π. Μήτκα

- Προέδρους Τμημάτων Ξένων Γλωσσών & Φιλολογιών Ε.Κ.Π.Α. και Α.Π.Θ.

- Τμήματα Παιδείας των κομμάτων

της ελληνικής Βουλής

- Συλλόγους Φοιτητών/τριών Ε.Κ.Π.Α και Α.Π.Θ

- Πανελλήνια Ένωση Καθηγητών Αγγλικής της Δημόσιας Εκπαίδευσης

- Ένωση Καθηγητών Αγγλικής Δημόσιας Εκπαίδευσης Βόρειας Ελλάδας

- Ο.Λ.Μ.Ε.

- Δ.Ο.Ε.

- Ο.Ι.Ε.Λ.Ε.

- Συλλόγους εκπαιδευτικών εργαζόμενων

στα Κέντρα Ξένων Γλωσσών

- Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών

Κέντρων Ξένων Γλωσσών (PALSO)

 

ΘΕΜΑ: «Αξιόπιστη διαδικασία ρύθμισης του καθεστώτος χορήγησης επάρκειας προσόντων διδασκαλίας Ξένων γλωσσών στην ελληνική επικράτεια»

 

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

 

Με έκπληξη πληροφορηθήκαμε ότι στις 02.10.2014 πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο Υπουργείο Παιδείας & Θρησκευμάτων με θέμα τον καθορισμό κριτηρίων για τη χορήγηση επάρκειας προσόντων διδασκαλίας Ξένων γλωσσών στην ελληνική επικράτεια, χωρίς τη συμμετοχή εκπροσώπων των Τμημάτων Ξένων Γλωσσών & Φιλολογιών των ΑΕΙ και των επιστημονικών ενώσεων των εκπαιδευτικών!

Σας υπενθυμίζουμε πως η ελληνική Βουλή ψήφισε τον Μάρτιο του 2014 (νόμος 4250 - ΦΕΚ 74/Α´/26-3-2014) τα ακόλουθα: «Με απόφαση του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, που εκδίδεται εντός ενός (1) μηνός από τη δημοσίευση του παρόντος νόμου, καθορίζονται τα κριτήρια για τη χορήγηση επάρκειας προσόντων διδασκαλίας ξένης γλώσσας, καθώς και κάθε άλλο σχετικό θέμα». Η προβλεπόμενη από το νόμο Υπουργική Απόφαση δεν έχει ακόμη εκδοθεί και μετά την παρέλευση σχεδόν εξαμήνου ξαφνικά πληροφορούμαστε πως πραγματοποιήθηκε σύσκεψη για το θέμα, ερήμην των άμεσα ενδιαφερομένων…

Πιστεύουμε πως και εσείς, ως ο αρμόδιος Υπουργός και Καθηγητής του συνταγματικού δικαίου, μοιράζεστε μαζί μας την εκτίμηση, πως είναι αδιανόητο για ένα ευρωπαϊκό κράτος να λειτουργεί κατά αυτόν τον τρόπο, ιδιαίτερα σε θέματα που αφορούν εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες του. Κατά την επίλυση σύνθετων προβλημάτων, όπως τα παραπάνω, θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη πέρα από επιστημονικά, παιδαγωγικά και ακαδημαϊκά κριτήρια και οι κοινωνικοοικονομικές παράμετροι που το συνθέτουν. Προϋπόθεση για την ορθή και επωφελή για το κοινωνικό σύνολο επίλυση τέτοιων θεμάτων αποτελεί η διαβούλευση με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς όχι εν κρυπτώ, αλλά μπροστά στην κοινή γνώμη με διαφάνεια και δημοσιότητα.

 

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Σας καλούμε να αναλάβετε πρωτοβουλία για τη διασφάλιση μιας αξιόπιστης διαδικασίας επίλυσης του ως άνω θέματος, ώστε το θεσμικό πλαίσιο να εκσυγχρονιστεί, καθώς το καθεστώς για την «επάρκεια διδασκαλίας Ξένης γλώσσας» ρυθμίζεται από τον αναγκαστικό νόμο 2545 του 1940, νόμο που θεσπίστηκε ένα μήνα πριν την εμπλοκή της χώρας μας στον Β´ Παγκόσμιο Πόλεμο (28η Οκτωβρίου 1940), σε συνθήκες που η χώρα δε διέθετε καταρτισμένο προσωπικό για τη διδασκαλία των Ξένων γλωσσών.

Εκκινώντας τη δημόσια συζήτηση οι επιστημονικές ενώσεις των εκπαιδευτικών των βασικών ευρωπαϊκών γλωσσών (Αγγλικά, Γαλλικά, Γερμανικά), επιθυμούμε να σας ενημερώσουμε για τα εξής:

1)                                                                               Ομόφωνα τα Τμήματα Ξένων Γλωσσών και Φιλολογιών του ΕΚΠΑ και του ΑΠΘ καθώς και οι επιστημονικές ενώσεις των εκπαιδευτικών έχουν κατ´ επανάληψη δημόσια δηλώσει πως:

Α) Δεν αποτελεί επαρκή βάση για τη διδασκαλία Ξένων γλωσσών στην ιδιωτική εκπαίδευση (στη δημόσια εκπαίδευση η Ξένη γλώσσα διδάσκεται αποκλειστικά από Πτυχιούχους των Ξενόγλωσσων Τμημάτων) η κατοχή από αποφοίτους Λυκείου ενός πιστοποιητικού γλωσσομάθειας επιπέδου Γ2 (π.χ. Proficiency για την Αγγλική γλώσσα), ακόμη και για τις Ξένες γλώσσες και πολιτισμούς που δε θεραπεύονται στα ελληνικά πανεπιστήμια (π.χ. αραβικά, κινέζικα).

Β) Οι ρυθμίσεις που θα προκύψουν δεν αφορούν τους ήδη κατόχους επάρκειας προσόντων διδασκαλίας Ξένων γλωσσών, αλλά αναφέρονται στο μέλλον.

2)                                                                               Η ανεργία των Πτυχιούχων των ΑΕΙ στους κλάδους ΠΕ05 (Γαλλικής), ΠΕ06 (Αγγλικής) και ΠΕ07 (Γερμανικής) Φιλολογίας βρίσκεται σε πολύ υψηλά επίπεδα. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε πως για το τρέχον σχολικό έτος έχουν υποβάλει αίτηση για πρόσληψη ως αναπληρωτή στη δημόσια εκπαίδευση 6.037 συνάδελφοι (3.267 για την Αγγλική, 1599 για τη Γαλλική και 1171 για τη Γερμανική γλώσσα).

3)                                                                               Ο Σύλλογος Αποφοίτων και Μεταπτυχιακών από κοινού με το Σύλλογο Φοιτητών του Τμήματος Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Α.Π.Θ προσέφυγαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) με αίτημα την κατάργηση της «επάρκειας διδασκαλίας». Η υπόθεση εκδικάστηκε στις 30.01.2014 και αναμένεται η έκδοση της απόφασης.

4)                                                                                Ένα σημαντικό μέρος των πιστοποιητικών γλωσσομάθειας έχει χορηγηθεί από οργανισμούς και φορείς που δεν πληρούν τις νόμιμες προϋποθέσεις και δεν έχουν ελεγχθεί από το ελληνικό κράτος.

 

Αναμένουμε τις δικές σας ενέργειες και είμαστε στη διάθεσή σας για κάθε περαιτέρω διευκρίνιση.

 

Με εκτίμηση

 

Τα Διοικητικά Συμβούλια των φορέων των εκπαιδευτικών των κλάδων ΠΕ05 – ΠΕ06 – ΠΕ07

 

-------------------------------------------------------------------------------------------------------

Δίχως τη συμμετοχή των Τμημάτων Ξένων Γλωσσών & Φιλολογιών των ΑΕΙ και των επιστημονικών ενώσεων των εκπαιδευτικών Ξένων Γλωσσών πραγματοποιήθηκε στις 02.10.2014 σύσκεψη με θέμα τον καθορισμό κριτηρίων για την χορήγηση επάρκειας για τη διδασκαλία ξένης γλώσσας.
Η Πρόεδρος του Τμήματος Γερμανικής Γλώσσας και Φιλολογίας του ΕΚΠΑ Καθ. κ. Φρειδερίκη Μπατσαλιά ζητεί με έγγραφό της από τον Υπουργό Παιδείας κ. Α.Λοβέρδο να κληθούν και τα Πανεπιστήμια. Ανάλογη κίνηση προετοιμάζουν και οι επιστημονικές ενώσεις των εκπαιδευτικών Ξένων Γλωσσών. Δεν είναι δυνατόν τέτοια ζητήματα να καθορίζονται ερήμην των άμεσα ενδιαφερομένων!


Αθήνα,  3-10-2014
Αριθ. Πρωτ.: 79

Προς:     - Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων καθ. κ. Α. Λοβέρδο
        - Υφυπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Α. Δερμετζόπουλο
        - Γενικό Γραμματέα Υπουργείου Παιδείας κ. Α. Κυριαζή
    Κοιν.:     - Πρύτανη Ε.Κ.Π.Α. καθ. κ. Θ. Φπρτσάκη
        - Αναπληρωτή Πρύτανη Ε.Κ.Π.Α. καθ. κ. Κ. Μπουραζέλη
        - Προέδρους Ξενόγλωσσων Τμημάτων Ε.Κ.Π.Α. και Α.Π.Θ.
        - Συλλόγους Καθηγητών Γερμανικής Γλώσσας
        - Ο.Λ.Μ.Ε.
        - Ο.Ι.Ε.Λ.Ε
                - PALSO

Θέμα: Μη πρόσκληση του Τμήματός μας σε σύσκεψη με θέμα τον καθορισμό κριτηρίων για την χορήγηση επάρκειας διδασκαλίας ξένης γλώσσας

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,
με έκπληξη πληροφορηθήκαμε ότι χθες, 2/10/2014, πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο σύσκεψη με θέμα τον καθορισμό κριτηρίων για την χορήγηση επάρκειας για τη διδασκαλία ξένης γλώσσας στην οποία δεν προσκληθήκαμε.

Οι θέσεις των Ξενόγλωσσων Τμημάτων, τόσο του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών όσο και του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης είναι, εδώ και δεκαετίες, γνωστές και έχουν κατατεθεί πολλάκις εγγράφως σε όλους τους Υπουργούς Παιδείας και στις αρμόδιες Διευθύνσεις του Υπουργείου.

Σας επισυνάπτουμε την πλέον πρόσφατη έκκλησή μας, ώστε κατά την θεσμοθέτηση κριτηρίων για τον θεσμό της επάρκειας να ληφθούν υπόψη επιστημονικά,  παιδαγωγικά και ακαδημαϊκά κριτήρια, όπως και κοινωνικοί και οικονομικοί παράμετροι, στοιχεία τα οποία έχουν επεξεργαστεί τα Ξενόγλωσσα Τμήματα και τα οποία θεωρούμε ότι ως δημόσιοι λειτουργοί οφείλουμε να τα θέσουμε υπόψη Σας.

Κύριε Υπουργέ,
ευελπιστώντας ότι η μη πρόσκλησή μας στην σχετική σύσκεψη οφείλεται σε αβλεψία, αναμένουμε να έχουμε μια συνάντηση μαζί Σας, καθώς έχουμε έμπρακτα αποδείξει ότι υπηρετούμε ευσυνείδητα τη Δημόσια Παιδεία και θεωρούμε ότι μπορούμε να συμβάλλουμε στην προσπάθεια για αναβάθμισή της.

Με ιδιαίτερη εκτίμηση

*Η υπογραφή έχει τεθεί στο πρωτότυπο που παραμένει στο αρχείο του Τμήματος.

Φρειδερίκη Μπατσαλιά
Καθηγήτρια Γερμανικής Γλωσσολογίας
Πρόεδρος του Τμήματος Γερμανικής Γλώσσας και Φιλολογίας Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών Πανεπιστημιούπολη - Ζωγράφου Τ.Κ. 15784, Αθήνα

http://users.uoa.gr/~fbatsal/

Prof. Dr. Friederiki Batsalia
Leiterin des Fachbereichs Deutsche Sprache und Literatur Universität Athen Panepistimioupoli - Zografou GR, 15784 Athen

Για να διαβάσετε την τοποθέτηση του ΤΓΓΦ του ΕΚΠΑ πατήστε εδώ

Για να διαβάσετε την επιστολή της κ. Μπατσαλιά πατήστε εδώ



------------------------------------------------------------------------------------------

10.08.2014 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΙΔΙΟΚΤΗΤΩΝ ΚΞΓ

Πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 30 Ιουλίου 2014 και ώρα 11:00 π.μ. προγραμματισμένη συνάντηση του Προέδρου και Ταμία της ΠΟΙΚΞΓ (PALSO) Γιάννη Μιχαηλίδη και Σόλωνα Ευαγγελόπουλου αντίστοιχα παρουσία του Προέδρου της διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων βουλευτή Καρδίτσας της Ν.Δ. Σπύρου Ταλιαδούρου με τον Υπουργό Παιδείας κο Ανδρέα Λοβέρδο στο γραφείο του στο Υ.Π.Δ.Β.Μ.Θ.

Στη συνάντηση τέθηκαν θέματα που αφορούν τη σχέση των Κ.Ξ.Γ. με  τον
ΕΟΠΠΕΠ. Επίσης τέθηκε το θέμα της πιστοποίησης της ξένης γλώσσας που ως γνωστό έχει και από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Κέντρων Ξένων Γλωσσών καταγγελθεί ως ανεξέλεγκτη, διαβλητή και αναξιόπιστη διαδικασία αφού οι πιστοποιούντες φορείς γλωσσομάθειας στη χώρα μας χορηγούν πιστοποιητικά πολλαπλών διαφορετικών στόχων και κρίσεων, χωρίς σαφή περιγραφή των γνώσεων και ικανοτήτων δημιουργώντας έτσι διάκριση μεταξύ της εγκυρότητας αλλοδαπών και ελληνικών εξεταστικών φορέων πιστοποίησης.

Προβλήθηκε η ανάγκη συνολικής και ουσιαστικής αναμόρφωσης του νομοθετικού καθεστώτος χορήγησης επάρκειας διδασκαλίας, ούτως ώστε  να εξασφαλίζεται ότι η διαδικασία θα πληροί όλα τα απαιτούμενα παιδαγωγικά και γλωσσολογικά κριτήρια. Στο πλαίσιο αυτό προτάθηκε στον Υπουργό να ανατεθεί στα Α.Ε.Ι. τόσο η σύνταξη μελέτης αναφορικά με τις παιδαγωγικές προϋποθέσεις που πρέπει να διαθέτει  ο διδάσκων  την ξένη γλώσσα, όσο και η εκπαίδευση στα παιδαγωγικά μαθήματα, μέσω των μονάδων διά βίου εκπαίδευσης των Α.Ε.Ι. είτε στην Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε.Τονίστηκε επίσης και η κατάταξη της ικανότητας διδασκαλίας ξένων γλωσσών σε συγκεκριμένες βαθμίδες του εθνικού πλαισίου προσόντων ενώ αναφορά έγινε στην πρόσφατη κατάργηση του γνωμοδοτικού οργάνου Συμβουλίου Θεμάτων Ιδιωτικής Εκπαίδευσης (ΣΘΙΕ) κατά τη διαδικασία χορήγησης από τον Υπουργό Παιδείας βεβαίωσης επάρκειας διδασκαλίας ξένων γλωσσών που αποτελεί ένα θετικό βήμα προς την σωστή κατεύθυνση.
Επίσης εξέφρασαν το πάγιο αίτημα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ξένων Γλωσσών για τη δημιουργία φορέα Διαπίστευσης όλων των φορέων Πιστοποίησης που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας ώστε να υπάρξει έλεγχος και αξιολόγηση αυτών.

Η συνάντηση διεξήχθη σε θετικότατο κλίμα και ο κύριος υπουργός δεσμεύτηκε για την παρουσίαση προτάσεων προς διαβούλευση μέσα στο επόμενο τρίμηνο καθώς και για την τελική επίλυση των θεμάτων που αφορούν την επάρκεια και την διαπίστευση. Η συνάντηση διήρκεσε μία ώρα και ήταν πλήρως αποδοτική.


08.08.2014
Στο θέμα της επάρκειας έκανε σήμερα παρέμβαση η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών (ΟΙΕΛΕ), με την οποία ζητείται να προβεί ο Υπουργός Παιδείας άμεσα, σύμφωνα με την εξουσιοδοτική πράξη του νόμου 4250/14, σε ρύθμιση του θέματος. Στο έγγραφο αναφέρεται χαρακτηριστικά: «Ορισμένοι εξ αυτών των τίτλων (π.χ. το Proficiency) αυθαίρετα χρησιμοποιούνται ως πιστοποιήσεις επάρκειας διδασκαλίας ξένης γλώσσας. Όμως εδώ οφείλουμε να υπογραμμίσουμε ότι άλλο είναι η πιστοποίηση καλής χρήσης μιας ξένης γλώσσας και άλλο η επάρκεια διδασκαλίας της. Διότι στη δεύτερη περίπτωση αυτός που θέλει να διδάξει μια ξένη γλώσσα θα πρέπει να έχει πρώτα απ’ όλα πιστοποιητικό διδακτικής επάρκειας, όπως ορίζεται από την ισχύουσα νομοθεσία. Η εισροή χιλιάδων κατόχων απλών πιστοποιητικών (αμφίβολης νομιμότητας, επαναλαμβάνουμε) καλής γνώσης ξένης γλώσσας στο χώρο της διδασκαλίας ξένων γλωσσών αφενός μεν καταδικάζει τους καθ’ ύλην αρμόδιους για να διδάξουν ξένες γλώσσες πτυχιούχους των ξένων φιλολογικών τμημάτων, ή των παιδαγωγικών τμημάτων στην ανεργία, ή στη μισθολογική υποβάθμιση, αφετέρου δε ναρκοθετεί την ποιότητα των παρεχόμενων εκπαιδευτικών υπηρεσιών, τις οποίες οι πολίτες πληρώνουν ακριβά, καθώς μεγάλο μέρος των εκπαιδευτών δεν διαθέτουν ακαδημαϊκά την παιδαγωγική επάρκεια».

Για να διαβάσετε ολόκληρη την επιστολή της ΟΙΕΛΕ πατήστε εδώ


------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Περί διδασκαλίας ξένων γλωσσών

Κύριε διευθυντά

Τις τελευταίες μέρες έχει ενταθεί ο θόρυβος λόγω της αναμονής για την απόφαση εκδίκασης περί κατάργησης της «επάρκειας διδασκαλίας» ξένων γλωσσών. Πρόκειται για ένα θεσμό αθέμιτο, αναχρονιστικό, κατακριτέο, που χρήζει εξοβελισμού από τα μαθησιακά δρώμενα της χώρας μας. Θεσπίστηκε και ισχύει από το 1940 (Α.Ν. 2545), σύμφωνα με τον οποίο δινόταν τότε, λόγω εθνικών αναγκών, η δυνατότητα στον κάθε πιστοποιημένο γλωσσομαθή πολίτη της χώρας να προσφέρει τις γνώσεις του σε μία ξένη γλώσσα… καταλαμβάνοντας αντίστοιχη θέση εκπαιδευτικού, χωρίς αποπεράτωση βασικών πανεπιστημιακών, προπτυχιακών σπουδών! Ο θεσμός αυτός, όμως, διατηρήθηκε μέχρι και σήμερα, ενώ περιορίστηκε στον ανεξέλεγκτο εκπαιδευτικά ιδιωτικό τομέα.

Συντετριμμένη η εκπαιδευτική κοινωνία πτυχιούχων καθηγητών ξένων γλωσσών γεύεται καθημερινά την ανεργία, την αναξιοκρατία και τις κοινωνικές αδικίες κατά παράβαση των καθιερωμένων ηθικών, κοινωνικών και νομικών αρχών. Έτσι, και σύμφωνα με το παραπάνω νομοσχέδιο, προκύπτουν άτομα αμόρφωτα ως προς το πεδίο επαγγελματικής τους απασχόλησης, ανεκπαίδευτα, ανειδίκευτα και ακατατόπιστα να υπάγουν τους εαυτούς τους στο αξίωμα του «καθηγητή ξένων γλωσσών». Ο παρασιτικός αυτός τρόπος απασχόλησης των «επαρκειούχων», που παρεκκλίνει εξαιρετικά ακόμα και από τις ελάχιστες απαραίτητες προϋποθέσεις πρόσληψης ενός εκπαιδευτικού ξένων γλωσσών στην επίσημη δημόσια ή ιδιωτική εκπαίδευση, υπονομεύει την ποιότητα γλωσσομάθειας, ενώ τροφοδοτείται εδώ και δεκαετίες από αρκετούς «επαρκειούχους», λαοπλάνους ιδιοκτήτες φροντιστηρίων ξένων γλωσσών. Οι συγκεκριμένοι βαφτίζουν τους εαυτούς τους «επιχειρηματίες» ή «εκπαιδευτικούς», παραπλανώντας αφελείς γονείς, οι οποίοι εγγράφουν τα παιδιά τους σε προγράμματα εκμάθησης ξένων γλωσσών αμφίβολης αποτελεσματικότητας, «συμπαθητικού προσωπικού» και εξαιρετικά μεγάλης διάρκειας φοίτησης. Μοναδικός μαθησιακός στόχος έχει καταντήσει η στείρα πιστοποίηση γλωσσομάθειας σύμφωνα με εσωτερικά συστήματα αξιολόγησης από ιδιωτικούς φορείς, απομακρύνοντας με καταφρόνηση ακόμα και εξετάσεις όπως αυτές του Κρατικού Πιστοποιητικού Γλωσσομάθειας, που απαιτούν εξειδικευμένους, πτυχιούχους εκπαιδευτικούς. Ταυτόχρονα αδυνατούν να προσαρμοστούν στις επιταγές του Κοινού Ευρωπαϊκού Πλαισίου Αναφοράς για τις Γλώσσες ή των Αναλυτικών Προγραμμάτων Σπουδών.

Καλούνται οι γονείς να είναι προσεκτικότεροι και να ζητούν αναλυτικό βιογραφικό των «εκπαιδευτικών», που αναλαμβάνουν τη γλωσσομάθεια των παιδιών τους.

Δαμιανός Νεράντζης - Καθηγητής ΠΕ 07

ΠΗΓΗ: "Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ"



-------------------------------------------------------------------------------------------------


18.05.2014 Σύμφωνα με το άρθρο 5 του ν. 4250/2014 (ΦΕΚ 74/Α’/26-3-2014) ο Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Κ. Αρβανιτόπουλος θα έπρεπε εντός ενός (1) μηνός (δηλ. μέχρι τις 26/4) να καθορίσει με Υπουργική Απόφαση τα κριτήρια για τη χορήγηση επάρκειας προσόντων διδασκαλίας Ξένης γλώσσας. Οι πιέσεις που ασκούνται στην πολιτική ηγεσία του Υ.ΠΑΙ.Θ, ώστε στο καθεστώς που θεσπίστηκε πριν το Β´ Παγκόσμιο Πόλεμο (με τον Αναγκαστικό Νόμο 2545 του 1940) να μην αλλάξει απολύτως τίποτα, φαίνεται έως σήμερα να έχουν αποτέλεσμα.

Τα συμφέροντα, που θέλουν να διδάσκουν με μισθούς πείνας στα Κέντρα Ξένων Γλωσσών απλοί κάτοχοι πιστοποιητικών γλωσσομάθειας επιπέδου Γ2 και το Κράτος να συνεχίζει να τους βαπτίζει «Καθηγητές» φαίνεται πως έχουν ισχυρές προσβάσεις, που φτάνουν μέχρι του σημείου, ο Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων να μην εφαρμόζει το νόμο που ψήφισε η Βουλή των Ελλήνων!

Υπενθυμίζουμε πως στις 9 Απριλίου 2012 αποσύρθηκε από τη Βουλή από τον τότε Υπουργό Παιδείας Καθηγητή Γεώργιο Μπαμπινιώτη η τροπολογία για τη θέσπιση κριτηρίων στη χορήγηση της επάρκειας διδασκαλίας ξένων γλωσσών. Σε δελτίο τύπου του Υπουργείου Παιδείας σχετικά με το θέμα αναφερόταν: «Αποσύρθηκε η προτεινόμενη ρύθμιση για τον καθορισμό ενιαίων κριτηρίων χορήγησης της διδακτικής επάρκειας. Μολονότι είναι προς τη σωστή κατεύθυνση επίλυσης υπαρκτών προβλημάτων, απαιτεί περαιτέρω διάλογο με τους ενδιαφερομένους και τα Πανεπιστήμια»

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Η απλούστευση της διαδικασίας χορήγησης επάρκειας για τη διδασκαλία ξένης γλώσσας σε φροντιστήρια ορίζεται στις διατάξεις του άρθρου 5 του ν. 4250/2014 (ΦΕΚ 74/Α’/26-3-2014):

1. Η φράση «μετά γνώμην του Εποπτικού Συμβουλίου Ιδιωτικής Εκπαιδεύσεως» της παρ. 4 του άρθρου 70 του α.ν. 2545/1940 «Περί ιδιωτικών σχολείων − φροντιστηρίων και οικοτροφείων» καταργείται.

2. Το παράβολο των πενήντα (50) ευρώ για τη χορήγηση επάρκειας προσόντων για διδασκαλία ξένων γλωσσών καταργείται. Από τη δημοσίευση του νόμου αυτού στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως αρχίζει η ισχύς της παρούσας παραγράφου και παύουν να ισχύουν όλες οι διοικητικές πράξεις που αφορούν στη σύσταση, συγκρότηση και λειτουργία του ανωτέρω Συμβουλίου, καθώς και εκείνες που εκδόθηκαν κατ’ εξουσιοδότηση των παραπάνω διατάξεων.

3. Με απόφαση του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, που εκδίδεται εντός ενός (1) μηνός από τη δημοσίευση του παρόντος νόμου, καθορίζονται τα κριτήρια για τη χορήγηση επάρκειας προσόντων διδασκαλίας ξένης γλώσσας, καθώς και κάθε άλλο σχετικό θέμα.

Επισημαίνεται ότι όλες οι αιτήσεις που θα κατατεθούν στη Διεύθυνση Ιδιωτικής Εκπαίδευσης Τμήμα Γ’ του Υ.ΠΑΙ.Θ. στο διάστημα από 26/3/2014 έως την έκδοση της σχετικής Υπουργικής Απόφασης καθορισμού κριτηρίων θα παραμείνουν σε εκκρεμότητα.