Αρχείο 2005 - 2017
Ε. Χριστοφιλοπούλου: Διαπιστώσαμε ότι διαθέταμε καθηγητές Γερμανικών στη Γερμανία
Συνέντευξη της Υφυπουργού Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων κα. Εύης Χριστοφιλοπούλου, στον «Δορυφόρο» (ομογενειακή ιστοσελίδα http://www.doryforos.org/) για την ελληνόγλωσση εκπαίδευση στο εξωτερικό, όπου μεταξύ των άλλων δήλωσε πως «διαπιστώσαμε ότι διαθέταμε καθηγητές αγγλικών στην Αγγλία και γερμανικών στη Γερμανία, 1 νηπιαγωγό για 1 νήπιο και άλλα πολλά παραδείγματα σπατάλης πόρων και ανθρώπινου δυναμικού. Σε αυτό έπρεπε να μπει ένα τέλος, σεβόμενοι τις θυσίες του έλληνα φορολογούμενου πολίτη». Αναδημοσιεύουμε ολόκληρο το κείμενο της συνέντευξης:ΔΟΡ: Κυρία Υφυπουργέ υπάρχει μια έκδηλη ανησυχία στους ομογενείς και σε αρκετούς συνδικαλιστικούς φορείς γονέων και εκπαιδευτικών που αφορά στις προθέσεις του Υπουργείου για την ελληνόγλωσση εκπαίδευση στο εξωτερικό. Μια από τις κριτικές είναι ότι το Υπουργείο θα προχωρήσει το Φθινόπωρο με την κατάθεση πλαισίου νόμου χωρίς να έχει προηγηθεί διάλογος. Υπάρχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, θα γίνει διάλογος με τους φορείς;
Ε.Χ.: Καταρχήν να σας ευχαριστήσω για την ευκαιρία που μου δίνετε να επικοινωνήσω μέσω του ΔΟΡΥΦΟΡΟΥ με τους έλληνες της Διασποράς. Όπως όλοι παραδέχονται πια η νομοθεσία για την παιδεία μας στο εξωτερικό χρειάζεται να ειδωθεί με ένα νέο σύγχρονο πνεύμα μέσα στις απαιτήσεις της εποχής. Το Υπουργείο έχει ήδη ζητήσει τη συνδρομή ειδικών επιστημόνων και υπολογίζουμε ότι μέσα στο Σεπτέμβριο θα δοθούν για διαβούλευση οι προτάσεις μας. Τότε όλοι οι ενδιαφερόμενοι θα έχουν τη δυνατότητα να καταθέσουν τις απόψεις και τις θέσεις τους.
ΔΟΡ: Ένα άλλο σημείο κριτικής προς το Υπουργείο είναι ότι δεν θα αξιοποιηθεί το επιτόπιο προσωπικό και ομογενείς εκπαιδευτικοί. Υπάρχει σχεδιασμός για το συγκεκριμένο θέμα;
Ε.Χ.: Η ανάγκη του Υπουργείου να καλύψει τις ανάγκες του στο εξωτερικό θα πρέπει να είναι στενά συνδεδεμένη με το λεγόμενο επιτόπιο προσωπικό, τους ανθρώπους δηλ. που ζουν και γνωρίζουν την κουλτούρα της χώρας φιλοξενίας, αλλά παράλληλα έχουν το μεράκι και τη γνώση για να υπηρετήσουν την ελληνική παιδεία. Ως εκ τούτου, το επιτόπιο προσωπικό είναι απαραίτητο και θα αξιοποιηθεί όπου χρειάζεται.
ΔΟΡ: Η απόφαση του Υπουργείου για μη απόσπαση εκπαιδευτικών για τη φετινή σχολική χρονιά συνεχίζει να προκαλεί αντιδράσεις. Η ΔΟΕ μάλιστα μεταφράζει τη συγκεκριμένη απόφαση ως ένδειξη υποβάθμισης της παρεχόμενης εκπαίδευσης στα ελληνόπαιδα του Εξωτερικού. Η απόφασή σας αυτή αφορά μόνο τη φετινή χρονιά λόγω των υπεράριθμων αποσπασμένων - και πόσοι είναι τελικά αυτοί- ή πρόκειται για μια πολιτική, η οποία θα συνεχιστεί και για τα επόμενα χρόνια;
Ε.Χ.: Είναι γεγονός ότι την τελευταία πενταετία είχαμε δραματική αύξηση των αποσπάσεων εκπαιδευτικών στο εξωτερικό, χωρίς την ανάλογη αύξηση- το αντίθετο μάλιστα- των μαθητών. Για πρώτη φορά ζητήθηκε από τις υπηρεσίες του Υπουργείου να ελέγξουν που βρίσκεται το εκπαιδευτικό προσωπικό ανά τον κόσμο, το ωράριο του και τον αριθμό των μαθητών που έχει υπό την ευθύνη του. Τα αποτελέσματα ήταν καταλυτικά. Εκτός από την αδυναμία ελέγχου των Τμημάτων Μητρικής Γλώσσας στα οποία δεν υπήρχαν παρουσιολόγια και έτσι δεν γνωρίζαμε τον ακριβή αριθμό των μαθητών που πράγματι παρακολουθούν, διαπιστώσαμε ότι διαθέταμε καθηγητές αγγλικών στην Αγγλία και γερμανικών στη Γερμανία, 1 νηπιαγωγό για 1 νήπιο και άλλα πολλά παραδείγματα σπατάλης πόρων και ανθρώπινου δυναμικού. Σε αυτό έπρεπε να μπει ένα τέλος, σεβόμενοι τις θυσίες του έλληνα φορολογούμενου πολίτη.
ΔΟΡ: Ένα άλλο ερώτημα που τίθεται είναι τι θα γίνει τελικά με τους εκπαιδευτικούς, οι οποίοι είναι συζευγμένοι είτε με ομογενείς είτε με αλλοδαπούς. Θα υπάρξει μεταβατικό στάδιο γι’ αυτούς που κλείνουν τη δεκαετία; Δεν είναι άδικο να αναγκάζεται κάποιος να επιστρέψει μέσα σε ένα μήνα στην Ελλάδα ενώ υφίσταται ανάγκη εκπαιδευτικού προσωπικού σε ΤΕΓ;
Ε.Χ.: Καταλαβαίνουμε τα οικογενειακά ζητήματα που μπορεί να υφίστανται με τους εκπαιδευτικούς των οποίων ο σύζυγος ζει και εργάζεται στο εξωτερικό. Θα πρέπει όμως όλοι οι αποσπασμένοι να καλύπτουν πραγματικά κενά και εφόσον, υπάρξει ανάγκη κάλυψης τους, το Υπουργείο θα κάνει δεκτές τις αιτήσεις τους. Αλλά, θα πρέπει να σημειώσω ότι ο γάμος και η οικογένεια είναι απόφαση ζωής και κάποια στιγμή θα πρέπει να αποφασίσουν που θέλουν να βρίσκονται, γιατί υπάρχουν ανάγκες και στα σχολεία στο εσωτερικό.
ΔΟΡ: Οι εκπαιδευτικοί διαμαρτύρονται ότι καθυστερούν οι πληρωμές τους. Μάλιστα αναφέρουν ότι συμβαίνει για 3 φορά μέσα στο πρώτο 7μηνο του 2010. Υπάρχει κάποιος λόγος που γίνεται αυτό;
Ε.Χ.: Πράγματι υπήρξε κάποια καθυστέρηση με τις σημαντικές αλλαγές που έγιναν από το Υπουργείο Οικονομικών. Οι οικονομικές υπηρεσίες του Υπουργείου μας καταβάλλουν κάθε προσπάθεια να ομαλοποιηθεί η κατάσταση.
ΔΟΡ: Οι εκπαιδευτικοί υποστηρίζουν ότι η κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης προκαλεί πέρα από τη μείωση του μισθού και άλλες αδικίες όπως π.χ. τη μη δυνατότητα κατάθεσης αποδείξεων για το αφορολόγητο. Υπάρχει σκέψη στο Υπουργείο να αντιμετωπιστεί το θέμα αυτό σε συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομικών;
Ε.Χ.: Αυτό το θέμα αφορά το Υπουργείο Οικονομικών με το οποίο βρισκόμαστε σε επαφή ώστε να δοθεί η καλύτερη δυνατή λύση.
ΔΟΡ: Δεν θέλουμε να μπούμε στην ουσία της πολιτικής σας γιατί υποθέτουμε πως αυτή θα είναι αποτέλεσμα διαβούλευσης αλλά θα θέλαμε να κλείσουμε τη συνέντευξη με δυο κεντρικά ερωτήματα.
Α, Θα παραμείνει φορέας στο Υπουργείο για την ελληνόγλωσση εκπαίδευση στο εξωτερικό;
Β. Υπάρχει πρόθεση - πέρα από τη σύμπτυξη κάποιων ΤΕΓ με 5-7 μαθητές ή σχολείων με 10 – 15 μαθητές - να «κλείσουν» σχολεία; Δεδομένου μάλιστα ότι κάποιοι θέλοντας να εξυπηρετήσουν μικροκομματικά και συντεχνιακά συμφέροντα χρησιμοποιούν την οικονομική συγκυρία στην Ελλάδα και διασπείρουν την είδηση ότι κλείνουν τα σχολεία καλλιεργώντας την αγωνία και την ανασφάλεια στους γονείς, θα θέλαμε να τοποθετηθείτε για να γνωρίζουν και η γονείς τι πραγματικά μέλλει γενέσθαι με τα σχολεία του Εξωτερικού.
Ε.Χ.: Είναι πολύ νωρίς για να μιλήσουμε για το φορέα που θα δημιουργηθεί και τις αρμοδιότητες του αλλά σίγουρα θα υπάρχει πάντα η αρμόδια Διεύθυνση του Υπουργείου που λειτουργεί εκτελεστικά εφαρμόζοντας την όποια πολιτική. Επεξεργαζόμαστε τη δημιουργία ενός ισχυρού Οργανισμού για την ελληνική γλώσσα στο εσωτερικό και στο εξωτερικό, ο οποίος με επιστημονική εγκυρότητα θα βεβαιώνει και θα πιστοποιεί την ελληνομάθεια. Θα έχει τη μορφή ενός Διεθνούς Δικτύου Σημείων Επαφής με την Ελληνική Γλώσσα και τον Ελληνικό Πολιτισμό, σε οργανική διασύνδεση με το σύνολο των Εδρών Ελληνικής Γλώσσας και Ελληνικών Σπουδών που λειτουργούν σήμερα ανά τον κόσμο. Μια πρώτη σκέψη για την επωνυμία αυτού του Διεθνούς Δικτύου, είναι να φέρει το όνομα «Λόγος» (Logos) που σηματοδοτεί την κορυφαία συνεισφορά της ελληνικής σκέψης στον ανθρώπινο πολιτισμό. Ο ελληνικός Λόγος έγινε η γέφυρα για να περάσει η ανθρωπότητα στον κόσμο της λογικής. Σήμερα είναι επιτακτικό το αίτημα να παραμείνει σε αυτόν. Για το συντονισμό της όλης στρατηγικής, προωθούμε την ιδέα της σύστασης ενός Εθνικού Συμβουλίου για τη στήριξη και προώθηση της ελληνικής γλώσσας. Πρόθεση μας είναι η σύνθεσή του να αντανακλά μια πραγματική συστράτευση αξιόλογων Ελλήνων από κάθε γωνιά του πλανήτη που θα καταδεικνύει τη συλλογική μας βούληση να φέρουμε την ελληνική γλώσσα στην πρώτη γραμμή του ενδιαφέροντος. Παράλληλα, εντός του Υπουργείου Παιδείας μελετάμε τη σύσταση Ειδικής Γραμματείας για την Ελληνική Γλώσσα για τον αποτελεσματικό σχεδιασμό και την αποδοτική υλοποίηση όλων των ενεργειών. Για το δεύτερο και πολύ σοβαρό ερώτημά σας, θα σας έλεγα να μην ακούτε τις Κασσάνδρες. Είμαστε αποφασισμένοι να εξορθολογίσουμε την ασυδοσία που επικράτησε στο χώρο, αλλά και να λειτουργήσουμε σωστά ικανοποιώντας τις ανάγκες για εκπαίδευση των ελλήνων της διασποράς, κατά πρώτο λόγο και όλων όσων θέλουν να μάθουν την γλώσσα μας κατά δεύτερο. Άλλωστε, η ελληνική γλώσσα αποτελεί την πολιτισμική γέφυρα της πατρίδας μας για την ισχυροποίηση της και την πνευματική της διείσδυση στη διεθνή κοινότητα μέσα από την ιστορική ευθύνη και την μακραίωνη κληρονομιά της γλώσσας εκείνης. Προς την κατεύθυνση αυτή θα αναμορφώσουμε το θεσμικό πλαίσιο, στοχεύοντας στην διάδοση της ελληνικής γλώσσας, καταρχήν στους έλληνες ομογενείς ανά την υφήλιο, άλλα και ταυτόχρονα σε όλους τους πολίτες που θέλουν να μετέχουν της ελληνικής Παιδείας. Το μεγάλο ζητούμενο για εμάς, είναι να μεταλαμπαδεύσουμε στις επόμενες γενιές την ελληνική γλώσσα, τον ελληνικό πολιτισμό και την ελληνική ιστορία και να παρέχουμε στους έλληνες ομογενείς και σε όλους όσοι το επιθυμούν, τη δυνατότητα να μάθουν να σκέπτονται και να εκφράζονται μέσα από την λεξιλογική επάρκεια της ελληνικής γλώσσας.
ΔΟΡ: Κυρία Χριστοφιλοπούλου σας ευχαριστούμε θερμά.