Αρχείο 2005 - 2017
Ενημερωτικό σημείωμα του Προέδρου της Πανελλήνιας Ένωσης Γιάννη Καρατσιομπάνη (31.03.2010)
Αθήνα, Μεγάλη Τετάρτη 31.03.2010
Αγαπητές συναδέλφισσες,αγαπητοί συνάδελφοι,
μετά τη συνάντηση με την νέα Υφυπουργό Παιδείας κα. Εύη Χριστοφιλοπούλου στις 15/10/2009, ακολούθησαν αρκετοί μήνες μέχρι να τελειώσει η στελέχωση των επιτελικών θέσεων στο Υπουργείο Παιδείας, άρα και να αρχίσουν ουσιαστικές επαφές από την πλευρά του Διοικητικού Συμβουλίου της Πανελλήνιας Ένωσης με στόχο την προώθηση των ζητημάτων που μας απασχολούν.
Επιπροσθέτως, και δυστυχώς όχι δευτερεύουσας σημασίας, είναι και οι γενικότερες εξελίξεις λόγω της οικονομικής κρίσης, που από ότι φαίνεται θα έχουν βαριές επιπτώσεις και στην εκπαίδευση.
Για πρώτη φορά θα έχουμε περικοπές στους μόνιμους διορισμούς και έτσι η έρευνα που πραγματοποίησαν οι συνάδελφοι της Επιτροπής Ερευνών και δημοσιεύτηκε στο aktuell, θα ισχύσει μόνο εν μέρει, αφού με τα έως τώρα δεδομένα οι διορισμοί μονίμων που είχαν σχεδιαστεί για το καλοκαίρι του 2010, θα γίνουν τουλάχιστον σε δύο δόσεις καλύπτοντας αντί για μία τουλάχιστον δύο σχολικές χρονιές.
Άμεση επίπτωση αυτής της καθυστέρησης είναι η διαφαινόμενη αναβολή του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ.
Όσον αφορά τα θέματα της ξενόγλωσσης εκπαίδευσης χτες ολοκληρώθηκε από την πλευρά μας ένας μεγάλος κύκλος επαφών στο Υπουργείο Παιδείας στο Μαρούσι.
Πραγματοποιήθηκαν το προηγούμενο διάστημα συναντήσεις με τον Ειδικό Γραμματέα Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, κ. Μ. Κοντογιάννη, το Διευθυντή Σπουδών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Σ. Μερκούρη, το Διευθυντή Σπουδών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, κ. Κ. Παπαχρήστο, την κα. Ε. Μεγαγιάννη και τον κ. Γ. Σταθιά – συνεργάτες στο γραφείο της Υπουργού κ. Άννας Διαμαντοπούλου και την κα. Π. Ζηνέλη, σύμβουλο της Υφυπουργού κα. Εύης Χριστοφιλοπούλου.
Από την πλευρά μας τονίστηκε πως το συνολικό «σχέδιο» για τις ξένες γλώσσες, έτσι όπως περιλαμβάνεται στο κείμενο για το «νέο σχολείο» μας βρίσκει σύμφωνους τόσο σε σχέση με τη «διάγνωση» των σημερινών προβλημάτων («έλλειψη συνέχειας ανάμεσα στις βαθμίδες και το εκπαιδευτικό υλικό, απαξίωση του μαθήματος στο Γυμνάσιο με λίγες ώρες διδασκαλίας» κλπ.) όσο και σε σχέση με τις προτεινόμενες αλλαγές («θα εκπονηθεί νέο ενιαίο πρόγραμμα σπουδών για όλες τις σύγχρονες γλώσσες του σχολικού προγράμματος. Αυτό θα ακολουθεί τις αρχές του Κοινού Ευρωπαϊκού Πλαισίου Αναφοράς για τις Γλώσσες του Συμβουλίου της Ευρώπης, το οποίο ορίζει μια εξάβαθμη κλίμακα επιπέδων γλωσσομάθειας που έχει υιοθετηθεί από το Κρατικό Πιστοποιητικό Γλωσσομάθειας»).
Προτείναμε να υπάρξει από το Σεπτέμβριο του 2010 και πιλοτικό πρόγραμμα εκμάθησης όχι μόνο για την αγγλική, αλλά και για τη γερμανική και τη γαλλική γλώσσα, αφού υπάρχει τόσο το επιστημονικό όσο και το διδακτικό προσωπικό, για να στηρίξει την προσπάθεια.
Στις συνομιλίες με τους υπεύθυνους του Υπουργείου Παιδείας τέθηκαν και τρία ζητήματα, που χρήζουν άμεσης επίλυσης:
Α) Η σύσταση οργανικών θέσεων Γερμανικής & Γαλλικής Γλώσσας στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, ώστε σταδιακά – με μετατάξεις από τη Β/θμια και νέους διορισμούς – να σταματήσει το απαράδεκτο καθεστώς της ωρομισθίας. Προτείναμε η νομοθετική ρύθμιση του θέματος να περιληφθεί στο «πολυνομοσχέδιο» που ετοιμάζεται για την Παιδεία.
Β) Την άμεση συμπλήρωση των δύο θέσεων Σχολικών Συμβούλων ΠΕ07 (έχουν δημοσιευτεί στο ΦΕΚ στις 13/11/2009), ώστε από φέτος να έχουμε πέντε Σχολικούς Συμβούλους ΠΕ07 και να προχωρήσει το Υπουργείο από το νέο σχολικό έτος σε θεσμοθέτηση και νέων θέσεων.
Γ) Εξαιτίας της άρνησης ανάληψης υπηρεσίας από τρεις συναδέλφισσες που διορίστηκαν τα δύο προηγούμενα έτη, με βάση το ΑΣΕΠ 2008, έχουν μείνει κενές τρεις οργανικές θέσεις, που πρέπει – σύμφωνα με το νόμο – να καλυφθούν από τους επιλαχόντες του διαγωνισμού.
Επίσης καταθέσαμε γραπτή πρόταση εγκυκλίου για την παράλληλη διδασκαλία των ξένων γλωσσών στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, ώστε να διασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία των σχολικών μονάδων.
Εύχομαι σε όλες/όλους
ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ