DaF in Griechenland

Mitglied Werden!

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Δίωξη κατά της Προέδρου του εργοδοτικού σωματείου εργαζομένων στα Κέντρα Ξένων Γλωσσών Ν. Αττικής

Όλοι και όλες  την Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου στη Σχολή Ευελπίδων (κτήριο 9, ισόγειο, αίθουσα 2) στο 3ο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών, όπου η πρόεδρος του αντεργατικού Σωματείου Εργαζομένων στα Κέντρα Ξένων Γλωσσών Νομού Αττικής, Άρτεμις Κυπριώτου, προσάγεται σε ποινική δίκη που της ασκήθηκε από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθήνας, μετά από καταγγελία συναδέλφου εργαζόμενου καθηγητή ΔΜ.

Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΚΕΝΤΡΑ (ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ) ΞΕΝΩΝ ΓΛΩΣΣΩΝ
Ο ρόλος του Europalso και του εν λόγω σωματείου εργαζομένων στα Κέντρα Ξένων Γλωσσών Ν. Αττικής

Από το 2004 μέχρι και σήμερα οι εργοδότες του Europalso και οι διάφορες αλυσίδες κέντρων ξένων γλωσσών (Όμηρος κ.α.) έχουν μετατρέψει όσους καθηγητές εργάζονται στα φροντιστήριά τους σε πειραματόζωα εφαρμογής κάθε αντεργατικής πολιτικής. Οι εργοδοτικές ενώσεις ιδιοκτητών-επιχειρηματιών του κλάδου της ιδιωτικής ξενόγλωσσης εκπαίδευσης εξοντώνουν και ξεζουμίζουν καθημερινά τους εργαζόμενους. Η ιστορία ξεκίνησε πριν το ξέσπασμα της κρίσης. Τότε που ακόμη η εμφάνιση κίτρινων σωματείων ήταν σπανιότητα. Τώρα πια έχουν επιβάλλει στους καθηγητές να εργάζονται με εξευτελιστικούς εργασιακούς όρους και μέσα σε ένα κλίμα τρομοκρατίας. Η κατάσταση στον κλάδο είναι ανεξέλεγκτη!  Δεν άφησαν τίποτα όρθιο, κανένα δικαίωμα, κανένα ίχνος αναγνώρισης του εκπαιδευτικού έργου μας πάνω στο οποίο στηρίζουν τη διαφήμιση των επιχειρήσεων τους διαλαλώντας τις επιτυχίες των μαθητών-πελατών τους. Στην υπόθεση αυτή, βεβαίως, πρωτοστάτησαν και γνωστοί μεγαλοδικηγόροι του κρατικού συνδικαλισμού.  Οι συμβάσεις-μαϊμού, που μελετημένα και επανειλημμένα συνυπογράφουν οι εργοδότες και το στημένο από τους ίδιους «Σωματείο εργαζομένων στα Κ.Ξ.Γ. Αττικής» σκοπό έχουν το κέρδος και μόνο αυτό! Ας σημειωθεί ότι αυτό το σωματείο έχει τα εξής χαρακτηριστικά: τα μέλη του είναι συγγενείς των εργοδοτών, ως σωματείο εργαζομένων δεν έχει καμία κινηματική δράση, ως σωματείο εκπαιδευτικών επίσης δεν έχει καμία έστω εκπαιδευτική δράση. Φανερώνεται μόνο για να υπογράψει ΣΣΕ με τους εργοδότες. Είναι σωματείο-φάντασμα (στις αρχαιρεσίες του το 2012 ψήφισαν 22 άτομα!), το οποίο έχει σφετεριστεί από το Σύλλογο Εργαζομένων στην Ιδιωτική Εκπαίδευση Ν. Αττικής "ο Βύρων" το δικαίωμα υπογραφής ΣΣΕ.

Αν κάποιος χρειάζεται μεγαλύτερη απόδειξη (πέρα από τους ίδιους τους εξευτελιστικούς όρους της ΣΣΕ που μειώνουν τις αποδοχές των καθηγητών μέχρι και 90% και με τους οποίους φυσικά κανένα εργατικό σωματείο δε θα συμφωνούσε ποτέ) για το τι πραγματικά εστί «Σωματείο εργαζομένων στα Κ.Ξ.Γ. Αττικής», η υπόθεση του συναδέλφου ΔΜ, οποίος επιχείρησε ενεργά να συμμετάσχει στις διαδικασίες του, δεν αφήνει την παραμικρή αμφιβολία ότι το συγκεκριμένο σωματείο είναι όχημα της εργοδοσίας το οποίο ελέγχεται αποκλειστικά από τους “δικούς” της ανθρώπους.

Πιο συγκεκριμένα, την 15η Σεπτεμβρίου 2009, ο συνάδελφος ΔΜ , μέλος του εν λόγω «Σωματείου εργαζομένων στα Κ.Ξ.Γ. Αττικής» από το 2008 μαζί με άλλους συναδέλφους που επιθυμούσαν την εγγραφή τους, επισκέπτεται την έδρα του στημένου σωματείου και υποβάλλει έγγραφο στην γραμματέα με το οποίο εκφράζει την επιθυμία του να συμμετάσχει σε μελλοντικές αρχαιρεσίες  και να ηγηθεί παράταξης. Η απάντηση της προέδρου του στημένου σωματείου ήταν να καλέσει την αστυνομία για να απομακρύνει αυτόν και τους άλλους συναδέλφους. Ακολούθως το σωματείο, εν κρυπτό και χωρίς την παρουσία δικαστικού αντιπροσώπου, εκλέγει εφορευτική επιτροπή και προκηρύσσει εκλογές για τις οποίες ουδέποτε ενημερώνει τον συνάδελφο όπως είχε υποχρέωση να κάνει και έτσι του στερεί το δικαίωμα του εκλέγεσθαι. Στις 20 Δεκεμβρίου 2009, Ο ΔΜ  έχοντας ειδοποιηθεί την ίδια μέρα από συνάδελφο ότι  το σωματείο διεξάγει αρχαιρεσίες στο ξενοδοχείο President, επιχειρεί να εισέλθει στην αίθουσα διεξαγωγής αρχαιρεσιών για να καταθέσει ένσταση, όπως είχε δικαίωμα να κάνει, αλλά παρεμποδίζεται από άντρες ιδιωτικής ασφάλειας οι οποίοι τον ενημερώνουν ότι το όνομά του δεν βρίσκεται στη λίστα που έχουν μπροστά τους. Ο συνάδελφος ζητάει επιμόνως να δει την δικαστική αντιπρόσωπο, αλλά του απαντούν με ψέματα ότι αυτοί εκτελούν διαταγές της ιδίας. Στο δε αίτημα του να δει την πρόεδρο του σωματείου ΑΚ, του απαντούν ότι είναι απασχολημένη και δεν επιθυμεί να τον συναντήσει. Τελικά ο συνάδελφος παρουσία δικηγόρου και συνοδευόμενος από αστυνομική δύναμη καταφέρνει να μπει στην αίθουσα και  καταθέτει ένσταση. Η  δικαστική αντιπρόσωπος δηλώνει την έκπληξή της για την παρουσία ιδιωτικής αστυνομίας και τους απομακρύνει από την αίθουσα, αλλά δυστυχώς δεν διακόπτει την διαδικασία. Ακολούθως ο συνάδελφος ενημερώνει εγγράφως την εισαγγελία πρωτοδικών για τα όσα είχαν συμβεί και ασκείται αυτεπάγγελτα δίωξη κατά της προέδρου του “Σωματείου Εργαζομένων στα Κέντρα Ξένων Γλωσσών Ν. Αττικής” ΑΚ.

Ας σημειωθεί ότι από το 2009 δεν έχει επιτραπεί στον συνάδελφο ΔΜ να συμμετάσχει σε καμία εκλογική διαδικασία του ψευδοσωματείου. Οι εκλογές τον Δεκέμβρη του 2012 γίνανε  κυριολεκτικά εν κρυπτώ αφού σε αυτές ψήφισαν μόνο 22 άτομα, όλοι προφανώς έμπιστοι της εργοδοσίας. Το δε 2014, όταν το ψευδοσωματείο ήθελε να ξεπεράσει σε αριθμό ψηφισάντων τον Σύλλογο Εργαζομένων στην Ιδιωτική Εκπαίδευση Ν. Αττικής “Ο Βύρων” και να του υφαρπάξει την αντιπροσωπευτικότητα και το δικαίωμα υπογραφής ΣΣΕ, οι εργοδότες έφερναν με πούλμαν τους εργαζόμενους να ψηφίσουν λέγοντας τους ότι τάχα θα ψηφίσουν να μην καταργηθεί η επάρκεια(!) αλλά στον ΔΜ, ο οποίος ενημερώθηκε κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή τυχαία από συνάδελφό του για τις διαδικασίες, δεν του επετράπη και πάλι να ψηφίσει και η δε δικαστικός αντιπρόσωπος αρνήθηκε να παραλάβει την ένστασή του.

Για όποιον διατηρούσε ακόμη και την παραμικρή αμφιβολία για το ποιόν και τον ρόλο του “Σωματείου Εργαζομένων στα Κέντρα Ξένων Γλωσσών Ν. Αττικής” τα παραπάνω είναι τρανή απόδειξη ότι ο εν λόγω σύλλογος δεν είναι τίποτα άλλο παρά μια καλοστημένη μηχανή της εργοδοσίας. Διότι ποιο πραγματικά εργατικό σωματείο θα φερόταν έτσι στα μέλη του; Ποιο σωματείο θα καλούσε την αστυνομία όταν εργαζόμενοι θα εμφανιζόταν στην πόρτα του ζητώντας να γίνουν μέλη; Ποιο σωματείο θα έκανε εκλογές με μπράβους, με μη νόμιμα εκλεγμένη εφορευτική επιτροπή και θα απέκλειε με δόλιο τρόπο όποιον επιχειρούσε να ασκήσει το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι; Τέλος, τι είδους σωματείο θα ασκούσε βία σε ένα μέλος του το οποίο επιθυμεί να συμμετέχει στα κοινά; Ένα σωματείο παραμάγαζο της εργοδοσίας που μόνο του σκοπό έχει να συνεχίσει αναπόσπαστο και ανεμπόδιστο να κάνει τη ανήθικη δουλειά του Europalso και των λοιπών εργοδοτών. Δεν μπορούν πια να κρυφτούν: ο σκοπός τους εδώ και μία δεκαετία ήταν η υπογραφή κατάπτυστων Συλλογικών Συμβάσεων, με αποκορύφωμα φυσικά εκείνη του 2012-13 που όριζε ωρομίσθιο 3,52 ευρώ μικτά για καθηγητές που έχουν εργαστεί μέχρι 900 ημερομίσθια και 6,60 για συναδέλφους με περισσότερα, όταν και εάν συμπληρωθούν, καθώς με τέτοιους όρους σύμβασης αμφισβητούνται ευθέως το δικαίωμα στην ασφάλιση, οι τριετίες και ασφαλώς το επίδομα ανεργίας. Το 2015, και αφού η γενική κατακραυγή είχε αρχίσει να κάνει ζημία στις επιχειρήσεις τους, ξύπνησαν τα γενναιόδωρα και μεγαλόψυχα αισθήματα τους και αύξησαν το χαρτζιλίκι από το 3,52 στο 5,40 ευρώ μεικτά, ζητώντας από πάνω να τους πούμε κι ευχαριστώ – τόση αναίδεια!

Είναι καιρός να μπει ένα τέλος σε όλα αυτά! Είναι καιρός να ξεσκεπαστεί Δημόσια ο πραγματικός ρόλος του “Σωματείου Εργαζομένων στα Κέντρα Ξένων Γλωσσών Ν. Αττικής”. Είναι καιρός να κάνουμε ξεκάθαρο στις εργοδοτικές ενώσεις ιδιοκτητών κέντρων ξένων γλωσσών (Europalso, Όμηρος και οι συν αυτοίς) καθώς και στην ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας, που τις καλύπτει κάνοντας αποδεκτές τις κατάπτυστες συμβάσεις που υπογράφουν με τον εαυτό τους, ότι ο εργασιακός μεσαίωνας δεν πρόκειται να περάσει! Οι καθηγητές στα ΚΞΓ ενωμένοι παλεύουμε για γνήσιες Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας με όραμα μια δημόσια καθολική Παιδεία για όλους!

Η αλληλεγγύη είναι το όπλο μας!

ΕΝΩΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ ΞΕΝΩΝ ΓΛΩΣΣΩΝ

ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ΙΔ. ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Ν. ΑΤΤΙΚΗΣ "Ο ΒΥΡΩΝ"