DaF in Griechenland

Mitglied Werden!

Αρχείο 2005 - 2017

10.06.2005 - Ιούλιος 2005

Deutsch als Fremdsprache in Slowenien

Beitrag von Nada Holc
Zum Text
Πανελλήνια Ένωση: Επιστολή στο ΥΠΕΠΘ για τις Αιτήσεις πρόσληψης αναπληρωτών-ωρομισθίων 2005

Η Πανελλήνια Ένωση Καθηγητών Γερμανικής Γλώσσας επισημαίνει τον κίνδυνο να μην καλυφθούν με εκπαιδευτικό προσωπικό δεκάδες Γυμνάσια στην περιφέρεια λόγω των γεωγραφικών ορίων ανά Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης που θεσπίστηκαν με νομοθετική ρύθμιση.

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ Κ. ΚΑΛΟ

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ ΓΕΡΜΑΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ
Τραπεζούντος 10 T.K. 14233 Ν. Ιωνία
Τηλ.–Fax: 210-2777648 Κιν. 6973-470388

Αθήνα, 21/07/2005

ΠΡΟΣ:
Υφυπουργό Παιδείας, κ. Καλό
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:
ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΠΡΟΣ/ΚΟΥ Π.Ε & Δ.Ε. ΥΠΕΠΘ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ Π.Ε & Δ.Ε
ΤΜΗΜΑ Α´ ΔΙΟΡΙΣΜΩΝ

ΘΕΜΑ: Συμπλήρωση αιτήσεων για ένταξη στους Πίνακες προσωρινών αναπληρωτών και ωρομισθίων εκπαιδευτικών και δηλώσεων για πρόσληψη σε λειτουργικά κενά των δημοσίων σχολείων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης

Κύριε Υφυπουργέ,

Με αφορμή την υπ’ αρ. 70064/Δ2 εγκύκλιο του ΥΠΕΠΘ σύμφωνα με την οποία οι εκπαιδευτικοί Π.Ε. και Δ.Ε. καλούνται να συμπληρώσουν τις αιτήσεις για πρόσληψη σε λειτουργικά κενά η Πανελλήνια Ένωση Καθηγητών Γερμανικής Γλώσσας Δ.Ε. έχει να επισημάνει τα εξής:

Στο σημείο Β.Ι της έντυπης αίτησης οι εκπαιδευτικοί υποχρεούνται να δηλώσουν 30 περιοχές προτίμησης εντός μιας και μόνο Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης και όχι περιοχές που ανήκουν σε διαφορετικές Περιφερειακές Διευθύνσεις, όπως ίσχυε ως τώρα.
Λόγω της άνισης κατανομής των προσφερόμενων θέσεων και εξαιτίας του γεγονότος ότι οι συνάδελφοι, καθηγητές Γερμανικής γλώσσας, κατοικούν κατά το μεγαλύτερο μέρος τους στις δύο μεγαλύτερες πληθυσμιακά περιοχές (Αττικής, Κεντρικής Μακεδονίας), επισημαίνουμε τον κίνδυνο να αποτραπεί η δήλωση συγκεκριμένων περιοχών λόγω του γεωγραφικού αυτού περιορισμού.
Άμεση συνέπεια αυτής της ρύθμισης θα είναι η αδυναμία πρόσληψης ωρομίσθιων καθηγητών Γερμανικής σε περιοχές όπως τα νησιά Ιονίου και Αιγαίου, ακόμη και την Πελοπόννησο διότι τα γεωγραφικά όρια δεν επιτρέπουν τη δήλωση περιοχών διαφορετικών Περιφερειακών Διευθύνσεων.

Για την αποφυγή της απώλειας εκατοντάδων διδακτικών ωρών και του πιθανού κινδύνου να μη διδαχτούν οι μαθητές πολλών σχολικών μονάδων τη Γερμανική ως δεύτερη επιλεγόμενη ξένη γλώσσα σας καλούμε να μεριμνήσετε έτσι ώστε να δοθεί η δυνατότητα άμεσης πρόσληψης από όμορες Περιφερειακές Διευθύνσεις σε περίπτωση εξάντλησης του αντίστοιχου πίνακα.

Αναμένοντας την απάντησή σας, παρακαλούμε για τις ενέργειές σας.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας Ένωσης
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
Καρατσιομπάνης Γιάννης
Αλλεπάλληλες διαμαρτυρίες καθηγητών Γαλλικής και Γερμανικής προκάλεσε η βεβιασμένη απόφαση του ΥΠΕΠΘ.
Ερώτηση Χρ. Αράπογλου

Το τελευταίο ψήφισμα των συλλογικών φορέων

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ ΓΑΛΛΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ ΓΕΡΜΑΝΙΚΗΣ Δ.Ε.
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ ΓΑΛΛΙΚΗΣ ΒΟΡΕΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
ΠΤΥΧΙΟΥΧΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ ΓΑΛΛΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΚΑΙ ΦΙΛΟΛΟΓΙΑΣ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ
ΤΟΠΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ ΓΕΡΜΑΝΙΚΗΣ ΒΟΡΕΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

ΚΑΛΕΣΜΑ


Αγαπητοί Συνάδελφοι,

Μετά την απόφαση του ΥΠΕΠΘ να μειώσει από 3 σε 2 τις ώρες διδασκαλίας του μαθήματος «2η Ξένη Γλώσσα» και στις τρεις τάξεις όλων των Γυμνασίων της χώρας, χωρίς, απ’ ότι γνωρίζουμε, τη σύμφωνη γνώμη του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου και παρά τις αντιρρήσεις όλων των επιστημονικών και συνδικαλιστικών μας φορέων,
καλούμε
όλους τους Καθηγητές Γαλλικών και Γερμανικών σε συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας

την Τετάρτη 8 Ιουνίου στις 13.00

- στην Αθήνα, έξω από το Υπουργείο Παιδείας,
- στη Θεσσαλονίκη, έξω από την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας (Μοναστηρίου 24, δίπλα στο Σιδηροδρομικό Σταθμό)

Εκτιμούμε ότι η παρουσία σας είναι σημαντικότατη και επιβεβλημένη. Στην προσπάθεια να ανατραπεί η παραπάνω απόφαση δεν περισσεύει κανείς συνάδελφος, παλιός ή νέος, διορισμένος ή αδιόριστος. Η απόφαση αυτή έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τα όσα έχει δηλώσει και δεσμευτεί η κ. Υπουργός τόσο απέναντι μας, όσο και απέναντι σε ολόκληρη την ελληνική κοινωνία για αναβάθμιση της διδασκαλίας της 2ης Ξένης Γλώσσας στο Ελληνικό Σχολείο, απειλεί εκατοντάδες οργανικές θέσεις, καθιστά δυσοίωνη την προοπτική διορισμών στο μέλλον και οδηγεί στην περαιτέρω αύξηση της ανεργίας των καθηγητών Γαλλικής και Γερμανικής γλώσσας. Κυρίως δε, ακυρώνει κάθε προσπάθεια των Καθηγητών Ξένων Γλωσσών να αναβαθμίσουν την παρεχόμενη ξενόγλωσση εκπαίδευση στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα.
Σας καλούμε να πράξετε το αυτονόητο: να παραστείτε στις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας, στην Αθήνα ή στη Θεσσαλονίκη, που συναποφασίστηκαν από τον Σύνδεσμο Καθηγητών Γαλλικής Γλώσσας Πανεπιστημιακής Εκπ/σης, την Πανελλήνια Ένωση Καθηγητών Γερμανικής Δημόσιας Εκπ/σης, τον Σύλλογο Καθηγητών Γαλλικής Βόρειας Ελλάδας Πτυχιούχων Πανεπιστημίου, τον Πανελλήνιο Σύλλογο Καθηγητών Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας Αποφοίτων Πανεπιστημίου, την Τοπική Επιτροπή Καθηγητών Γερμανικής Βόρειας Ελλάδας και υποστηρίζονται από την ΟΛΜΕ και τις ΕΛΜΕ Θεσ/νίκης.

Ο Πρόεδρος του A.P.F. E.U. Κ. Βουλγαρίδης
Ο Πρόεδρος του ΠΕΚΑΓΕΔΕ Γ. Καρατσιομπάνης
Η Πρόεδρος του A.P.L.F. G.N. Β. Βαταμίδου-Μαρασλίδου
Η Πρόεδρος του ΠΑΣΥΚΑΓΑ Ε. Κουτσουδάκη
Ο εκπρόσωπος της Τ.Ε.Κ.Γ.Β.Ε. Μ. Καρανικόλας


Ανακοίνωση της ΟΛΜΕ

Για την αύξηση των ωρών διδασκαλίας των Αρχαίων Ελληνικών και τη μείωση των ωρών της δεύτερης ξένης γλώσσας

Το Δ.Σ. της ΟΛΜΕ εκφράζει τη διαφωνία του με την αυθαίρετη και ατεκμηρίωτη επιστημονικά απόφαση του Υπουργείου Παιδείας να αυξήσει εσπευσμένα τις ώρες διδασκαλίας της αρχαίας ελληνικής γλώσσας στο Γυμνάσιο μειώνοντας αντίστοιχα τις ώρες διδασκαλίας της δεύτερης ξένης γλώσσας.
Το ενδιαφέρον της Πολιτείας πρέπει να στραφεί προς άλλη κατεύθυνση. Το ζητούμενο είναι να αναβαθμιστεί συνολικά η εκπαιδευτική διαδικασία, να γίνουν τα σχολεία εστίες κριτικής σκέψης και δημιουργικής μάθησης, σε άμεση επαφή με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι νέοι σήμερα και οι σύγχρονες κοινωνίες. Και η αναβάθμιση αυτή συμπεριλαμβάνει, βέβαια, την υποχρέωση του κράτους να εξασφαλίσει σε όλα τα παιδιά, μέσω της δημόσιας εκπαίδευσης, τα εφόδια που είναι απαραίτητα για επαρκή ξενόγλωσση εκπαίδευση και όχι να εξαναγκάζει την ελληνική οικογένεια να τα αναζητά και να τα ακριβοπληρώνει σε ιδιωτικά φροντιστήρια.
Είναι γεγονός ότι η παραπάνω βιαστική και αβασάνιστη απόφαση οδηγεί σε δραματική μείωση των ωρών διδασκαλίας της Γαλλικής και της Γερμανικής γλώσσας, πράγμα που έχει ιδιαίτερα αρνητικές επιπτώσεις στους εκπαιδευτικούς που διδάσκουν αυτά τα μαθήματα. Το ένα τρίτο από αυτούς θα χάσουν την οργανική τους θέση με την εφαρμογή αυτού του μέτρου.
Το Δ.Σ. της ΟΛΜΕ καλεί τους συναδέλφους στην παράσταση διαμαρτυρίας που πραγματοποιείται με πρωτοβουλία των συλλόγων καθηγητών Γαλλικής και Γερμανικής γλώσσας την Παρασκευή, 24/6/05 στις 13.00 στο Υπουργείο Παιδείας για να απαιτήσουμε:
-τη μη εφαρμογή της απόφασης για αύξηση των ωρών διδασκαλίας των αρχαίων Ελληνικών για την επόμενη σχολική χρονιά, ως άμεσο μέτρο, και τη διατήρηση της τρίωρης διδασκαλίας του μαθήματος της δεύτερης ξένης γλώσσας στο Γυμνάσιο
-τον επανασχεδιασμό της ξενόγλωσσης εκπαίδευσης με στόχο την ουσιαστική θεσμοθέτηση της παράλληλης διδασκαλίας της δεύτερης ξένης γλώσσας, με μέγιστο αριθμό μαθητών ανά τμήμα τους 15.
-τη συνολική αναθεώρηση του προγράμματος σπουδών που παρέχεται σήμερα στη γενική εκπαίδευση (προσχολική, πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια) καθώς και των βιβλίων και άλλων υλικών που υποστηρίζουν τη μαθησιακή διαδικασία, μέσα από ειλικρινή και ουσιαστικό διάλογο με τους αρμόδιους φορείς και λαμβάνοντας υπόψη τις επεξεργασμένες θέσεις της ΟΛΜΕ και των άλλων φορέων της εκπαίδευσης


Για το Δ.Σ. της ΟΛΜΕ

Ο Πρόεδρος Γρ. Καλομοίρης
Ο Γ. Γραμματέας Δ. Γεώργας
Αποσπάσεις μονίμων εκπαιδευτικών Γερμανικής (ΠΕ07) 2005-2006

Ολοκληρώθηκε στις 12 Αυγούστου ο πρώτος κύκλος αποσπάσεων των μονίμων εκπαιδευτικών με την ανακοίνωση των αποσπάσεων από νομό σε νομό. Συνολικά για το σχολικό έτος 2005-2006 αποσπάστηκαν 10 καθηγητές Γερμανικής στην Ο.Δ.Γερμανίας, 16 καθηγητές Γερμανικής από νομό σε νομό, 2 καθηγήτριες Γερμανικής από σχολικές μονάδες σε γραφεία και 7 καθηγητές Γερμανικής από σχολικές μονάδες σε πανεπιστήμια.

Α. ΑΠΟΣΠΑΣΕΙΣ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ ΠΕ07 στην Ο.Δ..Γερμανίας
1. ΠΑΣΙΣΗ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ από ΑΧΑΪΑ
2. ΖΗΣΗ ΚΛΕΟΝΙΚΗ από Α´ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
3. ΒΑΒΟΥΛΙΔΟΥ ΕΙΡΗΝΗ από Α´ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
4. ΖΙΑΚΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ από Λάρισα
5. ΣΤΑΜΟΥΛΗ ΧΡΥΣΟΥΛΑ από Τρίκαλα
6 .ΓΚΟΥΣΔΟΒΑ ΒΑΣΙΛΙΚΗ από Τρίκαλα
7. ΚΑΒΒΑΔΙΑ ΣΟΦΙΑ από Κορινθία
8. ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΗΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ από Β´ Αθήνας
9. ΤΣΑΚΕΛΙΔΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ από Ημαθία
10.ΒΑΡΤΑ ΙΝΓΚΡΙΤ από Πέλλα


Β. ΑΠΟΣΠΑΣΕΙΣ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ ΠΕ07 από νομό σε νομό
1. ΨΑΛΛΑ ΑΘΑΝΑΣΙΑ από το 3ο Γυμνάσιο Τρικάλων στη Δ´ Αθήνας
2. ΠΙΤΕΡΟΥ ΒΑΣΙΛΙΚΗ από το 2ο Γυμνάσιο Μελισσίων (Β´Αθήνας) στο Ηράκλειο.
3. ΔΑΜΙΑΝΙΔΟΥ ΓΕΩΡΓΙΑ από τη Δυτική Θεσ/νίκη στη Χαλκιδική
4. ΜΑΜΑΛΑ ΕΙΡΗΝΗ από την Α´Αθήνας στα Χανιά
5. ΧΡΙΣΤΑΚΟΓΛΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ από το 2ο Γυμνάσιο Θεσ/νίκης στις Κυκλάδες
6. ΒΑΡΣΑΜΟΠΟΥΛΟΥ ΕΥΘΑΛΙΑ από το Γυμνάσιο Βυρώνειας(ΣΕΡΡΕΣ) στην Ημαθία
7. ΧΑΡΔΑΛΟΥΠΑ ΙΩΑΝΝΑ από την Α´Αθήνας στην Αχαΐα
8. ΒΟΥΤΣΑ ΜΑΡΙΑ από το Γυμνάσιο Ν.Ερυθραίας (Β´Αθήνας) στα Δωδεκάνησα
9. ΡΟΥΜΟΥΔΗ ΜΑΡΙΑ από το 4ο Γυμνάσιο Αγ.Παρασκευής(Β´Αθήνας) στη Χίο
10.ΧΑΤΖΗΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ ΜΑΡΙΑ από το 3ο Γυμνάσιο Λάρισας στον Έβρο
11.ΚΑΤΣΙΑΝΙΔΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ από το 2ο Γυμνάσιο Αλεξάνδρειας(Ημαθίας) στα Δωδεκάνησα
12.ΠΑΠΑΖΟΓΛΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ από Α´Θεσ/νίκης στη Χαλκιδική
13.ΟΥΖΟΥΝΤΖΙΑΜΙΔΟΥ ΦΩΤΕΙΝΗ από το 2ο Γυμνάσιο Άρτας στη Β´Αθήνας
14.ΤΣΑΛΗ ΦΩΤΕΙΝΗ από τη Δυτική Θεσσαλονίκη στη Β´Αθήνας
15.ΣΑΡΙΟΓΛΟΥ ΧΡΙΣΤΙΝΑ από το 2ο Γυμνάσιο Φιλιππιάδας (Πρέβεζα) στην Α´ Αθήνας
16.ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟΠΟΥΛΟΥ ΧΡΙΣΤΙΝΑ από Δυτική Θεσ/νίκη στη Κοζάνη

Γ. ΑΠΟΣΠΑΣΕΙΣ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ ΠΕ07 σε γραφεία
1. ΧΟΥΛΙΝΑ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ αποσπάται στο 1ο γραφείο Α´Αθήνας
2. ΚΑΡΑΠΑΤΣΙΑ ΣΩΤΗΡΙΑ αποσπάται στη διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Θεσσαλονίκης

Δ. ΑΠΟΣΠΑΣΕΙΣ ΣΕ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ
Οι ΑΓΓΕΛΗ ΑΓΓΕΛΙΚΗ, ΚΑΡΑΤΣΙΟΜΠΑΝΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ και ΤΟΥΡΑΚΗ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ αποσπώνται από τη Β´Αθήνας στο Πανεπιστήμιο Πειραιά
Ο ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΣ αποσπάται από την Α´Ημαθίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσ/νίκης
Η ΧΥΤΗΡΗ ΕΛΕΝΗ ΦΟΙΒΗ αποσπάται από τη Γ´Κορινθίας στο Πανεπιστήμιο Πατρών
Η ΞΕΝΟΠΟΥΛΟΥ ΑΠΟΛ. αποσπάται από τη Β´Αθήνας στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Ο ΤΣΑΚΕΛΙΔΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ αποσπάται από την Α´Ημαθίας στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας.

ΜΕΤΑΘΕΣΕΙΣ ΠΕ07 2005-2006
Την άνοιξη του 2005, πριν γίνει η περικοπή της μίας διδακτικής ώρας στα γυμνάσια, έγιναν 94 μεταθέσεις μονίμων καθηγητών Γερμανικής.

ΟΛΟΙ ΟΙ ΜΕΤΑΤΕΘΕΝΤΕΣ
ΑΡΘΡΟ: Ξενόγλωσση Εκπαίδευση: Υποβάθμιση αντί αναβάθμισης ΤΟΥ ΓΡΗΓΟΡΗ ΚΑΛΟΜΟΙΡΗ*

Πριν από λίγες μέρες εστάλη από την υπουργό Παιδείας το νέο Ωρολόγιο Πρόγραμμα των μαθημάτων των ημερησίων γυμνασίων. Η ΟΛΜΕ εξέφρασε τη διαφωνία της με την αυθαίρετη και ατεκμηρίωτη επιστημονικά απόφαση του υπουργείου Παιδείας να αυξήσει εσπευσμένα τις ώρες διδασκαλίας της αρχαίας ελληνικής γλώσσας στο γυμνάσιο και στο λύκειο, μειώνοντας αντίστοιχα τις ώρες διδασκαλίας της δεύτερης ξένης γλώσσας.
Η αντίληψη ότι με την αύξηση των ωρών διδασκαλίας των αρχαίων ελληνικών θα αντιμετωπιστούν αυτόματα τα προβλήματα της « γλωσσικής πενίας», που πολύ εύκολα αποδίδεται στη νεολαία, είναι αθεμελίωτη και εσφαλμένη.
Εξίσου εσφαλμένη είναι και η άποψη ότι εκείνο που προέχει είναι να διδάξουμε στους μαθητές και τις μαθήτριες την αρχαία ελληνική γλώσσα και όχι τον πολιτισμό, που σε τελευταία ανάλυση περιορίζει την αρχαιογνωσία στα στενά όρια της αρχαιογλωσσίας.
Η γλωσσική καλλιέργεια, κατά την άποψή μου, βρίσκεται σε συνάρτηση με τη συνολική μορφωτική επίδραση που ασκείται στις νεότερες γενιές και έχει σχέση όχι μόνο με τη διδασκαλία της γλώσσας, αλλά και με το σύνολο των μαθημάτων που διδάσκονται στην εκπαίδευση. Είναι σε μεγάλο βαθμό υπόθεση ενδιαφερόντων και κινήτρων σχετικών με τη μόρφωση, που πρέπει να καλλιεργούνται παράλληλα μέσα και έξω από το σχολείο.
Το ενδιαφέρον της Πολιτείας πρέπει να στραφεί προς άλλη κατεύθυνση.
Το ζητούμενο είναι να αναβαθμιστεί συνολικά η εκπαιδευτική διαδικασία, να γίνουν τα σχολεία εστίες κριτικής σκέψης και δημιουργικής μάθησης, σε άμεση επαφή με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι νέοι σήμερα και οι σύγχρονες κοινωνίες.
Και η αναβάθμιση αυτή συμπεριλαμβάνει, βέβαια, την υποχρέωση του κράτους να εξασφαλίσει σε όλα τα παιδιά, μέσω του δημοσίου σχολείου, τα εφόδια που είναι απαραίτητα για επαρκή ξενόγλωσση εκπαίδευση και όχι να εξαναγκάζει την ελληνική οικογένεια να τα αναζητά και να τα ακριβοπληρώνει σε ιδιωτικά φροντιστήρια.
Είναι γεγονός ότι η παραπάνω βιαστική και αβασάνιστη απόφαση οδηγεί σε δραματική μείωση των ωρών διδασκαλίας της γαλλικής και της γερμανικής γλώσσας, πράγμα που έχει ιδιαίτερα αρνητικές επιπτώσεις στους εκπαιδευτικούς που διδάσκουν αυτά τα μαθήματα.
Το ένα τρίτο από αυτούς θα χάσουν την οργανική τους θέση με την εφαρμογή αυτού του μέτρου. Όλα αυτά βέβαια δεν συνάδουν με τις υποσχέσεις του υπουργείου για αναβάθμιση της ξενόγλωσσης εκπαίδευσης.
Ενδεικτικό της προχειρότητας αποτελεί το γεγονός ότι, παρότι αλλάζει το ωρολόγιο πρόγραμμα, το αναλυτικό πρόγραμμα σπουδών του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου για τις Ξένες Γλώσσες καθώς και τα σχολικά εγχειρίδια βασίζονται στην τρίωρη διδασκαλία.
Τι πρέπει να γίνει κατά τη γνώμη μου :
•Να αναθεωρηθεί το πρόγραμμα σπουδών που παρέχεται σήμερα στη γενική εκπαίδευση (προσχολική, πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια), καθώς και τα βιβλία και τα άλλα υλικά που υποστηρίζουν τη μαθησιακή διαδικασία.
•Να μην εφαρμοστεί η απόφαση για αύξηση των ωρών διδασκαλίας των αρχαίων ελληνικών για την επόμενη σχολική χρονιά.
•Να επανασχεδιαστεί η ξενόγλωσση εκπαίδευση με στόχο την ουσιαστική θεσμοθέτηση της παράλληλης διδασκαλίας της δεύτερης ξένης γλώσσας, με μέγιστο αριθμό μαθητών ανά τμήμα τους 15.
* O Γρηγόρης Καλομοίρης είναι πρώην πρόεδρος της ΟΛΜΕ
* Το παρόν άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΠΕΝΔΥΤΗ» στις 09/07/2005
Συμπαράσταση από βουλευτές και προσωπικότητες όλων των κομμάτων βρίσκουν οι κλάδοι Γαλλικής και Γερμανικής που αντιδρούν στις προθέσεις του ΥΠΕΠΘ.
ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ
Συνέλευση Τ.Ε. Πιερίας

Στις 29 Ιουνίου η Τοπική Επιτροπή Πιερίας συνεδρίασε με θέμα τις επιπτώσεις της υπουργικής απόφασης για μείωση του ωραρίου διδασκαλίας, τα αποτελέσματα των δηλώσεων προτίμησης των γονέων στα πλαίσια του Πιλοτικού Προγράμματος και την πιθανή ένταξη της Γερμανικής σε νέα Γυμνάσια του νομού Πιερίας. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, η Γερμανική γλώσσα επιλέχθηκε από το 63% των γονέων της Δ’ και Ε’ Δημοτικού, ενώ οι περισσότεροι μαθητές της προσεχούς Α’ Γυμνασίου έχουν επιλέξει επίσης τη Γερμανική. «Η διεύρυνση της ένταξης της Γερμανικής στα Γυμνάσια εντάσσεται στο πανελλαδικό κλίμα που επικρατεί σε πολλές περιοχές», δήλωσαν οι εκπρόσωποι της Δ.Ε. του Παραρτήματος Βόρειας Ελλάδας. «Είναι ενθαρρυντικό το γεγονός πως η αυτόνομη δράση σε επίπεδο νομού σε συντονισμό με την Πανελλήνια Ένωση Καθηγητών Γερμανικής μπορεί να αποφέρει επιθυμητά αποτελέσματα», πρόσθεσαν οι εκπρόσωποι της Τ.Ε. Πιερίας.
Κατόπιν, πραγματοποιήθηκε συνάντηση με εκπροσώπους του Συλλόγου Καθηγητών Γαλλικής με θέμα την εφαρμογή παράλληλης διδασκαλίας σε όλα τα Γυμνάσια του νομού και την κοινή διατύπωση αιτημάτων-προτάσεων προς τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πιερίας. Η συνάντηση των εκπροσώπων των καθηγητών με τον κ. Προϊστάμενο ορίστηκε για τις αρχές Σεπτέμβρη.
Παράρτημα Βόρειας Ελλάδας: Εκλογή Διοικούσας Επιτροπής

Σύμφωνα με το αποτέλεσμα της εκλογής της 22ης Ιουνίου 2005 που διενεργήθηκε στη Θεσσαλονίκη, η Διοικούσα Επιτροπή του Παραρτήματος Βόρειας Ελλάδας αποτελείται από τα εξής μέλη:

Καρανικόλας Μιχάλης
Περιστεργιανού Αναστασία
Σλίμπας Προκόπης
Χατζηαποστολίδου Άρτεμις
Χουτουρίδου Κλαούντια


Το Παράρτημα Βόρειας Ελλάδας έχει έδρα τη Θεσσαλονίκη και περιοχές ευθύνης τη Θράκη, τη Μακεδονία, τη Θεσσαλία, την Ήπειρο και τις νήσους Βορείου Αιγαίου.