DaF in Griechenland

Mitglied Werden!

Αρχείο 2005 - 2017

Η προσφώνηση του Προέδρου

Η προσφώνηση του Προέδρου Κατά την έναρξη της Ημερίδας στο ΥΠ.Ε.Π.Θ (12-03-08) χαιρέτησε εκ μέρους του ΔΣ της Πανελλήνιας Ένωσης ο Πρόεδρος, κ. Γιάννης Καρατσιομπάνης. Αναδημοσιεύουμε ολόκληρο το κείμενο:


ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ από τον Πρόεδρο της Π.Ε.ΚΑ.ΓΕ.Π.Ε κ. Γιάννη Καρατσιομπάνη στην ημερίδα στο ΥΠΕΠΘ (12-03-2008)

Θα ήθελα να σας καλωσορίσω και να σας ευχαριστήσω που παρευρίσκεστε στην ημερίδα που συνδιοργανώνουμε σήμερα, εδώ, στους φιλόξενους χώρους του Υπουργείου Παιδείας στο Μαρούσι σε συνεργασία με το Γραφείο της Δικτυακής Εκπαιδευτικής Πύλης του ΥΠΕΠΘ.
Το Δ.Σ της Πανελλήνιας Ένωσης Καθηγητών Γερμανικής Γλώσσας Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης, της επιστημονικής ένωσης των καθηγητών Γερμανικής Φιλολογίας όλης της χώρας, με χαρά ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση του Υπουργείου Παιδείας για τη συνδιοργάνωση της σημερινής ημερίδας.
Θέλω ιδιαίτερα να ευχαριστήσω για τη σημερινή της παρουσία εδώ, την κ. Γιάννα Κερκινοπούλου, τη μία από τις δύο Σχολικές Συμβούλους ΠΕ07 της Βόρειας Ελλάδας, που ήρθε ειδικά από τη Θεσσαλονίκη, για να μας παρουσιάσει το νέο εκπαιδευτικό λογισμικό της Γερμανικής Γλώσσας για το Γυμνάσιο.
Θα ήθελα πολύ-πολύ σύντομα να θέσω δύο – τρία ζητήματα που μας απασχολούν έντονα και να δώσω το βήμα στους εκλεκτούς εισηγητές:

ΠΡΩΤΟΝ: Στη δημόσια πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση απασχολούνται αυτή τη στιγμή περίπου 2.550 καθηγήτριες και καθηγητές Γερμανικής Φιλολογίας (1300 μόνιμοι, περίπου 50 αναπληρωτές και 1200 ωρομίσθιοι κυρίως στα δημοτικά).
Στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση με τους 386 διορισμούς του φετινού σχολικού έτους και τους 330 διορισμούς που προγραμματίζονται για το καλοκαίρι του 2008 καταφέραμε – και στο σημείο αυτό νομίζω ότι οφείλουμε να αναγνωρίσουμε την ιστορική συμβολή της προηγούμενης πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΠΘ υπό την κ.  Μαριέττα Γιαννάκου – να ξεφύγουμε από τις στρατιές των συμβασιούχων καθηγητών Γερμανικής Φιλολογίας.

Στη νέα πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΠΘ υπό τον κ. Ευριπίδη Στυλιανίδη πέφτει το βάρος να αποδεσμευτεί και το δημοτικό σχολείο από το εξευτελιστικό για όλη την ελληνική κοινωνία εργασιακό καθεστώς της ωρομισθίας για τους διδάσκοντες του μαθήματος της «Δεύτερης Ξένης Γλώσσας».

Το Δ.Σ της Ένωσής μας σε απόλυτο συντονισμό με τους συλλογικούς φορείς των καθηγητών Γαλλικής Φιλολογίας είναι εδώ και μήνες σε συνεχή επαφή με τους υπηρεσιακούς παράγοντες του ΥΠΕΠΘ.
Είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε ώστε από την 1η Σεπτεμβρίου του 2008 να τοποθετηθούν στα δημοτικά σχολεία της χώρας μας μόνιμα διορισμένοι καθηγητές Γερμανικής και Γαλλικής Φιλολογίας, είτε ως νεοδιόριστοι είτε σε εθελοντική βάση με μετάταξη από τη Δευτεροβάθμια.
Αποφασιστικό βήμα στο οποίο πιστεύουμε πως πρέπει να προβεί η Πολιτεία, ώστε σε σύντομο χρονικό διάστημα να στελεχωθούν τα δημοτικά μας σχολεία με μόνιμους καθηγητές, είναι ο καθορισμός των θέσεων ΠΕ07 στον επικείμενο διαγωνισμό του ΑΣΕΠ να γίνει με το κριτήριο αυτό.
Πρακτικά αυτό σημαίνει πως οι 396 θέσεις που προκηρύχθηκαν στον ΑΣΕΠ 2006, δεν αποτελούν την οροφή, αλλά απλώς μια καλή αφετηρία.

ΠΡΩΤΟΝ: Στη δημόσια πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση απασχολούνται αυτή τη στιγμή περίπου 2.550 καθηγήτριες και καθηγητές Γερμανικής Φιλολογίας (1300 μόνιμοι, περίπου 50 αναπληρωτές και 1200 ωρομίσθιοι κυρίως στα δημοτικά).
Στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση με τους 386 διορισμούς του φετινού σχολικού έτους και τους 330 διορισμούς που προγραμματίζονται για το καλοκαίρι του 2008 καταφέραμε – και στο σημείο αυτό νομίζω ότι οφείλουμε να αναγνωρίσουμε την ιστορική συμβολή της προηγούμενης πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΠΘ υπό την κ. Μαριέττα Γιαννάκου – να ξεφύγουμε από τις στρατιές των συμβασιούχων καθηγητών Γερμανικής Φιλολογίας.

ΔΕΥΤΕΡΟΝ: Σοβαρό πρόβλημα δημιούργησε στη διδασκαλία του μαθήματος της Γερμανικής Γλώσσας στα Γυμνάσια η εισαγωγή του σχολικού εγχειριδίου «Deutsch – ein Hit! 1» από το Σεπτέμβριο του 2006. Θεωρούμε απαράδεκτο πως ακόμη και σήμερα δεν έχει κυκλοφορήσει το ακουστικό υλικό. Γενικότερα θεωρούμε το συγκεκριμένο διδακτικό υλικό ακατάλληλο για το δημόσιο σχολείο, γι´αυτό έχουμε ζητήσει την απόσυρσή του με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης της Ένωσής μας το Μάιο του 2007.


ΤΡΙΤΟΝ: Διανύουμε ήδη τη τρίτη σχολική χρονιά μετά τη μείωση της τρίωρης διδασκαλίας του μαθήματος «Δεύτερη Ξένη Γλώσσα» σε δίωρη στα Γυμνάσια. Η αξιοποίηση της εξατομικευμένης διδασκαλίας, της διαφοροποιημένης παιδαγωγικής, οι δραστηριότητες διαφορετικού βαθμού δυσκολίας που εμπλουτίζουν τα διαφορετικά επίπεδα των μαθητών της τάξης και δίνουν τη δυνατότητα και στον πιο αδύνατο αλλά και στον πιο ικανό μαθητή να ασχοληθεί με το μάθημα ενεργητικά και βιωματικά, η ευχαρίστηση που πηγάζει από το παιχνίδι με το νέο γλωσσικό κώδικα, η σύνδεση του Δημόσιου σχολείου με το Κρατικό Πιστοποιητικό Γλωσσομάθειας, η αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών στο μάθημα…..όλα αυτά χρειάζονται το χρόνο τους!
Καλούμε την Πολιτεία να ξαναδεί με ευαισθησία το θέμα και να προχωρήσει στην επαναφορά της τρίωρης διδασκαλίας στο Γυμνάσιο.


Με αυτές τις λίγες σκέψεις από μέρους του ΔΣ της Πανελλήνιας Ένωσης, εύχομαι καλή επιτυχία στη σημερινή μας ημερίδα και δηλώνω την ετοιμότητά μας για περαιτέρω συνεργασία με το ΥΠΕΠΘ στο τομέα της επιμόρφωσης.
Η σημερινή μαζικότατη προσέλευση των καθηγητριών και των καθηγητών Γερμανικής Φιλολογίας, νομίζουμε πως αποτελεί αδιάψευστη μαρτυρία.

Σας ευχαριστώ.