DaF in Griechenland

Mitglied Werden!

Αρχείο 2005 - 2017

Έκδοση Πρακτικών

Έκδοση Πρακτικών Με την επιμέλεια της κ. Φωτεινής Καγιόγλου και του κ. Παράσχου Μπερμπέρογλου εκδόθηκαν τα πρακτικά της ημερίδας που οργάνωσε ο Σύνδεσμος Ελληνογερμανικής Φιλίας ’’Herbert von Karajan’’ και το Περιφερειακό Γραφείο Καινοτομίας του Κέντρου Τεχνολογικής Έρευνας του Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Δυτικής Μακεδονίας στις 5.11.2006 στο Αμφιθέατρο ’’Σπύρος Αρσένης’’ με θέμα: ’’Τα γερμανικά στην εκπαίδευση - Σπουδές στη Γερμανία’’.
Ο πολιτιστικός Σύνδεσμος Ελληνογερμανικής Φιλίας ’’Herbert von Karajan’’ που ιδρύθηκε το 2002 διοργανώνει τα τελευταία χρόνια διάφορες εκδηλώσεις πολιτιστικού και κοινωνικού χαρακτήρα. Η διοργάνωση της οποίας τα πρακτικά έχουμε την τιμή να σας παρουσιάζουμε με την παρούσα έκδοση έδωσε στους συμμετέχοντες την ευκαιρία να ενημερωθούν μεταξύ άλλων για τις δυνατότητες που προσφέρει η γερμανική γλώσσα στο σχολείο και στην εκπαίδευση καθώς και για τις δυνατότητες Ελλήνων που επιθυμούν να σπουδάσουν στη Γερμανία.
Δηλώσεις στους δύο τοπικούς τηλεοπτικούς σταθμούς της Κοζάνης που κάλυψαν την εκδήλωση με αναλυτικά ρεπορτάζ έκαναν ο κ. Βασίλειος Κικής, Επιστημονικός Υπεύθυνος του Περιφερειακού Γραφείου Καινοτομίας του Κέντρου Τεχνολογικής Έρευνας του Τ.Ε.Ι. Δυτικής Μακεδονίας, και ο κ. Peter Moorkamp, καθηγητής Γερμανικής και υπεύθυνος για τις εξετάσεις του Goethe-Institut Θεσσαλονίκης που πραγματοποίησε μεν ομιλία με θέμα ,,Prüfungsrelevante landeskundliche und kulturgeschichtliche Aspekte im Grundstufenunterricht für Jugendliche’’, αλλά δεν παρέδωσε κείμενο λόγω φόρτου εργασίας. Στην ημερίδα παραβρέθηκε και χαιρέτησε εκ μέρους του Δ.Σ. του Παραρτήματος Βόρειας Ελλάδας της Πανελλήνιας Ένωσης Καθηγητών Γερμανικής Γλώσσας Π. Ε. ο κ. Πάκης Σλίμπας, Υπεύθυνος Επιτροπής Ερευνών, ο οποίος επίσης έκανε δηλώσεις στα Μ.Μ.Ε.
Αποφασίστηκε η σειρά τοποθέτησης των άρθρων να είναι αλφαβητική, με βάση το όνομα του συγγραφέα. Με την προφορά των Γερμανικών ως δεύτερη ξένη γλώσσα ασχολείται το κείμενο της κυρίας Αθηνάς Βλάχου. Τα Γερμανικά στην εκπαίδευση αποτελούν αντικείμενο μελέτης του άρθρου της κυρίας Άννας Εμμανουηλίδου. Με τις πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ενθάρρυνση της εκμάθησης ξένων γλωσσών και τη γλωσσική ποικιλία με ιδιαίτερη αναφορά στην περίπτωση της Γερμανικής ασχολείται το άρθρο της κυρίας Φωτεινής Καγιόγλου. Ο κύριος Βασίλειος Κικής εστιάζει στις σπουδές στη Γερμανία. Τα Γερμανικά και τα Ελληνικά εξετάζονται με τη μορφή συγκριτικής παρουσίασης στο κείμενο της κυρίας Μάγιας Μπάρλου. Ο κύριος Παράσχος Μπερμπέρογλου αναφέρεται στην πολυγλωσσία στην Ευρωπαϊκή Ένωση με ειδικό αντικείμενο την επιλογή της Γερμανικής ως επιλογή της πολυγλωσσίας. Η κυρία Ελευθερία Παπαδοπούλου ασχολείται στο άρθρο της με τα προβλήματα και τις δυνατότητες δίγλωσσων παιδιών παλιννοστούντων. Όσοι αναγνώστες ενδιαφέρονται για τα νέα διδακτικά βιβλία και τους νέους εκπαιδευτικούς στόχους θα βρουν χρήσιμα στοιχεία στο άρθρο της κυρίας Κυριακής Ταρνανίδου-Λαμπροπούλου. Τέλος στο άρθρο του ο κύριος Τριαντάφυλλος Χατζής ασχολείται με τη διδασκαλία της γερμανικής γλώσσας και τα εναλλακτικά περιβάλλοντα μάθησης.
Τα άρθρα έχουν υποστεί εδώ μικρές μόνον επεμβάσεις. Οι τροποποιήσεις έγιναν μόνο σε σημεία που υπήρχε, προφανώς, παραδρομή του συγγραφέα ή παράβαση ορθογραφικού ή γραμματικού κανόνα. Δεν έγιναν αλλαγές στο ύφος του λόγου ή σε σημεία που κατά την άποψή μας, υπήρχε ασάφεια. Κατά συνέπεια, για το ωραίο ή ατυχές ύφος και για τη σαφήνεια ή ασάφεια της έκφρασης, την ευθύνη έχουν οι συγγραφείς, που έδωσαν το κείμενό τους σε ηλεκτρονική μορφή. Ένα άλλο είδος παρέμβασης έγινε, φυσικά σε επίπεδο μορφοποίησης των κειμένων και σελιδοποίησης.
Ολοκληρώνοντας αυτό το σημείωμα, θα θέλαμε να εκφράσουμε τις ευχαριστίες μας σε όσους και όσες συνέβαλαν στην έκδοση του τόμου αυτού. Ιδιαίτερα θέλουμε να ευχαριστήσουμε τον Επιστημονικό Υπεύθυνο του Περιφερειακού Γραφείου Καινοτομίας του Κέντρου Τεχνολογικής Έρευνας του Τ.Ε.Ι. Δυτικής Μακεδονίας, κύριο Βασίλειο Κική, που μας εμπιστεύτηκε την επιμέλεια των πρακτικών. Ευχαριστούμε τους/τις συγγραφείς που εμπλούτισαν με τα άρθρα τους την έκδοση αυτή.

Ένα μεγάλο ευχαριστώ οφείλουμε στο Περιφερειακό Γραφείο Καινοτομίας του Κέντρου Τεχνολογικής Έρευνας του Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Δυτικής Μακεδονίας για την οικονομική υποστήριξη της έκδοσης, στην κυρία Βασιλική Κόκκοτα, Ειδικό Εφαρμογών Πληροφορικής, για την τεχνική υποστήριξη και στους υπευθύνους του φωτοτυπικού κέντρου του Τ.Ε.Ι. για την άρτια συνεργασία και την τυπογραφική επιμέλεια του τόμου.

Παράσχος Μπερμπέρογλου, Φωτεινή Καγιόγλου
Θεσσαλονίκη - Κοζάνη, Αύγουστος 2008