DaF in Griechenland

Mitglied Werden!

Αρχείο 2005 - 2017

Επίσχεση αναπληρωτών ΕΣΠΑ: Καταγγελία ΔΟΕ για «πιέσεις» από τη Διοίκηση (22.03.2011)

22.03.2011 Παρέμβαση του συνδικάτου των εκπαιδευτικών της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης (Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας - ΔΟΕ) στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας προκάλεσαν οι καταγγελίες που έφτασαν και στο ΔΣ της Πανελλήνιας Ένωσης από τους συναδέλφους Αμω της Γερμανικής Φιλολογίας που εργάζονται στα Δημοτικά Σχολεία και προχώρησαν σε κατάθεση δηλώσεων επίσχεσης εργασίας.
Παραθέτουμε παρακάτω το σημερινό υπόμνημα της ΔΟΕ στην Υπουργό Παιδείας:


ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ (ΔΟΕ)
Αρ. Πρωτ. 1908
Αθήνα, 22/03/2011

Θέμα: Επίσχεση εργασίας απλήρωτων εκπαιδευτικών

Κυρία υπουργέ,

 
Ενημερωθήκαμε από συναδέλφους μας αναπληρωτές με σύμβαση ΕΣΠΑ πως δέχθηκαν πιέσεις και «προειδοποιήσεις» από μέλη της διοίκησης όταν κατέθεσαν δηλώσεις επίσχεσης εργασίας. Συγκεκριμένα, τους μεταφέρθηκε πως αν προχωρήσουν σε επίσχεση για τα δεδουλευμένα Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου θα γίνει δικαστική προσφυγή προκειμένου να κηρυχθεί καταχρηστική.
Για τη ΔΟΕ μια τέτοια επιλογή, από την πλευρά της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου, αποτελεί απόπειρα να κατασταλούν τα συνδικαλιστικά δικαιώματα και οι διεκδικήσεις των εργαζομένων. Είναι απροκάλυπτη επίθεση εναντίον απλήρωτων εργαζομένων που απαιτούν το αυτονόητο: ΝΑ ΠΛΗΡΩΘΟΥΝ ΤΑ ΔΕΔΟΥΛΕΥΜΕΝΑ ΤΟΥΣ.
Οι συνάδελφοί μας αναγκάζονται να προβούν σε επίσχεση για δεύτερη φορά τη φετινή χρονιά επειδή η κυβέρνηση καθυστερεί να πληρώσει ακόμα και αυτούς τους πενιχρούς μισθούς τους.
 
Κυρία υπουργέ,

Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. σας καλεί να προβείτε σε:

• Άμεση πληρωμή των δεδουλευμένων των συναδέλφων
• Δημόσια δέσμευσή σας πως δεν υπάρχει θέμα προσφυγής από το υπουργείο.

Για το Δ.Σ της Δ.Ο.Ε.

Ο Πρόεδρος
Μαντάς Κομνηνός

Ο Γενικός Γραμματέας
Οικονόμου Τριαντάφυλλος

15.03.2011
Το Δ.Σ. της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας (ΔΟΕ) στη σημερινή του συνεδρίαση (15-3-2011), και αφού έλαβε υπόψη του το γεγονός ότι οι αναπληρωτές που προσελήφθησαν μέσω των προγραμμάτων ΕΣΠΑ, στη συντριπτική τους πλειοψηφία, παραμένουν απλήρωτοι για μια ακόμη φορά (δεδουλευμένα Ιανουαρίου - Φεβρουαρίου), ομόφωνα αποφάσισε να καλέσει τους συναδέλφους αναπληρωτές ΕΣΠΑ να προβούν σε επίσχεση εργασίας, καταθέτοντας σχετική δήλωση στις Δ/νσεις Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, από την  Πέμπτη 17 του Μάρτη 2011 (με ευθύνη των Συλλόγων Π.Ε). Περισσότερα

24.12.2010
Σύμφωνα με ενημέρωση συναδέλφων τόσο από τη νησιωτική όσο και από την ηπειρωτική χώρα συνεχίζεται με ρυθμούς «εξπρές» από τις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης η καταβολή των δεδουλευμένων στους αναπληρωτές ΕΣΠΑ για τους μήνες Σεπτέμβριο – Οκτώβριο – Νοέμβριο 2010.
Το ΔΣ της Πανελλήνιας Ένωσης Καθηγητών Γερμανικής Γλώσσας Π.Ε. σε επαφή με τους αρμόδιους της Κεντρικής Υπηρεσίας του Υπουργείου Παιδείας τόνισε την ανάγκη αποκατάστασης της εύρυθμης λειτουργίας των δημοτικών σχολείων της χώρας με την καταβολή πριν το άνοιγμα των σχολείων, τη Δευτέρα 10 Ιανουαρίου 2011, όλων των οφειλομένων ποσών για το 2010.
Για το 2011 είναι απαραίτητη η τακτική μηνιαία καταβολή των αποδοχών. Σε αντίθετη περίπτωση η ευθύνη για τη διατάραξη της  ομαλής λειτουργίας των σχολείων θα ανήκει αποκλειστικά στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας ΔΒΜΘ.  

20.12.2010
Για να δείτε την αφίσα των αναπληρωτών ΕΣΠΑ της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, που ξεκίνησαν επίσχεση εργασίας πατήστε εδώ

17.12.2010           ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Από σήμερα το πρωί εκατοντάδες αναπληρωτές μέσω ΕΣΠΑ κατέθεσαν στις αντίστοιχες διευθύνσεις πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης αιτήσεις επίσχεσης εργασίας. Πέντε χιλιάδες οχτακόσιοι αναπληρωτές κλήθηκαν να στελεχώσουν το «καινοτόμο πρόγραμμα» των 800 αναμορφωμένων Δημοτικών Σχολείων που χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ. Το Υπουργείο Παιδείας έκρινε ότι οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι οφείλουν να δουλεύουν εθελοντικά και καθυστερεί την καταβολή μισθού από τις 10/9/2010.

Πάνω από τρεις μήνες οι απλήρωτοι εκπαιδευτικοί έκαναν υπομονή προσδοκώντας την αποπληρωμή τους τουλάχιστον πριν τα Χριστούγεννα. Η οικονομική εξάντληση και το τσαλάκωμα της αξιοπρέπειάς μας δεν μπορεί να συνεχιστεί.

Η επίσχεση ήδη θορύβησε τις Διευθύνσεις εκπαίδευσης καθώς τηλεφωνικά μας ενημερώνουν ότι ΘΑ πληρωθούμε. Απαντάμε ότι θα επιστρέψουμε στα καθήκοντά μας αμέσως μετά την εξόφληση των δεδουλευμένων. Μέχρι τότε όλο και περισσότεροι συνάδελφοι αναπληρωτές θα προσφύγουμε στην μοναδική και τελευταία λύση της επίσχεσης εργασίας. Μας τελείωσαν τα λεφτά, οι αντοχές, η υπομονή, αλλά μας έμεινε η αξιοπρέπεια.

Καλούμε τους αναπληρωτές να επικοινωνήσουν με τους συλλόγους καθώς και με τους παρακάτω συναδέλφους προκειμένου να προχωρήσουν (όσοι δεν το έχουν κάνει ήδη) ανά διεύθυνση σε επίσχεση εργασίας

Δ/νση Α Αθήνας, Στάθης Κατσούλας, 6972411061
Δ/νση Β Αθήνας, Μαρίνα Μίντζα, 6973501953
Δ/νση Γ Αθήνας, Παναγιώτα Καντιάνη, 6973299687
Δ/νση Δ Αθήνας, Νίκος Κουράκης, 6932594899
Δ/νση Ανατολικής Αττικής, Χρίστος Κατσούλας, 6972278533
Δ/νση Δυτικής Αττικής, Ανδριανή Βεντούρη, 6973213701
Δ/νση Πειραιά, Έλενα Χατζημιχάλη, 6976150944

Δ/νση Ηράκλειου Κρήτης, Σταύρος Καλογερόπουλος, 6976220360

Δ/νση Γιάννενα, Αλεξάνδρα Γουργούλη, 6974169371

Δ/νση Δυτικής Θεσσαλονίκης, Δήμητρα Τζιότζιου, 6977040779, Αλέξανδρος Καριπίδης 6974595897
Δ/νση Ανατολικής Θεσσαλονίκης, Ρούλα Κωνσταντινίδου, 6974386543, Κωνσταντίνος Ιωάννου, 6997002373

Δ/νση Πιερίας, Χριστίνα Κυπρίδου, 6974901134
Δ/νση Σερρών, Μαίρη Ματσικοπούλου, 6997106902

Δ/νση Ρόδου, Λία Μπαμπαλετάκη, 6938471803
Δ/νση Σάμου, Στέλλα Παγώνη, 6970329919
Δ/νση Χίου, Αντώνης Παζάλος, 6946305470

Δ/νση Ρεθύμνου, Αναστασία Σταυρουλάκη , 6973008983

Δ/νση Κορίνθου, Εύα Μπαρλιά, 6974310532
Δ/νση Αργολίδας, Νίκος Ντάβος, 6945770630
Δ/νση Αχαΐας, Παναγιώτης Μιχαλόπουλος, 6973824813


16.12.2010 H Επιτροπή Ερευνών της Πανελλήνιας Ένωσης
επεξεργάστηκε τον παρακάτω πίνακα, στον οποίο καταγράφονται και οι 830 Αμω Γερμανικής που προσλήφθηκαν μέσω ΕΣΠΑ στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση στις πέντε φάσεις προσλήψεων που έγιναν έως σήμερα.
Η κατάταξη έγινε με βάση τη σειρά των συναδέλφων στον Πίνακα Β (επιτυχία σε διαγωνισμό του ΑΣΕΠ ή προϋπηρεσία) και στον Πίνακα Γ (κατάταξη με βάση την ημερομηνία λήψης πτυχίου).
Για οποιαδήποτε απορία επικοινωνήστε με την Επιτροπή Ερευνών στο
forschung@deutsch.gr


ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΕΣ ΕΣΠΑ: Χρήσιμες απαντήσεις για την επίσχεση εργασίας
(13.12.2010: Οι απαντήσεις δόθηκαν από ομάδα δικηγόρων για λογαριασμό του Συντονιστικού Ωρομισθίων - Αναπληρωτών και της Πανελλήνιας Ένωσης Αδιόριστων Εκπαιδευτικών)
Τι είναι η επίσχεση εργασίας;
Στην περίπτωση κατά την οποία ο εργοδότης δεν καταβάλλει στον εργαζόμενο τον μισθό, κατά τον χρόνο κατά τον οποίο έχει συμφωνηθεί στην μεταξύ τους σύμβαση εργασίας η καταβολή του ή σε περίπτωση έλλειψης ιδιαίτερης συμφωνίας κατά το τέλος κάθε μήνα, καθώς και σε κάθε περίπτωση, κατά την οποία ο εργαζόμενος έχει ληξιπρόθεσμη και απαιτητή αξίωση κατά του εργοδότη σχετική με την παροχή της εργασίας του (εκτός από τον μισθό και τις λοιπές αποδοχές, αξίωση για να ληφθούν μέτρα ασφαλείας ή για την προστασία της ζωής και της υγείας του) ο εργαζόμενος δικαιούται να αρνηθεί την εκπλήρωση της δικής του παροχής απέχοντας από την εργασία του, μέχρι ο εργοδότης να εκπληρώσει την δική του υποχρέωση, ασκώντας το απορρέον από τις διατάξεις των άρθρων 325 επ ΑΚ δικαίωμα επισχέσεως της εργασίας. Σ` αυτή την περίπτωση, αναστέλλεται στην πράξη η εργασιακή σχέση, γεγονός το οποίο εμπίπτει στην σφαίρα ευθύνης του εργοδότη, ο οποίος καθίσταται υπερήμερος και ο εργαζόμενος απαλλάσσεται από την υποχρέωση του περί παροχής εργασίας, δικαιούμενος παράλληλα τις αποδοχές του για το χρονικό διάστημα αποχής του από την εργασία του μέχρι την καθολική εκπλήρωση από τον εργοδότη των ληξιπρόθεσμων και απαιτητών αξιώσεων που διατηρεί εναντίον του ο εργαζόμενος. Αν ο εργοδότης στο διάστημα αυτό καταγγείλει την σύμβαση εργασίας, λόγω της επίσχεσης λήγει η υπερημερία του και δεν οφείλει αποδοχές για το διάστημα από την καταγγελία της σύμβασης εργασίας και εφεξής.
 
Ποια είναι η διαδικασία;
Η επίσχεση εργασίας είναι ατομική διαδικασία. Χρειάζεται να συμπληρωθεί η φόρμα που έχει αποσταλεί (πατήστε εδώ), να κατατεθεί στη διεύθυνση εργασίας (όχι στο σχολείο) καθιστώντας έτσι τον εργοδότη υπερήμερο. Απλή άρνηση εργασίας δεν αρκεί, γιατί κινδυνεύει να εκληφθεί ως παραίτηση από τη θέση.
Η επίσχεση εργασίας δύναται να ασκηθεί και συλλογικά, υπό την προϋπόθεση ότι συμπληρώνονται σε κάθε εργαζόμενο ξεχωριστά οι προϋποθέσεις που θέτει ο νόμος (ήτοι, ληξιπρόθεσμη και απαιτητή αξίωση). Σ’ αυτή την περίπτωση, για την αποφυγή της σύγχυσης συλλογικής επίσχεσης εργασίας με την αδέσποτη απεργία συμπληρώνεται από κάθε εργαζόμενο ξεχωριστά η φόρμα ατομικής επίσχεσης και συρράπτονται η μία πίσω από την άλλη ώστε να αποτελούν ένα ενιαίο κείμενο (σωρευτική υποβολή).
 
Ποια είναι τα καθήκοντά μας όταν προχωρήσουμε σε επίσχεση εργασίας;
Για όσο χρονικό διάστημα ισχύει η επίσχεση – είναι υπερήμερος ο εργοδότης δεν πηγαίνουμε στο σχολείο, χωρίς να χάνουμε για αυτό το χρονικό διάστημα τα δεδουλευμένα.
 
Πότε είμαστε υποχρεωμένοι να επιστρέψουμε στο σχολείο;
Επιστρέφουμε στο σχολείο στην περίπτωση που η επίσχεση βγει από τα δικαστήρια καταχρηστική, υπό την έννοια ότι ασκείται κακόπιστα και ενάντια στον κοινωνικό και οικονομικό σκοπό του δικαιώματος. Επίσης επιστρέφουμε στο σχολείο αν και όταν καταβληθούν τα δεδουλευμένα μέχρι και του προηγούμενου μήνα. Για παράδειγμα αν στις 28 Δεκεμβρίου καταβληθούν τα δεδουλευμένα και του Νοεμβρίου πρέπει να επιστρέψουμε στο σχολείο. Αν όμως τα δεδουλευμένα του Νοεμβρίου καταβληθούν στις 3 Ιανουαρίου για να επιστρέψουμε στο σχολείο πρέπει να καταβληθούν και τα δεδουλευμένα του Δεκεμβρίου
 
Υπάρχουν δυσμενείς επιπτώσεις από την επίσχεση εργασίας;
Υπάρχει το ενδεχόμενο η επίσχεση εργασίας να βγει καταχρηστική από τα δικαστήρια. Σε αυτή την περίπτωση είμαστε υποχρεωμένοι να επιστρέψουμε στο σχολείο. Αυτή είναι η μία περίπτωση. Δεν τίθεται ζήτημα απόλυσης παρά μόνο στην περίπτωση που ενώ θα πρέπει να επιστρέψουμε στο σχολείο (ικανοποίηση των αιτημάτων μας, καταχρηστική η επίσχεση εργασίας) δεν το κάνουμε.
Ο λόγος που ζητάμε, λοιπόν, μια εικόνα για το ποιοι συνάδελφοι διατίθενται να προχωρήσουν σε επίσχεση είναι γιατί σίγουρα η μαζικότητα είναι από τους παράγοντες που θα επηρεάσουν το αν η επίσχεση θα βγει καταχρηστική ή όχι.. Επειδή, οι συναπτόμενες συμβάσεις είναι συμβάσεις ορισμένου χρόνου δύναται να καταγγελθούν για σπουδαίο λόγο, πλην όμως η επίσχεση εργασίας αποτελεί δικαίωμα του εργαζόμενο και όταν δεν ασκείται καταχρηστικά δεν δύναται να αποτελέσει σπουδαίο λόγο για την καταγγελία της σύμβασης εργασίας από πλευράς εργοδότη.
 
Υπάρχουν άλλες επιπτώσεις σε σχέση με το διορισμό, την προϋπηρεσία, κλπ
Άλλη επίπτωση δεν υπάρχει. Ούτε ότι δε μπορεί να δώσει ΑΣΕΠ – διοριστεί συνάδελφος που έκανε επίσχεση, ούτε πετάγεται εκτός πινάκων για την επόμενη χρονιά, ούτε του κόβουν μόρια, ούτε δεδουλευμένα, ούτε ένσημα.
 
Μπορούν να προχωρήσουν σε επίσχεση εργασίας συνάδελφοι που τους έχουν καταβληθεί τα δεδουλευμένα του Σεπτεμβρίου;
Μπορούν ακόμα κι αν τους έχουν καταβληθεί και τα δεδουλευμένα του Οκτωβρίου
 
Όσοι δεν έχουν κληθεί ακόμα από τις διευθύνσεις να υπογράψουν σύμβαση μπορούν να προχωρήσουν σε επίσχεση;
Στην επίσχεση καταγγέλλουμε την πραγματική παροχή εργασίας και όχι τη συμβατική. Ως εκ τούτου μπορούν να κάνουν επίσχεση και όσοι δεν έχουν υπογράψει σύμβαση, ενώ δεν μπορούν εργαζόμενοι που ενώ έχουν υπογράψει σύμβαση δεν πηγαίνουν στη δουλειά τους. Παρόλα αυτά, είναι καλό να πιέσουμε τις διευθύνσεις για να προχωρήσει η διαδικασία υπογραφής των συμβάσεων, συμβάσεων με τα χαρακτηριστικά που έχουμε αναφέρει.
 
Σε επίσχεση εργασίας μπορούν να προχωρήσουν μόνο οι αναπληρωτές πλήρους ωραρίου;
Όχι μόνο οι πλήρους. Σε επίσχεση εργασίας μπορούν να προχωρήσουν ακόμα και οι αναπληρωτές μειωμένου ωραρίου. Ό,τι ισχύει για την πλήρη απασχόληση ισχύει και για την μερική.
 
Μπορούμε να προχωρήσουμε σε επίσχεση εργασίας εφόσον η σύμβαση δεν αναγράφει ημερομηνία πληρωμής;
Η σύμβαση δεν αναγράφει ημερομηνία πληρωμής, αναφέρεται όμως σε μηνιαίες αποδοχές. Βεβαίως, αν δεν αναγράφει ημερομηνία πληρωμής, ο μηνιαίος μισθός είναι ληξιπρόθεσμος και απαιτητός κατά τον χρόνο κατά τον οποίο συνηθίζεται να καταβάλλεται στο συγκεκριμένο επάγγελμα ή στην συγκεκριμένη επιχείρηση (πχ τέλος μήνα, ή κάθε δεκαπενθήμερο). Δεν απαιτείται σε καμία περίπτωση η αναγραφή του χρόνου καταβολής του μισθού στην σύμβαση εργασίας.
 
Η δήλωση για επίσχεση καλύπτεται από αντίστοιχη δήλωση του συνδικαλιστικού φορέα;
Όχι, η λεγόμενη ομαδική επίσχεση είναι επίσχεση που στηρίζεται σε ισάριθμες δηλώσεις από τους ενδιαφερόμενους μισθωτούς, όπως αναφέρεται παραπάνω.
 
Παίζει ρόλο το ότι η ΔΟΕ κάλεσε συναδέλφους να προχωρήσουν σε επίσχεση;
Η ΔΟΕ λειτουργεί σαν μοχλός πίεσης. Κάθε εργαζόμενος φέρει την ατομική του ευθύνη. Πρόκειται για άσκηση ατομικού δικαιώματος ακόμα και όταν ασκείται με την παραπάνω αναφερθείσα μορφή συλλογικά.

-----------------------------------------------------------------------------------------

08.12.2010 Σύμφωνα με ενημέρωση συναδέλφων μερικές Δ/νσεις Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης κατέβαλαν τις αμοιβές για το μήνα Σεπτέμβριο.
Το Δ.Σ. της Πανελλήνιας Ένωσης Καθηγητών Γερμανικής Γλώσσας Π.Ε. καλεί την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας να εξοφλήσει μέχρι τη Τετάρτη 15η Δεκεμβρίου όλα τα δεδουλευμένα (Σεπτέμβριος – Οκτώβριος – Νοέμβριος 2010) στους Αναπληρωτές μέσω ΕΣΠΑ, ώστε να μη διαταραχθεί η ομαλή λειτουργία των δημοτικών σχολείων της χώρας.
Σε σχετική ανακοίνωση τονίζεται: «Θεωρούμε αδιανόητο το Υπουργείο Παιδείας να φέρεται ως ένας από τους σκληρότερους εργοδότες της χώρας και στηρίζουμε τις κινητοποιήσεις των συνδικάτων της εκπαίδευσης».


ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ (ΔΟΕ)

Αρ. Πρωτ, 1538
Αθήνα, 8/12/2010

Θέμα: Επίσχεση εργασίας αναπληρωτών μέσω ΕΣΠΑ


Συνάδελφοι,

Το Δ.Σ. της ΔΟΕ, στη σημερινή του συνεδρίαση (8-12-2010), και αφού έλαβε υπόψη του το γεγονός ότι οι αναπληρωτές που προσελήφθησαν μέσω των προγραμμάτων ΕΣΠΑ, στη συντριπτική τους πλειοψηφία, παραμένουν απλήρωτοι επί τρίμηνο (Σεπτέμβρης - Οκτώβρης - Νοέμβρης), παρά τις διαβεβαιώσεις του Υπ. Παιδείας, ομόφωνα αποφάσισε να καλέσει τους συναδέλφους αναπληρωτές ΕΣΠΑ να προβούν σε επίσχεση εργασίας, καταθέτοντας σχετική δήλωση στις Δ/νσεις Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, από την Πέμπτη 16 του Δεκέμβρη 2010 (με ευθύνη των Συλλόγων Π.Ε).

Καλούμε τους Συλλόγους εκπαιδευτικών Π.Ε. να ενημερώσουν σχετικά τους συναδέλφους, να οργανώσουν την κατάθεση των δηλώσεων επίσχεσης εργασίας, καθώς επίσης και συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας, τις μέρες επίσχεσης, στις Δ/νσεις Εκπαίδευσης. Για οποιαδήποτε επιπλέον διευκρίνηση μπορείτε να απευθύνεσθε στα μέλη του Δ.Σ. της ΔΟΕ και στο Νομικό Σύμβουλο.

H γνωμοδότηση του Νομικού Συμβούλου της ΔΟΕ και υπόδειγμα δήλωσης σε επεξεργάσιμη μορφή (πατήστε εδώ).


Περισσότερα