DaF in Griechenland

Mitglied Werden!

Αρχείο 2005 - 2017

Φεβρουάριος 2006

01.02.2006

Παραιτήθηκε ο Πρόεδρος του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, κ. Παπαδόπουλος

Σύμφωνα με δελτίο τύπου του ΥΠΕΠΘ η Υπουργός Παιδείας, κ. Γιαννάκου, έκανε δεκτή την παραίτηση του κ. Παπαδόπουλου ο οποίος επικαλέστηκε «προσωπικούς λόγους». Χρέη Προέδρου στο Παιδαγωγικό Ινστιτούτο θα εκτελεί προσωρινά ο Αντιπρόεδρος του Ιδρύματος κ. Δημήτρης Βλάχος, Ομότιμος Καθηγητής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.


04.02.2006

Prämienprogramm des Deutschen Pädagogischen Austauschdienstes

4 μαθητές από την Ελλάδα θα βραβευτούν φέτος!

Erneuter Wettbewerb für Deutschschülerinnen und –schüler
Berwerbungsfrist: 10.03.2006

Die Bundesrepublik Deutschland schreibt erneut zur Förderung des Unterrichtes der deutschen Sprache in der Welt und zur Auszeichnung ausländischer Schüler für besondere Leistungen in der deutschen Sprache ein internationales Prämienprogramm aus. Aus insgesamt 90 Ländern werden Preisträger zu einem vierwöchigen Deutschlandaufenthalt eingeladen. Aus Griechenland können dieses Jahr voraussichtlich erneut vier Schülerinnen und Schüler nach Deutschland eingeladen werden.
In Kooperation mit dem Bildungsministerium der Hellenischen Republik werden in einem Wettbewerbsverfahren, an dem alle Schulen mit Deutschunterricht teilnehmen können, jeweils ein Kandidat oder eine Kandidatin pro Schule bis zum 10.03.2006 dem Bildungsministerium vorgeschlagen. Das Los entscheidet über die Teilnahme der vier Schülerinnen und Schüler.
Die Preisträger werden vom 26.6. bis 25.7.2006 nach Deutschland eingeladen und werden in diesen vier Wochen die Gelegenheit haben, in einer internationalen Gruppe die Städte Köln, Bonn, Berlin und München kennen zu lernen, sowie zwei Wochen in einer deutschen Familie mit möglichst gleichaltrigen Gastgeschwistern zu leben und die Schule zu besuchen. Es wird ferner besonderer Konversationsunterricht angeboten und Gelegenheit gegeben, die Klassen der Gastgeschwister zu besuchen.

weiter

„Einmalige und unvergessliche Eindrücke in Deutschland“
Vier Schülerinnen und Schüler aus Griechenland gewannen bei internationalem Deutschwettbewerb 4-wöchigen Aufenthalt in Deutschland
Erneute Ausschreibung im Frühjahr 2006
Preisträgerprogramm05.02.2006

Ενημερωτική εκδήλωση στη Βέροια

Στο Hotel Veria (www.veriahotel.gr) πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 5 Φεβρουαρίου η εκδήλωση της Πανελλήνιας Ένωσης για τους καθηγητές Γερμανικής Γλώσσας του νομού Ημαθίας. Εκ μέρους του Δ.Σ. του Παραρτήματος Βόρειας Ελλάδας παρουσιάστηκαν οι
προτεραιότητες της Πανελλήνιας Ένωσης για το 2006 Στη συζήτηση που ακολούθησε κυριάρχησε το ζήτημα της διεύρυνσης της διδασκαλίας της Γερμανικής Γλώσσας στα Γυμνάσια της περιοχής. Η Τοπική Επιτροπή που εκλέχθηκε θα αναλάβει πρωτοβουλίες στο επόμενο διάστημα και καλεί τους συναδέλφους σε συμμετοχή.


08.02.2006

Αποζημίωση ωρομισθίων καθηγητών κατά τις επίσημες αργίες

Oι ωρομίσθιοι καθηγητές, δεν δικαιούνται της οριζόμενης ωριαίας αποζημιώσεως για τις ημέρες των διακοπών, των εορτών Χριστουγέννων και Πάσχα και τις υπόλοιπες επίσημες αργίες, κατά τις οποίες οι εκπαιδευτικές μονάδες δεν λειτουργούν και δεν έχουν ορισθεί αντίστοιχες ώρες διδασκαλίας για αυτούς.
Συνεπώς, η παράγραφος 5 της αριθμ. 68669/12469/25-6-1994 εγκυκλίου μας δεν έχει ισχύ από της λήψεως της παρούσας.
Κατόπιν αυτών, σας παρακαλούμε να κοινοποιήσετε τα παραπάνω πρακτικά σε όλα τα σχολεία που εποπτεύετε, για ενημέρωση και εφαρμογή.
Τέλος, όσον αφορά το ερώτημά σας για το αν δικαιούνται οι ωρομίσθιοι καθηγητές αποζημίωση για τις ημέρες των Τριών Ιεραρχών και της 17ης Νοεμβρίου, που είναι σχολικές εορτές, σας πληροφορούμε ότι, σύμφωνα και με τις απόψεις που διατυπώθηκαν στα κοινοποιούμενα πρακτικά βάσει των οποίων, οι προσλαμβανόμενοι ωρομίσθιοι καθηγητές γνωρίζουν εκ των προτέρων ότι το εκπαιδευτικό πρόγραμμα δεν λειτουργεί κατά τις ημέρες αργίας και τις κατά το νόμο εξαιρέσιμες ημέρες, δεν δικαιούνται αποζημίωσης.
Δικαιούνται όμως αποζημίωσης όταν οι μαθητές κάνουν αποχή από τα μαθήματά τους ή δεν γίνονται μαθήματα λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών σε ορισμένες περιοχές της Ελληνικής Επικράτειας, ή κατά τις εργάσιμες ημέρες που το σχολείο είναι εκλογικό κέντρο στις βουλευτικές ή δημοτικές εκλογές, ή κατά τις ημέρες (εργάσιμες) των γενικών συνελεύσεων των καθηγητών, εφόσον βέβαια είναι παρόντες και διαθέτουν τους εαυτούς τους στην υπηρεσία των σχολείων, σύμφωνα με το εβδομαδιαίο πρόγραμμα διδασκαλίας τους.
Απόσπασμα: Γ.Λ.Κ. 2005762/547/0022/22-4-98


09.02.2006

Πιλοτικό Πρόγραμμα: Κοινή Επιστολή προς τη Δ/νση Α/θμιας Εκπ/σης Σάμου

Κοινή παρέμβαση της Πανελλήνιας Ένωσης και του Συλλόγου Καθηγητών Γαλλικής Βόρειας Ελλάδας Πτυχιούχων Πανεπιστημίου στη Δ/νση Α/θμιας Εκπ/σης Σάμου για το πρόβλημα που ανέκυψε μετά από παραιτήσεις συναδέλφων.

«…Ωστόσο, στην περιοχή σας, σύμφωνα με την ενημέρωση μελών των ενώσεών μας, δεν έχει ξεκινήσει ακόμη η διδασκαλία του μαθήματος της δεύτερης ξένης γλώσσας (Γαλλικά-Γερμανικά) στα δύο Δημοτικά σχολεία που έχουν οριστεί (1ο Δημοτικό Σάμου και Δημοτικό Αγ. Κηρύκου Ικαρίας)…»
Συνέχεια

Καλούνται οι ενδιαφερόμενοι καθηγητές Γερμανικής και Γαλλικής να επικοινωνήσουν με τη Δ/νση Α/θμιας Εκπ/σης Σάμου και να δηλώσουν τη διαθεσιμότητά τους.6ο ΚΥΜΑ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΩΝ

09.02.2006 19.15

Τοποθέτηση 3 αναπληρωτών ΠΕ07. Συνολικά έχουν τοποθετηθεί 239 αναπληρώτριες και αναπληρωτές Γερμανικής για το τρέχον σχολικό έτος. Ολόκληρη η λίστα με τα ονόματα και τις περιοχές τοποθέτησης των 239 αναπληρωτών Γερμανικής βρίσκεται στην αριστερή στήλη της ιστοσελίδας στο ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΕΣ-ΩΡΟΜΙΣΘΙΟΙ
Τα ονόματα των 3 αναπληρωτών ΠΕ07:

ΔΕΜΕΡΤΖΙΔΟΥ ΜΑΡΘΑ ΘΕΟΔΩΡΟΣ Α’ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ
ΦΙΛΙΟΥ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΦΙΛΙΠΠΟΣ Α’ ΧΑΝΙΩΝ
ΧΑΣΙΩΤΗ ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΝΙΚΟΛΑΟΣ Β’ ΧΑΝΙΩΝ


12.02.2006

Ελεύθερο Βήμα της Φλώρινας: Εκδήλωση της Πανελλήνιας Ένωσης

Η Πανελλήνια Ένωση πραγματοποίησε στη Φλώρινα ενημερωτική εκδήλωση με τη συμμετοχή συναδέλφων του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Στην εκδήλωση συζητήθηκε όλη η τρέχουσα επικαιρότητα του κλάδου, ενώ το ενδιαφέρον εστιάστηκε κυρίως στην επαναφορά του 3ωρου στο Γυμνάσιο, την αναβάθμιση του μαθήματος της δεύτερης ξένης γλώσσας στο σχολείο και η σύνδεσή του με την επίσημη πιστοποίηση γλωσσομάθειας (ΚΠΓ). Η προσφυγή για την ακύρωση της υπουργικής απόφασης της 3ης Ιουνίου 2005 εκτιμήθηκε ως ένα σημαντικό βήμα για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων μας, καθώς στο νομό Φλώρινας η Γερμανική γλώσσα παρουσιάζει πολύ καλή εικόνα ως προς την κάλυψη των Γυμνασίων. Συγκεκριμένα, υπολείπονται τα Γυμνάσια Αετού, Βεύης και Υδρούσας, ενώ τα 2 Δημοτικά σχολεία που επιλέχθηκαν για το Πιλοτικό πρόγραμμα δεν αντιστοιχούν στη μεγάλη ζήτηση της Γερμανικής γλώσσας.
Το Βήμα της Φλώρινας 08.02.2006


10.02.2006

Επιμόρφωση στην Αξιοποίηση των Τεχνολογιών της Πληροφορίας στην Εκπαίδευση»

Εγκύκλιος ΥΠΕΠΘ
Πιστοποίηση Δεξιοτήτων των Εκπαιδευτικών στο πλαίσιο της Πράξης «Επιμόρφωση Εκπαιδευτικών στην Αξιοποίηση των Τεχνολογιών της Πληροφορίας και των Επικοινωνιών στην Εκπαίδευση»

Στο πλαίσιο του Γ´ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης και του Επιχειρησιακού Προγράμματος "Κοινωνία της Πληροφορίας" (ΕΠ "ΚτΠ"), το Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, ως Φορέας Υλοποίησης και Τελικός Δικαιούχος, υλοποιεί την Πράξη:
«Επιμόρφωση Εκπαιδευτικών στην Αξιοποίηση των Τεχνολογιών της
Πληροφορίας και των Επικοινωνιών (ΤΠΕ) στην Εκπαίδευση»,
η οποία είναι ενταγμένη στο Μέτρο 1.2 του Άξονα "Παιδεία και Πολιτισμός" του ΕΠ "ΚτΠ" και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (75% από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο, ΕΚΤ) και από Εθνικούς Πόρους.
Η πρώτη φάση της Πράξης ολοκληρώθηκε με την επιμόρφωση περίπου 84.000 εκπαιδευτικών μέχρι σήμερα σε όλη την επικράτεια.
Για τη δεύτερη φάση, που περιλαμβάνει την πιστοποίηση των γνώσεων και δεξιοτήτων που αυτοί απέκτησαν, το ΥπΕΠΘ, αφού έλαβε υπόψη την περαιτέρω εκδήλωση ενδιαφέροντος που εξεδήλωσαν οι εκπαιδευτικοί προκειμένου να συμμετάσχουν στις διαδικασίες πιστοποίησης, εξασφάλισε περιορισμένη χρονική επέκταση, ώστε να ολοκληρώσουν την υποχρέωση που ανέλαβαν σύμφωνα με την υπεύθυνη δήλωση που υπέγραψαν.
Για το σκοπό αυτόν έχει εξασφαλιστεί ικανός αριθμός προγραμματισμένων πιστοποιήσεων, ώστε:
ü να ολοκληρώσουν την υποχρέωσή τους οι εκπαιδευτικοί που δεν έχουν μέχρι σήμερα προσέλθει.
ü να δοθεί η δικαιούμενη επιπλέον ευκαιρία, όπως προβλέπεται για όσους θα επαναλάβουν τη διαδικασία.
Οι διαθέσιμες για συμμετοχή προγραμματισμένες πιστοποιήσεις θα ανακοινώνονται σε τακτά χρονικά διαστήματα και σύμφωνα με τη ροή των αιτήσεων συμμετοχής των εκπαιδευτικών.
Για την έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση των ενδιαφερομένων λειτουργούν ηλεκτρονικοί κόμβοι πληροφόρησης στις ακόλουθες διευθύνσεις:
1. http://www.de.sch.gr/epimorfosi και στην ενότητα «Πιστοποίηση Εκπαιδευτικών».
2. http://www.cti.gr/epimorfosi και στην ενότητα «Πιστοποίηση Εκπαιδευτικών στις ΤΠΕ».
3. http://www.pi-schools.gr/programs/ktp/ και στην ενότητα «Πιστοποίηση Δεξιοτήτων».

Οι εκπαιδευτικοί οι οποίοι έχουν την υποχρέωση συμμετοχής στις διαδικασίες πιστοποίησης οφείλουν να παρακολουθούν την κατάσταση της προγραμματισμένης πιστοποίησης στην οποία έχουν επιλέξει να συμμετάσχουν, ώστε να είναι ενήμεροι αν αυτή εγκρίθηκε ή όχι. Αυτό είναι εφικτό μέσω του πληροφοριακού συστήματος που λειτουργεί για τις ανάγκες της πιστοποίησης στην ηλεκτρονική διεύθυνση:
http://epimorfosi.cti.gr/certification
Σε περίπτωση που δεν εγκρίνεται η υλοποίηση κάποιας προγραμματισμένης πιστοποίησης, οι εκπαιδευτικοί που την είχαν επιλέξει μπορούν να τροποποιήσουν τις αιτήσεις τους επιλέγοντας άλλη ημέρα, ώρα ή και άλλο Κέντρο Πιστοποίησης (ΚΕΠΙΣ).
Θέματα που αφορούν Διαδικασία Υποβολής Αίτησης Συμμετοχής για Πιστοποίηση διευκρινίζονται στην 488/ΚΓ/04-01-2005 Εγκύκλιο του ΥπΕΠΘ.

Επισημαίνονται τα ακόλουθα:
1. Οι εκπαιδευτικοί που επιμορφώθηκαν στο πλαίσιο αυτού του έργου είναι υποχρεωμένοι, σύμφωνα με την υπεύθυνη δήλωση που υπέγραψαν, να προσέλθουν στη διαδικασία πιστοποίησης.
2. Οι εκπαιδευτικοί που επιμορφώθηκαν σε αυτό το έργο και επιθυμούν να λάβουν το επίδομα οφείλουν να πιστοποιηθούν στο πλαίσιο αυτού του έργου. Ενδεχόμενη πιστοποίησή τους στο πλαίσιο μελλοντικού ανάλογου έργου δεν συνδέεται με καταβολή του επιδόματος πιστοποίησης.
3. Οι εκπαιδευτικοί που έχουν συμμετάσχει στις διαδικασίες πιστοποίησης οφείλουν να συμπληρώσουν ηλεκτρονικό ερωτηματολόγιο αξιολόγησης, στην ηλεκτρονική διεύθυνση:
http://epimorfosi.cti.gr/certification
κάνοντας χρήση των κωδικών τους.
Επισημαίνεται ότι μετά τη συμπλήρωση του ερωτηματολογίου, δίδεται η δυνατότητα εκτύπωσης «απόδειξης συμπλήρωσης», η οποία θα χρησιμεύσει για την παραλαβή της «Βεβαίωσης Πιστοποίησης», που σύντομα θα διανεμηθεί στους δικαιούχους.

Πληροφορίες παρέχονται από τις κατά τόπους Επιτροπές Επιμόρφωσης (ΕΕ). Για στοιχεία επικοινωνίας με τις ΕΕ οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκέπτονται το δικτυακό τόπο http://www.de.sch.gr/epimorfosi και να επιλέγουν «Πληροφοριακό Υλικό» και μετά «Κ.Σ.Ε. και ΕΕ».

(απόσπασμα από σχετική εγκύκλιο που υπογράφει ο Γενικός Γραμματέας του ΥΠ.Ε.Π.Θ., κ. Καραμάνος)


10.02.2006

26.02.2006: ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΕ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΙΣ ΣΕΡΡΕΣ

Η Πανελλήνια Ένωση Καθηγητών Γερμανικής Γλώσσας Π.Ε. διοργανώνει ενημερωτική Εκδήλωση-Συζήτηση στην πόλη της Σερρών με θέμα:

«Η διδασκαλία της Γερμανικής γλώσσας στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση»

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 26 Φεβρουαρίου 2006 (ώρα 12.00-14.00) στο ξενοδοχείο Galaxy, Π. Τσαλδάρη 1 (τηλ. 23210-99650), όπου θα διανεμηθεί και το νέο ενημερωτικό υλικό και θα πραγματοποιηθεί η εκλογή των εκπροσώπων της Τοπικής Επιτροπής. Καλούνται οι συνάδελφοι, καθηγητές Γερμανικής γλώσσας δημοσίου και ιδιωτικού τομέα που κατοικούν και εργάζονται στο νομό Σερρών να παραβρεθούν στην εκδήλωση.


10.02.2006

ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Α1-Α2 (Fit in Deutsch 1 & 2)

Ημερομηνίες ανά εξεταστικό κέντρο
Ημερομηνίες Θεσσαλονίκη Fit1/Fit 2
Εγγραφές 07.-17.03.06
Γραπτές εξετάσεις 13.05.2006
Προφορικές εξετάσεις 20.05.2006
Εξέταστρα 50 ευρώ
Αποστολή πτυχίων 07.07.2006
Εξεταστικό κέντρο Goethe-Institut Thessaloniki


Ημερομηνίες Αλεξ/πολη Fit 1
Εγγραφές 07.-14.04.06
Γραπτές εξετάσεις 28.06.2006
Προφορικές εξετάσεις 28.06.06
Εξέταστρα 60 ευρώ
Αποστολή πτυχίων 30.10.2006
Εξεταστικό κέντρο 2o Γυμνάσιο Αλεξ/πολης


Ημερομηνίες Καβάλα Fit 1
Εγγραφές 07.-14.04.06
Γραπτές εξετάσεις 28.06.2006
Προφορικές εξετάσεις 28.06.06
Εξέταστρα 60 ευρώ
Αποστολή πτυχίων 30.10.2006
Εξεταστικό κέντρο 7o Γυμνάσιο Καβάλας


Ημερομηνίες Σέρβια Κοζάνης Fit 1
Εγγραφές 07.-14.04.06
Γραπτές εξετάσεις 21.06.2006
Προφορικές εξετάσεις 21.06.06
Εξέταστρα 60 ευρώ
Αποστολή πτυχίων 30.10.2006
Εξεταστικό κέντρο Ενιαίο Λύκειο Σερβίων


Ημερομηνίες Βόλος Fit 1
Εγγραφές 08.-13.05.06
Γραπτές εξετάσεις 05.09.2006
Προφορικές εξετάσεις 05.06.06
Εξέταστρα 60 ευρώ
Αποστολή πτυχίων 30.10.2006
Εξεταστικό κέντρο 16o Δημοτικό Σχολείο Βόλου


19.02.2006

Ενημερωτική εκδήλωση στη Χαλκίδα

Η Πανελλήνια Ένωση διοργάνωσε ενημερωτική εκδήλωση για τους καθηγητές Γερμανικής Γλώσσας του νομού Εύβοιας. Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν συνάδελφοι των Γυμνασίων, των Λυκείων και των Δημοτικών σχολείων του νομού, καθώς και εργαζόμενοι στην ιδιωτική εκπαίδευση.
Τονίστηκε η ανάγκη επέκταση της διδασκαλίας της Γερμανικής στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια εκπαίδευση, ενώ έγινε ειδική αναφορά στον δικαστικό αγώνα των καθηγητών Γερμανικής και Γαλλικής εναντίον της μείωσης του 3ωρου στο Γυμνάσιο. Η Τοπική Επιτροπή Εύβοιας που εκλέχτηκε, αναμένεται να λάβει πρωτοβουλίες σε επίπεδο νομού. Ο κ. Καρατσιομπάνης, Πρόεδρος, κάλεσε τους συναδέλφους-μέλη της Πανελλήνιας Ένωσης να συμμετάσχουν μαζικά στις εκλογές της 12ης Μαρτίου στέλνοντας έτσι ένα ηχηρό μήνυμα στα κέντρα λήψης αποφάσεων.
«Οι Ξένες Γλώσσες στη Δημόσια Υποχρεωτική Εκπαίδευση: Δεδομένα και Προοπτικές»

Το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο, σε συνεργασία με το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, διοργανώνουν συνέδριο με θέμα: «Οι Ξένες Γλώσσες στη Δημόσια Υποχρεωτική Εκπαίδευση: Δεδομένα και Προοπτικές».
Το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα στο αμφιθέατρο AULA της Φιλοσοφικής Σχολής, Πανεπιστημιούπολη Ζωγράφου, από 31 Μαρτίου έως 2 Απριλίου 2006. Απευθύνεται σε στελέχη και φορείς της δημόσιας και της ιδιωτικής εκπαίδευσης, σε εκπαιδευτικούς ξένων γλωσσών και μαθητές της δημόσιας και της ιδιωτικής εκπαίδευσης, σε φοιτητές τμημάτων ξένων γλωσσών του πανεπιστημίου, σε γονείς και στην ευρύτερη εκπαιδευτική κοινότητα.

ΠερισσότεραΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΓΕΡΜΑΝΙΚΗΣ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Δημοσιεύτηκε το Αναλυτικό Πρόγραμμα Γερμανικής Γλώσσας
Αναλυτικό Πρόγραμμα16.02.06

ΛΕΧΟΒΟ ΦΛΩΡΙΝΑΣ: Δε διδάσκεται η Γερμανική γλώσσα στην Α’ Γυμνασίου

«Σύμφωνα με την ενημέρωση μελών μας η Γερμανική Γλώσσα εισήχθη πέρσι στο Γυμνάσιο Λεχόβου, ωστόσο η φετινή πρώτη τάξη δεν έχει τη δυνατότητα να διδαχτεί τη γλώσσα που επέλεξε αποφοιτώντας από την ΣΤ’ Δημοτικού.»
Παρέμβαση της Πανελλήνιας Ένωσης


2005-06: ΝΕΑ ΓΥΜΝΑΣΙΑ ΜΕ ΓΕΡΜΑΝΙΚΑ

Η Πανελλήνια Ένωση Καθηγητών Γερμανικής Γλώσσας Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης ευχαριστεί όλους τους συναδέλφους που με προσωπικό κόπο ανταποκρίθηκαν στα καλέσματα για κινητοποίηση με στόχο τη διεύρυνση της διδασκαλίας της Γερμανικής Γλώσσας σε περισσότερα Γυμνάσια. Στον πίνακα που ακολουθεί παρουσιάζονται τα Γυμνάσια όπου εισήχθη φέτος η Γερμανική γλώσσα. Στόχος μας είναι η ολοκλήρωση της ένταξης στα Γυμνάσια, η αύξηση των μαθητών που διδάσκονται Γερμανικά και η ουσιαστική λειτουργία παράλληλων τμημάτων Γαλλικής-Γερμανικής στις σχολικές μονάδες.
ΝΕΑ ΓΥΜΝΑΣΙΑ 2005-06

Για το επόμενο διάστημα θα δοθεί προτεραιότητα στα Γυμνάσια της Αττικής, σε μια περιοχή όπου η Γερμανική γλώσσα εμφανίζει αδυναμία σε σχέση με άλλες περιοχές. Σας καλούμε να συνδράμετε στην κοινή προσπάθεια του ΜΗΝΑ ΔΡΑΣΗΣ (12.02.-12.03.2006) για την καταγραφή των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι σχολικές μονάδες (καταγραφή οργανικών κενών, απουσία παράλληλης διδασκαλίας, συμπτύξεις τμημάτων, υπερμεγέθη τμήματα, Γυμνάσια χωρίς Γερμανικά, παρατυπίες σε Ενιαία Λύκεια, Δημοτικά σχολεία χωρίς βιβλία) στην Αττική. Η αντιμετώπιση των προβλημάτων που θα καταγραφούν θα είναι άμεση, ενώ η τελική εικόνα που θα σχηματιστεί θα συνολικοποιηθεί και θα εκτεθεί στην πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΠΘ σε νέο υπόμνημα. Καταθέστε τις πληροφορίες σας αναλυτικά: Υπεύθυνος: κ. Καλογιαντσίδης, μέλος του Δ.Σ.

Συνεχίζουμε ΕΝΩΜΕΝΟΙ και ΑΠΟΦΑΣΙΣΜΕΝΟΙ!


12.02-12.03.2006

ΜΗΝΑΣ ΔΡΑΣΗΣ: καταγραφή προβλημάτων στην Αττική

Η Πανελλήνια Ένωση καταγράφει όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν αυτή τη στιγμή οι σχολικές μονάδες (καταγραφή οργανικών κενών, απουσία παράλληλης διδασκαλίας, συμπτύξεις τμημάτων, υπερμεγέθη τμήματα, Γυμνάσια χωρίς Γερμανικά, παρατυπίες σε Ενιαία Λύκεια, Δημοτικά σχολεία χωρίς βιβλία) στην Αττική. Η αντιμετώπιση των προβλημάτων που θα καταγραφούν θα είναι άμεση, ενώ η τελική εικόνα που θα σχηματιστεί θα συνολικοποιηθεί και θα εκτεθεί στην πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΠΘ σε νέο υπόμνημα.

Καλούμε τους συναδέλφους να συμμετέχουν στην προσπάθειά μας για καταγραφή των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν στα σχολεία της Αττικής. Τα αποτελέσματα της καταγραφής θα αξιοποιηθούν στις επαφές μας με το ΥΠΕΠΘ και τις κατά τόπους αρμόδιες Υπηρεσίες.

E-Mail

Υπεύθυνοι:
κ. Καλογιαντσίδης
κ. Γιατράς
κ. Πλιάτσικα

Στη φωτό ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης, κ. Καρατσιομπάνης, με τον τότε Πρόεδρο της ΟΛΜΕ, κ. Καλομοίρη, έξω από το Υπουργείο Παιδείας (24.06.2005).ΑΝΑΝΕΩΣΤΕ ΤΗ ΣΥΝΔΡΟΜΗ ΣΑΣ ΓΙΑ ΤΟ 2006!

Τα ταμειακώς εντάξει μέλη για το 2006 ψηφίζουν με επιστολή ψήφο
Η υποβολή υποψηφιοτήτων έληξε την Παρασκευή 3 Μαρτίου 2006

Υποψήφιοι Πτυχιούχοι Γερμανικής Φιλολογίας
Υποψήφιοι Φοιτητές Γερμανικής Φιλολογίας

ΕΚΤΑΚΤΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Η αποστολή των εκλογικών φακέλων στα ταμειακώς εντάξει για το 2006 μέλη θα γίνει την Τρίτη 7 Μαρτίου. Τα ταμειακώς εντάξει για το 2006 μέλη της Πανελλήνιας Ένωσης είναι 581 (έως 04.03.2006). Την Πέμπτη 9 Μαρτίου θα γίνει η δεύτερη και τελευταία αποστολή των εκλογικών φακέλων (για όσους ανανεώσουν τη συνδρομή τους για το 2006 μέχρι την 9η Μαρτίου). Η ανανέωση συνδρομής μπορεί να γίνει και την ημέρα της Ημερίδας Επιμόρφωσης/Εκλογικής διαδικασίας (12.03.2006).

-Όσοι συνάδελφοι κάνουν χρήση της επιστολικής ψήφου ΔΕΝ σημειώνουν όνομα αποστολέα έξω από το φάκελο, ΔΕΝ κολλούν γραμματόσημο (ο παραλήπτης πληρώνει το τέλος) και οφείλουν να διαβάσουν τις οδηγίες στο πίσω μέρος της δήλωσης ψηφίσαντος.
-Παρακαλείται ο/η συνάδελφος που κατέθεσε το ποσό των 20 ευρώ στην Εμπορική Τράπεζα (υποκατάστημα Αγγελάκη-Θεσσαλονίκη) την Πέμπτη 2 Μαρτίου (ώρα 09.28’) να επικοινωνήσει άμεσα με την Πανελλήνια Ένωση (6946-339652) διότι τα στοιχεία καταθέτη είναι ασαφή.
-Όσοι συνάδελφοι θα κάνουν χρήση της επιστολικής ψήφου από τη Γερμανία ή από άλλη χώρα όπου βρίσκονται οφείλουν να επωμιστούν το κόστος της αποστολής Express (για επιστολή από το εξωτερικό ΔΕΝ ισχύει η άδεια που χορήγησαν τα ΕΛΤΑ στην Πανελλήνια Ένωση).
-Το ενημερωτικό υλικό ΔΕΝ αποστέλλεται ταχυδρομικά. Διατίθεται μόνο στα ταμειακώς εντάξει μέλη της Πανελλήνιας Ένωσης που θα παραβρεθούν στην Ημερίδα Επιμόρφωσης.
-Οι σταυροί προτίμησης είναι ΜΕΧΡΙ 7 για Δ.Σ. και ΜΕΧΡΙ 3 για Ε.Ε.
Παρακαλούμε ενημερώστε άλλους συναδέλφους για αυτή την επείγουσα ανακοίνωσηΥΠΕΠΘ: «Άνοιξη της Ευρώπης»

Η «Άνοιξη της Ευρώπης» είναι μια πρωτοβουλία, στόχος της οποίας είναι να οδηγήσει τους νέους σε μια ανοιχτή συζήτηση για το μέλλον της Ευρώπης.
Το πρόγραμμα υποστηρίζεται από τη Γενική Γραμματεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής: «Δημόσια συζήτηση για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Μονάδας, Ομάδα Δράσης για το μέλλον της Ένωσης» και το Ευρωπαϊκό Σχολικό Δίκτυο (EUN), το οποίο συμβάλλει στην προσπάθεια παρέχοντας τον ιστοχώρο της Άνοιξης της Ευρώπης (
www.springday2006.org), με πολλές ιδέες, εργαλεία και δραστηριότητες, σε όλες τις εθνικές γλώσσες. Εκπαιδευτικοί από όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση συνεργάζονται, με στόχο την ενσωμάτωση της ευρωπαϊκής διάστασης στην καθημερινή σχολική πρακτική.
Η χώρα μας συμμετέχει στο πρόγραμμα για 4η χρονιά. Την περσινή χρονιά 455 Ελληνικά σχολεία συμμετείχαν στην Άνοιξη της Ευρώπης, κατατάσσοντας την Ελλάδα στην τέταρτη θέση πανευρωπαϊκά ως προς τον αριθμό των σχολείων (6.620 συνολικά).
Περισσότερα


ΟΛΜΕ - ΔΟΕ: Συμμετοχή στο συλλαλητήριο της ΑΔΕΔΥ

28 Φεβρουαρίου 2006
Η ΟΛΜΕ και ΔΟΕ καλούν τους εκπαιδευτικούς να συμμετάσχουν στα συλλαλητήρια της ΑΔΕΔΥ την Τρίτη 28 Φεβρουαρίου 2006 στην πλατεία Κλαυθμώνος στην Αθήνα στις 12 το μεσημέρι και στη Θεσσαλονίκη στο άγαλμα Βενιζέλου στις 2 το μεσημέρι για να αντιμετωπιστούν τα ανοικτά ζητήματα (μισθολόγιο, ασφαλιστικό, συνταξιοδοτικό, χρηματοδότηση σε παιδεία, υγεία κ.λπ.) που απασχολούν το δημοσιοϋπαλληλικό κίνημα. Στα πλαίσια αυτά έχει κηρυχθεί στάση εργασίας για την κάλυψη των καθηγητών.


ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟΥ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟΥ:

ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΤΗΣ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΣΤΟ Δ.Ε.Π.Π.Σ., ΤΑ Α.Π.Σ. ΚΑΙ ΤΟ ΝΕΟ ΔΙΔΑΚΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΤΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ
28 Φεβρουαρίου, 1 και 2 Μαρτίου 2006, Ξενοδοχείο Τιτάνια, Πανεπιστηµίου 52, Αθήνα

Tο Παιδαγωγικό Ινστιτούτο διοργανώνει τριήµερο Επιµορφωτικό Πρόγραµµα που αφορά στην επιµόρφωση των Στελεχών της Δευτεροβάθµιας Εκπαίδευσης στο περιεχόµενο και τις µεθόδους των νέων βιβλίων µε βάση τα νέα προγράµµατα σπουδών (Διαθεµατικό Ενιαίο Πλαίσιο Προγράµµατος Σπουδών και Αναλυτικά Προγράμματα Σπουδών.
Στο Πρόγραµµα αυτό συµµετέχουν οι Περιφερειακοί Διευθυντές Πρωτοβάθµιας και .ευτεροβάθµιας Εκπαίδευσης, οι Προϊστάµενοι Παιδαγωγικής και Επιστηµονικής Καθοδήγησης Δευτεροβάθµιας Εκπαίδευσης και οι Σχολικοί Σύµβουλοι Δευτεροβάθµιας Εκπαίδευσης.
Συµµετέχουν επίσης και 10 Επιθεωρητές της Δευτεροβάθµιας Εκπαίδευσης από την Κύπρο.
Η επιµόρφωση των Σχολικών Συµβούλων θα στηριχτεί σε δειγµατικό υλικό από τα νέα βιβλία, σχέδια εργασίας και ανάλυση της διαθεµατικότητας σε κάθε γνωστικό αντικείµενο.
Την ευθύνη του Προγράµµατος έχει αναλάβει το Τµήµα Αξιολόγησης και Επιµόρφωσης του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου.
Για τις ανάγκες της επιµόρφωσης έχει εκπονηθεί επιµορφωτικό υλικό σε συνεργασία µε το Τµήµα Δευτεροβάθµιας Εκπαίδευσης του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου για όλους τους συµµετέχοντες, το οποίο περιλαµβάνει συγκεκριµένα σχέδια µαθήµατος και δραστηριότητες που θα χρησιµοποιηθούν στη διδακτική πράξη.
Εισηγητές στο Σεµινάριο θα είναι µέλη του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, µέλη των συγγραφικών οµάδων των νέων βιβλίων και µέλη Ε.Π.
Μετά την επιµόρφωση των Στελεχών της Εκπαίδευσης θα ακολουθήσει και η επιµόρφωση όλων των εκπαιδευτικών στο νέο διδακτικό υλικό.
Την έναρξη των εργασιών του Επιµορφωτικού Προγράµµατος θα κηρύξει η Υπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευµάτων, κ. Μαριέττα Γιαννάκου.
Το Επιµορφωτικό Πρόγραµµα θα πραγµατοποιηθεί στις 28 Φεβρουαρίου, 1 και 2 Μαρτίου 2006 στο ξενοδοχείο ΤΙΤΑΝΙΑ, Πανεπιστηµίου 52 στην Αθήνα.

Για την ειδικότητα ΠΕ07 έχει προγραμματιστεί εισήγηση με θέμα «Σχέδιο Μαθήματος και Σχέδιο Εργασίας» την Τετάρτη 1 Μαρτίου 17.00-20.00 η οποία αφορά μόνο όσους συνάδελφους έχουν επιλεχθεί για την επιμόρφωση.


27.02.2006

Οι ωρομίσθιοι του Πιλοτικού Προγράμματος παραμένουν απλήρωτοι

Μετά από ερωτήματα μελών της Πανελλήνιας Ένωσης σχετικά με την καταβολή των μηνιαίων αποδοχών των ωρομισθίων που προσελήφθησαν στο Πιλοτικό Πρόγραμμα πραγματοποιήθηκε επικοινωνία με τη Διεύθυνση Σπουδών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του ΥΠΕΠΘ. Η υπηρεσία που εποπτεύει το Πρόγραμμα απάντησε πως δεν υπάρχει κανένα νεότερο σχετικά με το ερώτημα που υποβλήθηκε εκ μέρους μας.


Deutschland „Country of Honour“

Deutschland ist „Country of Honour“
auf der 8. Internationalen Bildungsmesse „Education 2006“ in Piräus, 09.03.2006 – 12.03.2006
Eröffnung durch die griechische Ministerin für Bildung und Religiöse Angelegenheiten Frau Marietta Giannakou
und den deutschen Vizeminister für Bildung und Forschung Herrn Thomas Rachel, MdB
am Donnerstag, dem 09.03.2006, um 18.00 Uhr
Piraeus Exhibition Centre (OLP) -(Ekthesiako Kentro Organismou Limenos Piraeos, Plateia Agiou Nikolaou, 185 38 Piraeus)
Donnerstag, 9. März bis Sonntag, 12. März 2006
öffnungszeiten: 10.00 h bis 20.00 h

Deutschland ist auf der 8. Internationalen Bildungsmesse
„Education 2006“ in Piräus (09.-12.03.2006) „Country of Honour“.
Mit 22.000 Besuchern und 250 Ausstellern ist die Bildungsmesse „Education“ in Piräus die wichtigste und bedeutendste Messe ihrer Art in Griechenland.
Aus Deutschland werden 18 Universitäten erwartet, die sich am deutschen Pavillon (Stand 310) mit dem Slogan
„Hi! Potentials – Careers made in Germany“ präsentieren. Abiturienten, Studierende und Graduierte können sich dort umfassend über grundständige und postgraduale Studiengänge informieren und erste Kontakte zu ihrer Wunschhochschule knüpfen.
Der
DAAD und einige Hochschulen werden verschiedene Vorträge über Studienmöglichkeiten anbieten.
Im Juni wird Deutschland Gastgeber der FIFA-Fußballweltmeisterschaft sein. In diesem Zusammenhang wird am deutschen Pavillon ein Torwandschießen veranstaltet. Unter den besten Teilnehmern werden von Germanwings Flugtickets nach Deutschland verlost. Die Posterserie „Official Art Poster FIFA World Cup Germany“ sowie auf der Berlinale prämierte Kurzfilme zum Thema Fussball („Shoot Goals! Shoot Movies!“) werden ebenfalls präsentiert. Auf der Messebühne tritt auch die junge Band „Velvet June“ aus Frankfurt auf.
Plakat


24.02.2006

7o κύμα Αναπληρωτών

ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ 1 (ΜΙΑΣ) ΑΚΟΜΗ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΡΙΑΣ ΠΕ07

ΑΠΟΣΤΟΛΟΠΟΥΛΟΥ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΡΘΕΝΑ Β´ Χανίων


Thessalonicher Stadtgespräch: Bilingualismus und frühes Fremdsprachenlernen

Eine Veranstaltung für Lehrer, Eltern und Studenten

Samstag, 18. März 2006, 10.00 – 15.00
Goethe-Institut Thessaloniki, Veranstaltungssaal
Vassilissis Olgas 66


PROF. PETER GRAF (Universität Osnabrück):
Zweisprachigkeit und Schule: Schüler auf dem Weg nach Europa

BURKART SELLIN (CEDEFOP Thessaloniki):
Mehrsprachigkeit in Europa als Schwerpunkt europäischer Bildungspolitik

DR. EVANGELIA KARAGIANNIDOU(Aristoteles Universität Thessaloniki):
Gruppenarbeit und Binnendifferenzierung im Deutschunterricht

KARIN VAVATZANIDIS (Goethe-Institut):
Tandemprojekt Bastelnachmittage

ANGELIKI MAVROUDI (Deutsche Schule):
Deutsche Schule Thessaloniki: Sich Begegnen – Sprechen – Handeln

CHRISTEL GINITSOPOULOU (Evangelische Gemeinde/ Kleine Volkshochschule):
Deutsch als zweite Muttersprache – von deutschen Einwandererkindern zu griechischen Rückkehrerkindern

MANUELA KOUTRAS (Elterninitiative Deutsch Perea):
Deutsche “Grundschule” Perea

Organisation / Moderation: Dr. Elke Sturm-Trigonakis (Aristoteles Universität Thessaloniki)

Veranstalter: Evangelische Kirche deutscher Sprache Thessaloniki
In Zusammenarbeit mit dem Goethe-Institut Thessaloniki, der Aristoteles Universität Thessaloniki, dem Deutschen Generalkonsulat, der Deutschen Schule Thessaloniki, der Kleinen Volkshochschule Thessaloniki und dem Europäischen Zentrum zur Förderung der Berufsbildung, CEDEFOP

Alle Vorträge in Deutsch mit griechischer Simultanübersetzung.


19.03.2006

Πανελλήνια Ένωση: Εκδήλωση στην Κατερίνη

Η Πανελλήνια Ένωση Καθηγητών Γερμανικής Γλώσσας Π.Ε. διοργανώνει Ενημερωτική Εκδήλωση για τους καθηγητές Γερμανικής γλώσσας δημοσίου και ιδιωτικού τομέα του νομού Πιερίας με θέμα:
«Η διδασκαλία της Γερμανικής γλώσσας στην Α/βάθμια και Β/θμια Εκπαίδευση»
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 19 Μαρτίου 2006 (ώρα 12.00-14.00) στο ξενοδοχείο Ολύμπιον, Ειρήνης 15, Κατερίνη (τηλ. 23510-29892), όπου θα διανεμηθεί και το νέο ενημερωτικό υλικό (Flyer, Aufkleber, Stundenplan). Στα ταμειακώς εντάξει για το 2006 μέλη θα χορηγηθεί δωρεάν το ειδικό τεύχος προετοιμασίας υποψηφίων ΑΣΕΠ.

Το Δ.Σ. του Παραρτήματος Βόρειας ΕλλάδαςΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥΣ ΑΣΕΠ 2006

ΕΙΔΙΚΟ ΤΕΥΧΙΔΙΟ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ Α.Σ.Ε.Π. ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ
ΠΕ07 ΓΕΡΜΑΝΙΚΗΣ

Περιεχόμενα:
1 Εισαγωγή
2 Περιγραφή των Διαγωνισμών Α.Σ.Ε.Π.
2.1 Σημεία Προσοχής στην Παραγωγή Γραπτού Λόγου
2.2 Σημεία Προσοχής στη σύνθεση Σχεδίου Διδασκαλίας
3 Υποδείγματα Θεμάτων
3.1 «Γνωστικό Αντικείμενο»
3.2 «Διδακτική Μεθοδολογία - Παιδαγωγικά Θέματα»
4 Λύσεις

ΔΙΑΤΙΘΕΤΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΜΟΝΟ ΣΤΑ ΜΕΛΗ (ΓΙΑ ΤΟ ΕΤΟΣ 2006)
ΤΗΣ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑΣ ΕΝΩΣΗΣ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ ΓΕΡΜΑΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
ΠΟΥ ΘΑ ΠΑΡΑΒΡΕΘΟΥΝ ΣΤΗΝ ΗΜΕΡΙΔΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ, ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ ESPERIA, ΣΤΑΔΙΟΥ 22, ΑΘΗΝΑ 12.03.2005

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑΣ ΕΝΩΣΗΣ-ΑΘΗΝΑ 2006Αυξήθηκαν οι θέσεις για σπουδές στη Γερμανική Φιλολογία

Πανεπιστήμιο Αθήνας
Εισακτέοι στο Γερμανικό Τμήμα: 160 από 130 πέρσι
Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
Εισακτέοι στο Γερμανικό Τμήμα: 170 από 120 πέρσι

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ

Αθήνα, 2 Μαρτίου 2006

Από το Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων ανακοινώνεται ότι ορίστηκε ο αριθμός εισακτέων στα Πανεπιστήμια, στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών (Α.Σ.Κ.Τ.) Αθήνας, στο τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του Πανεπιστημίου Θεσ/νικης, στα Τεχνολογικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, στην Ανώτατη Σχολή Παιδαγωγικής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης και στις Ανώτερες Σχολές Τουριστικής Εκπαίδευσης (Α.Σ.Τ.Ε.) για το ακαδ. έτος 2006-07.
Από τη φετινή χρονιά αυξάνεται το ποσοστό θέσεων του αριθμού εισακτέων των κατόχων πτυχίου Β´ κύκλου Εσπερινών ΤΕΕ από 0,5% σε 1% για όλα τα τμήματα των ΤΕΙ, της ΑΣΠΑΙΤΕ, των Ανωτέρων Σχολών Τουριστικής Εκπαίδευσης και των Σχολών των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού.

Ειδικότερα, με βάση τη σχετική Υπουργική Απόφαση, οι θέσεις εισακτέων ανέρχονται:
1. Στα Πανεπιστήμια της Χώρας σε 36.685.
2. Στα Τεχνολογικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, στην Ανώτατη Σχολή Παιδαγωγικής και Τεχνολογικής Εκπ/σης (Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε) 42.270.
3. Στις Ανώτερες Σχολές Τουριστικής Εκπαίδευσης σε 120.
Συνολικά ο αριθμός των θέσεων εισακτέων στην Ανώτατη Εκπαίδευση και στις Ανώτερες Σχολές Τουριστικής Εκπαίδευσης το ακαδ. έτος 2006-07 ανέρχεται στις 79.075 .
Οι αυξήσεις στις θέσεις εισακτέων που ζήτησαν τα Πανεπιστήμια και τα Τ.Ε.Ι έγιναν δεκτές, σε αντίθεση με τις μειώσεις που έγιναν κατ’ ελάχιστον δεκτές και σύμφωνα με την πάγια τακτική που ακολουθείται από την Πολιτική Ηγεσία του Υπουργείου σε ορισμένες Σχολές στις οποίες υπάρχει υπερπληθώρα πτυχιούχων.
Αν στον παραπάνω αριθμό των 79.075 εισακτέων υπολογιστούν και οι θέσεις εισακτέων:
1. Για τις Στρατιωτικές Σχολές 1066.
2. Για τις Σχολές της Αστυνομικής Ακαδημίας 1943.
3. Για τις Σχολές της Πυροσβεστικής Ακαδημίας 20.
4. Για τις Σχολές των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού 1164,
τότε ο συνολικός αριθμός εισακτέων θα διαμορφωθεί τελικά στις 83.268 θέσεις στις οποίες συμπεριλαμβάνονται και οι 200 εισακτέοι στα Τμήματα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του Α.Π.Θ. και Εικαστικών Τεχνών της Α.Σ.Κ.Τ. τα οποία δεν είναι ενταγμένα στο μηχανογραφικό δελτίο υποψηφίων.
Από τον ανωτέρω τελικό συνολικό αριθμό των 83.268 διατίθενται:
• 67.684 θέσεις στους μαθητές της Γ´ τάξης του Ενιαίου Λυκείου που αντιστοιχούν στο 90% των θέσεων των Πανεπιστημίων, των Στρατιωτικών και των Αστυνομικών Σχολών και στο 74,5% των θέσεων των ΤΕΙ, της ΑΣΠΑΙΤΕ, των Ανώτερων Σχολών Τουριστικής Εκπαίδευσης και των Σχολών των Ακαδημιών της Πυροσβεστικής και του Εμπορικού Ναυτικού. Τις θέσεις αυτές αναμένεται να διεκδικήσουν 98.140 περίπου εν δυνάμει υποψήφιοι, δηλαδή όσοι από τους 79.965 μαθητές της Γ´ τάξης των Λυκείων υποβάλλουν τελικά μηχανογραφικό δελτίο και οι 18.175 απόφοιτοι προηγούμενων ετών που υπολογίζεται ότι θα λάβουν μέρος στις φετινές εξετάσεις .
• 8.304 θέσεις στους κατόχους απολυτηρίου δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που έλαβαν μέρος στις εξετάσεις των μαθημάτων της τελευταίας τάξης των ημερήσιων Ενιαίων Λυκείων που εξετάστηκαν σε εθνικό επίπεδο το έτος 2005 και παλαιότερα και δεν λαμβάνουν μέρος στις αντίστοιχες εξετάσεις τους έτους 2006, οι οποίες αντιστοιχούν στο 10% των θέσεων των Πανεπιστημίων, των ΤΕΙ, της ΑΣΠΑΙΤΕ, των Στρατιωτικών και Αστυνομικών Σχολών, των Ανώτερων Σχολών Τουριστικής Εκπαίδευσης καθώς και των σχολών των Ακαδημιών της Πυροσβεστικής και Εμπορικού Ναυτικού. Τις θέσεις αυτές αναμένεται να διεκδικήσουν περίπου 18.000 υποψήφιοι.
• 6.638 θέσεις στους κατόχους πτυχίου Β´ κύκλου ημερησίων ΤΕΕ που θα λάβουν μέρος στις ειδικές εισαγωγικές εξετάσεις των τριών μαθημάτων που αντιστοιχούν στο 14,5% των θέσεων των ΤΕΙ, της ΑΣΠΑΙΤΕ, των Ανώτερων Σχολών Τουριστικής Εκπαίδευσης, των Ανώτερων Στρατιωτικών Σχολών Υπαξιωματικών, των Σχολών Αστυφυλάκων και των Σχολών των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού. Τις θέσεις αυτές αναμένεται να διεκδικήσουν περίπου 32.000 φετινοί μαθητές της τελευταίας τάξης του Β´ κύκλου ΤΕΕ και απόφοιτοι προηγούμενων ετών που θα υποβάλουν το μηχανογραφικό τους δελτίο.
• 442 θέσεις στους κατόχους πτυχίου Β´ κύκλου εσπερινών ΤΕΕ που θα λάβουν μέρος στις αντίστοιχες ειδικές εισαγωγικές εξετάσεις και οι οποίες αντιστοιχούν στο 1% των θέσεων των ΤΕΙ, της ΑΣΠΑΙΤΕ, των Ανώτερων Σχολών Τουριστικής Εκπαίδευσης και των Σχολών των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού. Τις θέσεις αυτές αναμένεται να διεκδικήσουν περίπου 4.000 μαθητές και απόφοιτοι εσπερινών ΤΕΕ που θα υποβάλουν το μηχανογραφικό τους δελτίο.
• 844 θέσεις , πέρα από τον αριθμό εισακτέων διατίθενται για τους μαθητές και αποφοίτους των Εσπερινών Ενιαίων Λυκείων που θα διαγωνιστούν φέτος σε εθνικό επίπεδο στα οικεία μαθήματα της Δ´ τάξης των Λυκείων αυτών.
Από το ακαδημαϊκό έτος 2006-07 στο μηχανογραφικό δελτίο θα περιλαμβάνεται στο 1ο Επιστημονικό Πεδίο το νέο Τμήμα «Θεωρητικών Σπουδών Τέχνης» της Α.Σ.Κ.Τ.
Επισημαίνεται τέλος ότι όπως ήδη έχει ανακοινωθεί οι εξετάσεις προγραμματίζεται ν´ αρχίσουν μέσα στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Μαΐου και να ολοκληρωθούν στο πρώτο δεκαήμερο του Ιουνίου 2006.


Πιλοτικό Πρόγραμμα: Εγκρίθηκε το NASEWEIS ως διδακτικό εγχειρίδιο

Ένα ακόμη εγχειρίδιο για τη διδασκαλία της Γερμανικής Γλώσσας εγκρίθηκε για τη διδασκαλία της Γερμανικής Γλώσσας στο Πιλοτικό Πρόγραμμα των Δημοτικών σχολείων. Πρόκειται για το NASEWEIS από τις εκδόσεις Deutsch-durch die Lupe.ΝΕΟ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ

Κυκλοφόρησε το νέο ενημερωτικό υλικό της Πανελλήνιας Ένωσης για το 2006:

Aufkleber

Flyer

Stundenplan


ΗΜΕΡΙΔΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ - ΑΘΗΝΑ, 12 ΜΑΡΤΙΟΥ 2006, Hotel Esperia (Σταδίου 22)
Με την επίδειξη της κάρτας μέλους 2006 της Πανελλήνιας Ένωσης θα διανεμηθούν δωρεάν:
- το αναλυτικό πρόγραμμα διδασκαλίας της Γερμανικής στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση
- το ειδικό τεύχος προετοιμασίας εξετάσεων για τους υποψήφιους του ΑΣΕΠ
- αφίσες, αυτοκόλλητα και flyer με θέμα το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου 2006
Επίσης, για όλους τους ενδιαφερόμενους θα διατίθενται τα θέματα εξετάσεων Κρατικού Πιστοποιητικού Γλωσσομάθειας (Β2 και Γ1, Νοέμβριος 2003 - Νοέμβριος 2005) και εξετάσεων ΑΣΕΠ (2000-2004).
Στο τέλος της Ημερίδας θα δοθεί βεβαίωση συμμετοχής στην Ημερίδα.

Οι συνάδελφοι της Βόρειας Ελλάδας θα προμηθευτούν το υλικό στο Συνέδριο Καθηγητών Γερμανικής Γλώσσας (7-8-9 Απριλίου 2006) που φέτος θα γίνει στη Θεσσαλονίκη.