DaF in Griechenland

Mitglied Werden!

Αρχείο 2005 - 2017

Επιστημονικές ενώσεις Γερμανικής-Γαλλικής: Συνεχίζουμε τον αγώνα μαζί με όλη την ελληνική κοινωνία για την απόσυρση των Υπουργικών Αποφάσεων

Επιστημονικές ενώσεις Γερμανικής-Γαλλικής: Συνεχίζουμε τον αγώνα μαζί με όλη την ελληνική κοινωνία για την απόσυρση των Υπουργικών Αποφάσεων
ΦΩΤΟ: Αθήνα, 10.06.2011, η συγκέντρωση μπροστά στη Βουλή


“Griechenland Zeitung”: Proteste gegen die Abschaffung der Wahl zur zweiten Fremdsprache mehr

ΨΗΦΙΣΜΑΤΑ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ Β ΞΕΝΗ ΓΛΩΣΣΑ: ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΙΩΝ, ΓΣ ΑΕΙ, ΕΛΜΕ, ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ, ΕΝΩΣΕΩΝ-ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ, ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΩΝ (πατήστε εδώ)

Τι είπαν στο ραδιόφωνο του Flash η Πρόεδρος του Συνδέσμου Καθηγητών Γαλλικής κα. Δέσποινα Μαυροματάκη και η Υφυπουργός Παιδείας κα. Εύη Χριστοφιλοπούλου (για το Δελτίο τύπου πατήστε εδώ, για το ηχητικό αρχείο της κα. Μαυροματάκη πατήστε εδώ, για το ηχητικό αρχείο της κα. Χριστοφιλοπούλου πατήστε εδώ)

Βίντεο από τη συγκέντρωση στην Αθήνα1    2    3
   4
Βίντεο από την παρέμβαση εκπροσώπου των επιστημονικών ενώσεων Γερμανικής και Γαλλικής Φιλολογίας στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης, με θέμα την έκδοση ψηφίσματος στις 4/7/2011 (πατήστε εδώ)
Βίντεο από τη τηλεοπτική εμφάνιση των προέδρων των επιστημονικών ενώσεων Γερμανικής και Γαλλικής Φιλολογίας στις 13-06-2011. Μετακινήστε τον κέρσορα από το 52ο λεπτό και μετά (πατήστε εδώ)
Βίντεο από τη διαμαρτυρία στη Θεσσαλονίκη και την εμφάνιση στο δελτίο ειδήσεων της ΕΤ-3  (πατήστε εδώ)
Βίντεο από τη διαμαρτυρία στην Πάτρα (πατήστε εδώ)
Βίντεο από τη διαμαρτυρία στην Αλεξανδρούπολη (πατήστε εδώ)
Βίντεο από τη διαμαρτυρία στο Βόλο (πατήστε εδώ)
Βίντεο από τη διαμαρτυρία στην Πτολεμαϊδα (πατήστε εδώ)
Βίντεο από τη διαμαρτυρία στην Καρδίτσα (πατήστε εδώ)
Βίντεο από τη διαμαρτυρία στο Ηράκλειο Κρήτης (πατήστε εδώ )

Δελτίο τύπου των επιστημονικών ενώσεων (25.06.2011)
Στην έκδοση τρίτης Υπουργικής Απόφασης μέσα στον Ιούνιο με θέμα τη διδασκαλία της Β’ Ξένης Γλώσσας στο Γυμνάσιο προχώρησε σήμερα το ΥΠΔΒΜΘ, καταργώντας τις δύο προηγούμενες και την αρχική λογική (ΥΑ με αρ. πρωτ. 62780/Γ2/02-06-2011) πως «σε κάθε Γυμνάσιο θα διδάσκεται μία δεύτερη ξένη γλώσσα», τη λογική δηλαδή του «γαλλόφωνου» και «γερμανόφωνου» Γυμνασίου, οι οποίες ξεσήκωσαν δικαιολογημένα θύελλα διαμαρτυριών σε όλη τη χώρα.
Οφείλουμε να εκφράσουμε την έκπληξη και την απορία μας, πως είναι δυνατόν να επιμένει ακόμα η πολιτική ηγεσία του ΥΠΔΒΜΘ στα «γερμανόφωνα» και «γαλλόφωνα» δημοτικά σχολεία. Δεν είναι δυνατόν να στηρίζεται η εκπαίδευση στη χώρα μας σε δύο αλληλοαναιρούμενες λογικές: «Παράλληλη διδασκαλία» στα Γυμνάσια και «γαλλόφωνα–γερμανόφωνα» δημοτικά….

Μέσα στην τελευταία εικοσαετία πάνω από 1,5 εκατομμύριο υποψήφιοι προσήλθαν να πιστοποιήσουν τις γνώσεις τους στη Γερμανική και τη Γαλλική γλώσσα και αναμενόμενο ήταν και είναι να δίδεται τεράστια σημασία στη γλωσσομάθεια, και να απαιτείται από την Πολιτεία, ιδιαίτερα στην δύσκολη οικονομική συγκυρία που διέρχεται ο τόπος και το κάθε νοικοκυριό ξεχωριστά, να αναλάβει τις ευθύνες της και να προσφέρεται μέσα στο σχολείο ποιοτική και αποτελεσματική ξενόγλωσση εκπαίδευση.
Οι εκπαιδευτικοί πειραματισμοί της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΔΒΜΘ - που στα λόγια υιοθετεί τους παραπάνω στόχους - όταν δεν αντιστοιχούν στην πρακτική της, το μόνο που επιτυγχάνουν είναι να εξοργίζουν όχι μόνο τους εκπαιδευτικούς Γαλλικής και Γερμανικής Φιλολογίας, που εργάζονται ως μόνιμοι ή ως συμβασιούχοι (αναπληρωτές, ωρομίσθιοι) στα σχολεία, αλλά ολόκληρη την κοινωνία μας.
Αρχίζοντας να διαβάζουμε τη σημερινή Υπουργική Απόφαση για τη διδασκαλία των ξένων γλωσσών στο Γυμνάσιο βιαστήκαμε να νιώσουμε ικανοποίηση για τη συνέχιση της παράλληλης διδασκαλίας. Γρήγορα όμως απογοητευτήκαμε από τις προϋποθέσεις που τίθενται:
Α.) Καθορίζεται αυθαίρετα ως ελάχιστος αριθμός για τη δημιουργία τμήματος παράλληλης διδασκαλίας το δεκαπέντε (15), από δώδεκα (12) που ίσχυε έως σήμερα. Ποια ανάγκη εξυπηρετεί αυτή η ρύθμιση, όταν το εκπαιδευτικό προσωπικό, οι εκπαιδευτικοί Γερμανικής και Γαλλικής Φιλολογίας, επαρκεί για να καλύψει τις ανάγκες, όπως παραδέχονται και οι υπηρεσιακοί παράγοντες του ΥΠΔΒΜΘ;
Πολύ μεγάλος αριθμός μαθητών/μαθητριών θα υποχρεωθεί να σταματήσει να διδάσκεται τη γλώσσα που έχει επιλέξει, αφού πολλά τμήματα ξένης γλώσσας θα καταργηθούν, όπως ομολόγησαν και οι υπηρεσιακοί παράγοντες του ΥΠΔΒΜΘ στην τελευταία μας συνάντηση….
Β) Από το «χρονοντούλαπο της ιστορίας», ανασύρεται για τους μαθητές της Β´ και Γ´ Γυμνασίου το Προεδρικό Διάταγμα 188/1985, που προβλέπει την απαλλαγή των μαθητών από τη διδασκαλία της ξένης γλώσσας. Εν έτει 2011 το «νέο σχολείο» χρειάζεται το προ 25ετίας θεσμικό πλαίσιο της αμάθειας για να λειτουργήσει; Τι πρότυπο πολίτη δίνουμε στη νεολαία μας με αυτή τη «νεκρανάσταση»; Είναι τόσο δύσκολο να συνεχίσουν να διδάσκονται οι μαθητές και οι μαθήτριες της φετινής Α´ και Β´ Γυμνασίου το Σεπτέμβριο του 2011 τη γλώσσα που έχουν ήδη διδαχθεί που προβλέπονται δύο μέτρα σε περίπτωση που δεν καταστεί αυτό εφικτό: το Π.Δ. 188/1985 και η μετεγγραφή σε όμορο Γυμνάσιο που θα διδάσκεται η ίδια γλώσσα που διδασκόταν ο μαθητής; Ποιο και που βρίσκεται το όμορο Γυμνάσιο σε νησιά, παραμεθόριες ή ορεινές περιοχές, για να καταφύγει ο μαθητής που θα θελήσει να συνεχίσει τη γλώσσα που έχει ήδη ξεκινήσει να διδάσκεται;

Από όλα τα παραπάνω καταλήγουμε στο συμπέρασμα πως και η σημερινή, τρίτη κατά σειρά Υπουργική Απόφαση για τη διδασκαλία της β´ ξένης γλώσσας στο Γυμνάσιο (πατήστε εδώ) καθώς και οι δύο Υπουργικές Αποφάσεις για τη διδασκαλία της β´ ξένης γλώσσας στο δημοτικό (πατήστε εδώ) θα πρέπει να αποσυρθούν.

Οι επιστημονικές ενώσεις των εκπαιδευτικών Γαλλικής και Γερμανικής Φιλολογίας συνεχίζουν τον αγώνα μαζί με όλη την ελληνική κοινωνία για την επίτευξη του στόχου, την ποιοτική και αποτελεσματική δημόσια ξενόγλωσση εκπαίδευση.

Για να διαβάσετε ολόκληρο το Δελτίο τύπου πατήστε εδώ

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Από www.zougla.gr: Συλλαλητήριο πραγματοποίησαν περισσότεροι από 1.000 καθηγητές ξένων γλωσσών, οι οποίοι συναντήθηκαν από όλα τα μέρη της Ελλάδας ... συνέχεια

Σε όλη τη διάρκεια της πορείας από τα Προπύλαια έως τη Βουλή επικράτησε αγωνιστικό πνεύμα και
δεκάδες αυτοσχέδια συνθήματα δόνησαν το κέντρο της Αθήνας. Είναι χαρακτηριστικό πως και οι δημοσιογράφοι και οι συνδικαλιστές από τις Ομοσπονδίες που παραβρέθηκαν, εντυπωσιάστηκαν και από τον παλμό και από την ευρηματικότητα των συνθημάτων.
Μερικά από τα συνθήματα που ακούστηκαν:
- Όχι στην αμάθεια, ναι στη γλωσσομάθεια
- Αυτό το Υπουργείο δεν είναι της παιδείας είναι της αμάθειας και της ανεργίας
- Ναι στην επιλογή όχι στην επιβολή
- Διαμαντοπούλου έλεγες πρώτα ο μαθητής τις γλώσσες του τις έκοψες να μείνουν αμαθείς
- Εύη (αναφέρεται στην κ. Χριστοφιλοπούλου) δουλεύεις για το ΔΝΤ οι μαθητές δε φταίνε πήγαινε αλλού
- Άννα (αναφέρεται στην κ. Διαμαντοπούλου και το φώναζαν οι συνάδελφοι Γερμανικών και Γαλλικών που κατέβηκαν με λεωφορεία από τη Θεσσαλονίκη) ήρθαμε από τη Θεσσαλονίκη πρόσεξε καλά μη βγεις από το σπίτι
- Κρυφά τα μαγειρεύουνε τη νύχτα τα ψηφίζουν σκουπίδια οι αποφάσεις τους και μας τις ταϊζουν
Μελωδική νότα έδωσε στο συλλαλητήριο και ένα αυτοσχέδιο τραγουδάκι: Το ποτάμι πίσω δε γυρνά (δις), Ξένες Γλώσσες στα σχολειά αξίζουν όλα τα παιδιά, το ποτάμι πίσω δε γυρνά


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Σήμερα Παρασκευή  10-6-2011 και ώρα 13:30 οι Επιστημονικές Ενώσεις καθηγητών Γαλλικής και Γερμανικής γλώσσας με τη συμπαράσταση της ΟΛΜΕ πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στα Προπύλαια και πορεία προς τη Βουλή όπου και επιδόθηκε ψήφισμα στον Αντιπρόεδρο της Βουλής κο Γρηγόριο Νιώτη. Η πορεία εμποδίστηκε να φτάσει ως το Προεδρικό Μέγαρο για να επιδώσει το ίδιο ψήφισμα ως εκ τούτου, αυτό θα διαβιβασθεί στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας μέσω της Βουλής.

Στη μεγαλειώδη συγκέντρωση συμμετείχαν μαζικά και συνάδελφοι από όλα τα μέρη της Ελλάδας. Ας σημειωθεί ότι την κινητοποίησή μας στήριξαν με την παρουσία τους και τη συμμετοχή τους σε αυτήν ο Αντιπρόεδρος του Γενικού Συμβουλίου της ΑΔΕΔΥ Γ. Καλομοίρης, τα μέλη του ΔΣ της ΟΛΜΕ Θ. Κοτσιφάκης, Η. Παπαχατζής (ο οποίος και χαιρέτησε τη συγκέντρωση εκ μέρους της ΟΛΜΕ) και Πατίνης, εκπρόσωποι της ΟΙΕΛΕ και των εργαζομένων σε φροντιστήρια καθηγητών ξένων γλωσσών, αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ εκπαιδευτικών,  οι Συνεργαζόμενες Εκπαιδευτικές Κινήσεις, οι  Αγωνιστικές Παρεμβάσεις Συσπειρώσεις,  οι αδιόριστοι καθηγητές καθώς και οι επιστημονικοί φορείς των καθηγητών ιταλικής και ισπανικής γλώσσας.

Στη μεγαλειώδη συγκέντρωση συμμετείχε και μεγάλος αριθμός συναδέλφων άλλων ειδικοτήτων. Το συλλαλητήριο και η πορεία καλύφθηκαν από τα Μ.Μ.Ε.


Η διαμαρτυρία αυτή θα αποτελέσει αφετηρία για τη δεύτερη φάση των κινητοποιήσεων των Επιστημονικών Φορέων μέχρι την επίτευξη του τελικού στόχου, δηλαδή την πλήρη και οριστική ανάκληση των δύο Υπουργικών Αποφάσεων. Τα ΔΣ των επιστημονικών φορέων των καθηγητών γαλλικής και γερμανικής δηλώνουν αποφασισμένα να συνεχίσουν τον αγώνα τους για τη διατήρηση της επιλογής της β’ ξένης γλώσσας και στις δύο βαθμίδες της εκπαίδευσης (Δημοτικό, Γυμνάσιο και Λύκειο) και τη διασφάλιση των οργανικών θέσεων όλων των καθηγητών.

Για τα Διοικητικά Συμβούλια
Ιωάννης Καρατσιομπάνης (Πρόεδρος ΠΕΚΑΓΕΠΕ)
Πάκης Σλίμπας (Πρόεδρος ΠΕΚΑΓΕΠΕ ΒΕ)
Δέσποινα Μαυροματάκη (Πρόεδρος ΣΚΓΓ ΠΕ)
Μαριάννα Λεονάρδου (Πρόεδρος ΣΚΓΓΦ ΠΠ)
Ευαγγελία Κουτσουδάκη (Πρόεδρος ΠΑΣΥΚΑΓΑ
 
13/06/2011

Ανοικτή επιστολή στην Υφυπουργό Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων κα. Εύη Χριστοφιλοπούλου

Αξιότιμη κα. Υπουργέ,

Με έκπληξη, ως Επιστημονικές Ενώσεις των εκπαιδευτικών Γερμανικής και Γαλλικής Φιλολογίας, βρεθήκαμε δύο ώρες πριν τη μεγαλειώδη συγκέντρωση που οργανώσαμε την Παρασκευή 10/06/2011 στα Προπύλαια με αίτημα την απόσυρση των Υπουργικών Αποφάσεων που καταργούν το δικαίωμα επιλογής της Ξένης Γλώσσας στην ελληνική εκπαίδευση .....
Γνωρίζετε ότι κάθε χρόνο 80.000 υποψήφιοι συμμετέχουν στις εξετάσεις για την απόκτηση πιστοποιητικών γλωσσομάθειας για τη Γερμανική και τη Γαλλική Γλώσσα;
Γνωρίζετε πως η πιστοποιημένη γνώση δύο ξένων γλωσσών αποτελεί για την ελληνική κοινωνία δεδομένο και για την πρόσβαση στην αγορά εργασίας προαπαιτούμενο;
Γιατί υπονομεύετε την προσπάθειά μας, αυτή τη δύσκολη για την ελληνική οικογένεια εποχή, με το παντελώς αντιπαιδαγωγικό και ανεφάρμοστο μοντέλο των «γαλλόφωνων» και «γερμανόφωνων» σχολείων, που έχει ξεσηκώσει θύελλα διαμαρτυριών σε όλη την Ελλάδα;
συνέχεια