DaF in Griechenland

Mitglied Werden!

Αρχείο 2005 - 2017

Απόψεις μελών - προτάσεις - γνώμες | Κείμενο κας Γρηγοράκη, κου Νεράντζη, κας Μονδρινού, Συνάδελφοι Πιερίας, κας Στούπα, ...

12.09.11
Αγαπητοί συνάδελφοι,
 
Ήδη κατά το πέρας της προηγούμενης σχολικής χρονιάς αντιμετωπίσαμε το πρόβλημα της διδασκαλίας μόνον μίας δεύτερης ξένης γλώσσας στη Β βάθμια. Το συγκεκριμένο θέμα τελικά μάλλον δεν επιλύθηκε οριστικά αλλά μετατέθηκε. ʼρα πρέπει να ετοιμαστούμε ώστε να το αντιμετωπίσουμε δραστικά όταν αυτό επανέλθει. Προτείνω δύο τινά που αφορούν στην εξωτερική και την εσωτερική οργάνωση της διδασκαλίας:
Κατά το ξεκίνημα της σχολικής χρονιάς αρκετά σχολεία επιθυμούν να δημιουργήσουν οργανική θέση για τη διδασκαλία του μαθήματος της Γερμανικής προκειμένου εκτός των άλλων να προσελκύσουν μαθητές και να μην συγχωνευθούν. Θα ήταν καλό να γνωρίζουμε (α) ποιο νομικό οπλοστάσιο διαθέτουμε και (β) ποιες συγκεκριμένες κινήσεις/βήματα πρέπει να πραγματοποιήσουμε προκειμένου να  καθιερωθούν και άλλες θέσεις εργασίας για τους καθηγητές της Γερμανικής.
Είναι εξαιρετικά επείγουσα η ανάγκη το μάθημα να γίνει ελκυστικό σε ένα περιβάλλον που ενίοτε ένεκα και της κρίσης που μαστίζει τον τόπο δεν είναι και τόσο θετικό προς ό,τι γερμανικό. Με δεδομένη την εισαγωγή διαδραστικών πινάκων χρειαζόμαστε (α) ελκυστικές παρουσιάσεις σε PowerPoints της ύλης εκάστης τάξης έτσι ώστε να μαγνητίσουμε το ενδιαφέρον των μαθητριών και μαθητών, αφού άλλωστε ζούμε σε μια εποχή που είναι κυρίαρχο το οπτικό ερέθισμα. Αυτό το γεγονός θα έχει θετικές συνέπειες και για την καλή έξωθεν μαρτυρία. Μπορεί επίσης (β) να οργανωθεί μια τράπεζα υλικού και πληροφοριών στο διαδίκτυο ώστε να αντλούμε ποικίλο υλικό για πρότζεκτς έτσι ώστε να επιτευχθεί και συνεργασία και με άλλες ειδικότητες των καθηγητών του Σχολείου. Αυτό θα βοηθήσει στο να συμμεριστούν και άλλοι την ανάγκη της ύπαρξής μας σε ένα σύγχρονο πολυπολιτισμικό σχολείο.
Προτού βρεθούμε και πάλι εξ απίνης πρέπει να εργαστούμε και να οργανωθούμε μέσω των συμβούλων αλλά και του συλλόγου. Παρακαλώ να ληφθούν υπόψιν οι παρατηρήσεις που καταθέτω ανωτέρω.

Ευχαριστώ και εύχομαι ευλογημένη σχολική χρονιά
Ι. Γρηγοράκη
Δ’ Αθήνας

--------------------
Οι καθηγητές Γερμανικών του Νομού Πιερίας σας παρακαλούμε να γίνεται αποδέκτης των προβληματισμών και αγωνιών μας.
Οι αποφάσεις που πάρθηκαν τον Μάιο, αλλά και οι συνεχείς αλλαγές, αναιρέσεις, καινούριες εξαγγελίες και εγκύκλιοι, έχουν αναστατώσει όλους τους καθηγητές της β´ ξένης γλώσσας.
Μεγάλα ερωτηματικά μένουν για το τι ισχύει τελικά και αν η όλη διαδικασία απλώς αποσκοπεί στην κατάργηση της β´ ξένης γλώσσας από τα δημοτικά, γυμνάσια και τα λύκεια- στα οποία άλλωστε θα ισχύει μόνο για δύο χρόνια η β´ ξένη γλώσσα.
Σαν εκπρόσωπος του νομού μας, ζητάμε από σας την άμεση βοήθεια και ενημέρωση σας.

Με εκτίμηση
Οι καθηγητές Γερμανικών του Νομού Πιερίας


Κείμενο κου Νεράντζη (Αν. Αττική, 13.09.11)

Διαμαρτυρία κας Μονδρινού (Β Αθήνας, 13.09.11)

Κείμενο κας Στούπα (Α Αθήνας, 14.09.11)