ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΕΚΑΓΕΠΕ – Δηλώσεις της Προέδρου της ΠΕΚΑΓΕΠΕ στην αγγλόφωνη έκδοση της «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ» (07.04.2022)
07.04.2022 Ευρεία δημοσιότητα έλαβε το Δελτίο Τύπου που εξέδωσε το Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΕΚΑΓΕΠΕ στις 4 Απριλίου. Στην αγγλόφωνη έκδοση της «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ» φιλοξενείται δήλωση της Προέδρου της ΠΕΚΑΓΕΠΕ κα. Χριστίνας Μαρκούδη:
German appears to be elbowing out French as the second most popular foreign language after English taught in Greek schools. According to the German Language Teachers Union, the ratio of pupils taking German as their second foreign language rose from 20% in 2000 to 49% in 2013-14 and to just over 50% in the 2020-21 academic year.
Speaking to Kathimerini, the head of the union, Christina Markoudi, attributes the rise to closer business ties between the two countries and the prospect of attending a German university and finding a job there. Greeks immigrating to Germany during the economic crisis also played a role, she says.
Για να διαβάσετε ολόκληρο το δημοσίευμα στη αγγλόφωνη έκδοση της «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ» μεταβείτε εδώ
Επίσης το Δελτίο Τύπου της ΠΕΚΑΓΕΠΕ αναδημοσιεύτηκε σε δεκάδες ιστοσελίδες, μεταξύ των οποίων και στις δύο μεγαλύτερες εκπαιδευτικές ιστοσελίδες της χώρας:
------------------------------------------------------------------------------
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΕΚΑΓΕΠΕ (04.04.2022)
Η Πανελλήνια Ένωση Καθηγητών Γερμανικής Γλώσσας Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης (ΠΕΚΑΓΕΠΕ) αριθμεί περισσότερα από 4000 μέλη. Το 2022 συμπληρώνονται 30 χρόνια από τότε (1992) που η Γερμανική γλώσσα εισήχθη στα Δημόσια σχολεία της χώρας και αποτέλεσε το μάθημα της 2ης ξένης γλώσσας το οποίο οι μαθητές επέλεγαν αρχικά σε μικρό ποσοστό. Το 2000 μόλις το 20% των μαθητών διδάσκονταν τη Γερμανική Γλώσσα, ενώ το ποσοστό ανέβηκε στο 49% από το 2013-2014. Το σχολικό έτος 2020-2021, σύμφωνα με τα στοιχεία του Τμήματος Στατιστικής και Ποιοτικής Επεξεργασίας Δεδομένων του ΥΠΑΙΘ, 151.304 μαθητές Γυμνασίων διδάχθηκαν κατόπιν επιλογής τους το μάθημα των Γερμανικών, ποσοστό λίγο πάνω από το 50% και παράλληλα 68.253 μαθητές Λυκείου, ποσοστό που αγγίζει το 50%.
Είναι σαφής η αύξηση των μαθητών προς τη Γερμανική Γλώσσα ενώ παράλληλα αυξάνεται συνεχώς και η ανάγκη πρόσληψης εκπαιδευτικών ΠΕ07 (Γερμανικής Γλώσσας και Φιλολογίας). Αρκεί να αναφέρουμε ότι υπηρετούν τη Δημόσια Εκπαίδευση 1652 μόνιμοι και 626 (28%) αναπληρωτές. (σχ. έτος 2020-2021) ενώ υπάρχουν περιοχές (περίπου το 25%) της χώρας μας που δεν διαθέτουν ούτε μια οργανική θέση (π.χ. Πρωτοβάθμια Ν. Πέλλας) και υποστηρίζονται αποκλειστικά από αναπληρωτές.
Το σχολικό έτος που διανύουμε και ενώ βρισκόμαστε ήδη στο τελευταίο τρίμηνο παρατηρούνται κενά που παραμένουν ακάλυπτα και μάλιστα ακόμη και στα μεγάλα αστικά κέντρα.
Είναι καθοριστικής σημασίας για την εκπαίδευση των Ελλήνων μαθητών να υπάρχει μόνιμο και σταθερό προσωπικό από την έναρξη του σχολικού έτους. Είναι εξίσου σημαντικό να γνωρίζουν οι μαθητές ότι υπάρχει συνέχεια και συνέπεια στην εκμάθηση μιας ξένης γλώσσας, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια που οι οικονομικές αντιξοότητες οδήγησαν πολλές οικογένειες στην εναπόθεση της εκπαίδευσης των παιδιών τους αποκλειστικά στο Δημόσιο Σχολείο. Είναι αυτή η χρονική στιγμή, η πιο κατάλληλη για να συνδεθεί η γνώση που παρέχεται στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση με την πιστοποίηση του αντίστοιχου δημόσιου φορέα που είναι η απόκτηση του Κρατικού Πιστοποιητικού Γλωσσομάθειας. Η πιστοποίηση της ξένης γλώσσας, εντός του σχολικού περιβάλλοντος αποτελεί άλλωστε προεκλογική εξαγγελία και δέσμευση που θα βρει τεράστια ανταπόκριση στον εκπαιδευτικό κόσμο.
Η σύσταση νέων οργανικών θέσεων και ο αντίστοιχος διορισμός ικανοποιητικού αριθμού εκπαιδευτικών ΠΕ07 προκειμένου να στελεχωθούν εγκαίρως όλα τα σχολεία είναι επιβεβλημένη, όταν μάλιστα οι διορισμοί που έλαβαν χώρα το 2021, πραγματοποιήθηκαν μετά από μια ολόκληρη 10ετία μηδενικών διορισμών, ενώ στον κλάδο μας αντιστοίχησαν μόλις 53, δηλαδή ποσοστό 0,4% επί συνόλου 11.700 διορισμών.
Κατά συνέπεια η ΠΕΚΑΓΕΠΕ ζητάει την άμεση ένταξη των λειτουργικών αναγκών διδασκαλίας της Γερμανικής Γλώσσας στον κυβερνητικό σχεδιασμό και την κάλυψη όσο το δυνατόν μεγαλύτερου μέρους, στο πλαίσιο των επικείμενων διορισμών. Η πολυγλωσσία αποτελεί στις μέρες μας ένα πολιτικό, οικονομικό, πολιτιστικό και κοινωνικό εργαλείο ενοποίησης, ενότητας και αλληλεγγύης των λαών, ανοίγει τα σύνορα, διευκολύνοντας την επικοινωνία, συμβάλλει, σύμφωνα με τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην πρόοδο και την ευημερία των λαών.
Το Δ.Σ. της Πανελλήνιας Ένωσης Καθηγητών Γερμανικής